Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments4762

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. Гвінея

5 вересня, у неділю, у Гвінеї відбувся державний переворот. Військові захопили владу в Гвінеї  припинивши десятирічне правління президента Альфи Конде. Їм будо достатньо всього декілька годин, коли начальник спецназу підполковник Мамаді Думбуя оголосив, що захопив президента 83-річного Альфу Конде.

  1. Великобританія

Британський тижневик The Economist збирає цифри надмірної смертності у всьому світі з січня 2020 року. У результаті на планеті зафіксовано понад 15 мільйонів смертей, ніж зазвичай очікувалося. Майже в чотири рази більше, ніж свідчать офіційні дані про смерть, пов'язану з пандемією Covid-19. За даними британського тижневика, кількість смертей, пов'язаних з пандемією, складає 15,2 млн проти 4,6 млн за офіційними даними. The Economist детально описує свій протокол та отримані результати, континент за континентом, країна за країною. У своїх картах і цифрах він вказує на сильно постраждалі країни, такі як Індія, Перу, Мексика, Болгарія та Росія.

  1. Франція

6 вересня на 88-році життя помер Жан-Поль Бельмондо, відомий французький актор.

  1. Афганістан

У понеділок, 6 вересня, "Талібан" заявив, що вони взяли під свій контроль долину Панджшер, останню провінцію, яка протистояла їм, і опублікував у соцмережах відео, на яких видно, як вони підняли прапор Ісламського Емірату Афганістан у Базараку, столиці цієї провінції.

  1. Бразилія

У вівторок, 7 вересня,  у День незалежності Бразилії,на заклик президента  Жаїра Болсонаро вийшли на вулиці сотні тисяч його прихильників по всій країні. Болсонаро виступає проти електронного голосування на майбутніх президентських виборах у жовтні 2022 року, називаючи таке голосування шахрайством. Головною ціллю протестів був Верховний суд Бразилії, були навіть вимоги закриття Верховного суду.

  1. Марокко

Партія справедливості та розвитку (PJD), що перебуває при владі з 2011 року, посіла восьме місце, отримавши лише 12 місць, маючи зараз 125, на парламентських виборах, які пройшли у  Марокко в середу, 8 вересня.  Згідно з  результатами, оприлюдненими у четвер, 9 вересня, міністром внутрішніх справ Адбелуафі Лафтітом перемогли   Національні збори незалежних (RNI) , на другому місці  ліберальна Партія автентичності та сучасності (PAM)  і третє місце посіла правоцентристська Партія незалежності. У п’ятницю, 10 вересня король Марокко Мохаммед VI призначив прем’єр-міністром країни мільярдера Азіза Акханука від партії Національні збори незалежних, яка отримала 102 місця з 395 у парламенті.

  1. США

Джо Байден не приховував свого розчарування, говорячи про мільйони американців, які досі відмовляються від щеплення від Covid-19 у своїй промові до нації, у четвер, 9 вересня. Він оголосив про кілька жорстких заходів, включаючи обов'язкову вакцинацію або регулярне обстеження у всіх компаніях, де працює понад 100 працівників які ризикують зазнати штрафів у розмірі до 14 000 доларів США за працівника. Ця політика торкнеться 80 мільйонів людей у ​​країні.  У США 64% дорослого населення повністю вакциновані.

  1. Данія

Влада Данії скасувала останні обмеження щодо Ковід-19, через те, що перестала вважати Ковід-19 особливо небезпечним захворюванням. Міністр охорони країни Магнус Хеуніке пояснив це рішення тим, що рівень вакцинації дуже високий і пандемія коронавірусу знаходиться під контролем.

  1. США

11 вересня, з нагоди 20-х роковин терактів,  відбулись церемонії жалоби в Нью -Йорку, Пентагоні, Пенсільванії, трьох місцях, постраждалих від терористів, а також по всій країні. Внаслідок терористичних атак 11 вересня 2021 року загинуло майже 3000 осіб. Президент США у своєму виступі закликав американців до єдності.

  1. Угорщина

12 вересня Папа Франциск прибув до Угорщини, де очолить Святу Месу з нагоди завершення 52-го Міжнародного Євхаристійного Конгресу. Угорщина стала 53-ю країною, яку Папа Римський відвідав за час свого понтифікату.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!