Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments9887

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

1. Німеччина

26 вересня у Німеччині відбулись вибори До Бундестагу на яких перемогла Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН). За попередніми офіційними даними СДПН отримала 25,7% (206 місць), на другому місці з найгіршим результатом в історії ХДС/ХСС з 24,1%(196 місць), на третьому «Союз90/Зелені» 14,8%(118 місць), на четвертому Вільна демократична партія 11,5%(92 місця), на п’ятому «Альтернатива для Німеччини» 10,3%(83 місця), далі йде Ліва партія з 4,9%(39 місць) та Союз виборців Південного Шлезвігу 0,1%(1 депутат). Явка склала понад 76% виборців. Для формування коаліції необхідна більшість починаючи з 368 голосів.

2. КНДР

Північна Корея у вівторок, 28 вересня, успішно випробувала гіперзвукову планерну ракету. Про це повідомило в середу, 29 вересня, офіційне інформаційне агентство KCNA. А в п'ятницю, 1 жовтня, державне інформаційне агентство KCNA повідомило про запуск нової ракети.

3. Японія

29 вересня відбулись вибори голови Ліберально-демократичної партії. Ці вибори були важливими, адже переможець повинен замінити на посаді чинного прем'єр-міністра Йосіхіде Сугу. Новим президентом партії став Фуміо Кісіда, який переміг у другому турі виборів міністра Таро Коно.

4. Туніс

Майже через десять тижнів після прийняття виняткових повноважень президент Тунісу Каїс Саїд у середу, 29 вересня, призначив Найлу Боуден Ромдхан главою уряду. Вона стала першою жінкою на чолі уряду Тунісу.

5. Росія

Володимр Путін зустрівся 29 вересня у Сочі з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом. Ініціатором зустрічі був Ердоган, щоб вирішити важливі питання у турецько-російських відносинах, особливо стосовно Сирії. Після зустрічі Реджеп Ердоган, що Туреччина може співпрацювати з Росією у будівництві винищувачів та підводних човнів. Така заява є символічною у той час, коли відносини між Туреччиною та Сполученими Штатами є найгіршими, особливо у сфері військового співробітництва.

6. США

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден ввечері, 30 вересня, оприлюднив законопроект про бюджет, прийнятий Конгресом напередодні, продовжуючи чинний бюджет в екстремальних умовах до 3 грудня. Палата представників проголосувала за текст у другій половині дня 254 голосами проти 175, вже схваленим 65 голосами проти 35 у Сенаті кількома годинами раніше. Зараз у Конгресу є дев’ять тижнів для укладення більш широкої бюджетної угоди або принаймні ще одного тимчасового заходу.

7. Австралія

Давно заплановані переговори щодо можливої угоди про вільну торгівлю (ALE) між Австралією та Європейським Союзом відкладені/ Про це сказав європейський чиновник у Канберрі в п'ятницю, 1 жовтня. Причиною стало скасування Австралією великого контракту з Францією про купівлю 12-ти підводних човнів.

8. Філіппіни

Президент країни Родріго Дутерете у суботу, 2 жовтня на офіційному заході у Манілі заявив, що йде з політики. Після такої заяви є припущення про можливу кандидатуру на посаду президента на виборах 2022 року його дочки Сари Дутерте-Карпіо.

9. Бразилія

У суботу, 2 жовтня, у 84 містах країни, включно з Ріо -де –Жанейро і Сан –Паулу пройшли протести організовані лівою і лівоцентристською опозицією проти президента Жаїра Болсонаро.

10. США

Автомобільна компанія Ford планує інвестувати понад 11 млрд.доларів у виробництво електромобілів, щоб забезпечити до 2030 року продаж виключно електричних нових авто. Буде побудовано новий завод у Теннессі і два парки для батарей у Кентуккі . Загалом буде створено 11 000 нових робочих місць, а завод з назвою Blue Oval City повинен запрацювати у 2025 році.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!