Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments9638

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




  1. Франція

12 грудня, у неділю, відбувся референдум у Новій Каледонії за незалежність. Увага до цього референдуму пояснюється залежністю від нього позиції Франції у Тихому океані, надзвичайно стратегічному регіоні. Проти незалежності висловилось 96% і такий результат можна вважати перемогою Еммануеля Макрона, але партії, які виступають за незалежність бойкотували референдум і явка склала тільки 44%. 

  1. Великобританія

У неділю ввечері, 12 грудня, прем’єр-міністр Борис Джонсон у своєму телевізійному зверненні заявив про надзвичайну ситуацію з варіантом коронавірусу Omicron у країні і бустерні дози вакцини для людей старше 18 років будуть запропоновані до кінця грудня. У Великобританії рівень небезпеки Covid було піднято до рівня 4, вперше з травня, що означає високий ризик передачі захворювання.

  1. Угорщина

Під час візиту до Угорщини президент Франції Еммануель Макрон та лідери Вишеградської групи, до якої входить Угорщина, у понеділок, 13 грудня, у Будапешті домовились краще захищати європейські кордони від нелегальних мігрантів. Це важливе зближення для французького президента, адже Вишеградська група (Угорщина, Польща, Чехія та Словаччина), країни, які найбільш ворожі в ЄС щодо в’їзду мігрантів, а Франція буде з 1 січня головувати в ЄС.

  1. Нідерланди

Після 271 дня переговорів, у понеділок, 13 грудня, Народна партія за свободу і демократію(VVD), соціал-ліберальна партія Демократи 66(D66), християнські демократи СDA і християнсько-демократична(CU) досягли тесту угоди про коаліцію, який представлять у середу у парламенті. Марк Рютте, який є прем’єр-міністром країни з 2010 року може вчетверте очолити уряд Нідерландів.

  1. Швейцарія

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) попередила у вівторок, 14 грудня, що варіант Omicron поширюється з безпрецедентною швидкістю, закликаючи уряди використовувати всі засоби боротьби з Covid, щоб запобігти перевантаженню систем охорони здоров’я з наближенням новорічних свят.

  1. Бельгія

15 грудня у Брюсселі відбувся саміт «Східного партнерства», на якому Європейський Союз визнав Асоційоване тріо(Україна, Грузія, Молдова) хоча і не згадав про перспективу членства в ЄС. А 16 грудня у Брюсселі відбувся саміт лідерів країн-членів Європейського Союзі. Головними питаннями були Ковід-19, напруженість на україно-російському кордоні, події у Білорусі та енергетика.

  1. Китай та Росія

15 грудня Путін та Сі Цзіньпін провели відеодзвінок, продемонструвавши єдність перед Заходом, домовившись про нову модель співпраці. 

  1. Великобританія та Австралія

У п’ятницю, 16 грудня, Великобританія та Австралія ратифікували угоду про вільну торгівлю, згідно якої мита будуть скасовані на 99% товарів, на загальну суму біля 10 мільярдів доларів.

  1. Росія

У п’ятницю 17 грудня Росія оприлюднила пропозиції щодо договору про різке обмеження впливу США та НАТО у сусідніх країнах. Згідно з цими документами, країни, які приєдналися до НАТО після розпаду Радянського Союзу, не повинні розміщувати війська чи зброю в районах, де вони можуть вважатися загрозою для Росії. І НАТО має відмовитися від будь-яких планів щодо приєднання України та Грузії до Західного Альянсу.

  1. Нідерланди

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте у суботу, 18 грудня,  оголосив про запровадження карантину до 14 січня через  варіант Covid-19 Omicron, який з високою швидкістю поширюється в Європі. Нідерланди стали першою країною в Європейському Союзі, яка повернулась до жорстких обмежень,  що призвело до зупинки цілих секторів економіки, поки що до середини січня. У Нідерландах вакциновано 86% дорослого населення.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!