Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments8298

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




  1. Вірменія

Президент Вірменії Армен Саркісян у неділю, 23 січня, оголосив про свою відставку. Глава держави, функції якого по суті церемоніальні, не погоджувався з багатьма рішеннями прем'єр-міністра Нікола Пашиняна, особливо після принизливої ​​поразки країни у війні проти Азербайджану в 2020 році.

  1. Буркіна-Фасо

24 січня, у понеділок ввечері, на державному телебаченні, військові заявили про захоплення влади виправдовуючи свої дії ісламістською загрозою. Президент країни Рок Каборе подав у відставку, були розпущені парламент та уряд та закрити кордони. Лідером перевороту  є Поль-Анрі Сандаого Даміба, 41-річний підполковник, випускник Воєнної школи в Парижі та лідер Патріотичного руху за захист  та відновлення (MPSR). Буркіна-Фасо переживає вже  свій восьмий переворот з моменту здобуття незалежності в 1960 році, більше, ніж будь-яка інша африканська країна. Крім того, це третій переворот за десять місяців у Західній Африці після Гвінеї та Малі.

  1. США

24 січня з ситуаційної кімнати Білого дому (SITROOM) американський президент приєднався до президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, президента Ради Шарля Мішеля, президента Франції Еммануеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца, генерального секретаря НАТО  Єнса Столтенберга, президента  Польщі Анджея Дуди та прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона. Це був безпрецедентний формат з початку кризи, який говорить про терміновість виступу союзників в один голос стосовно Росії.

  1. Монголія

Підземні роботи на гігантській шахті в Монголії, що належить англо-австралійському гіганту Rio Tinto, почалися після кількох років суперечок щодо проекту. Золото-мідний рудник Ою Толгой, один з найбільших у світі, розташований посеред пустелі Гобі, мав стати, за оцінками, коли підписували угоду з монгольською владою, важливим фінансовим прибутком для Монголії і важити понад 30% її валового внутрішнього продукту (ВВП).

  1. Нідерланди

Попри високу кількість інфікованих міністр охорони здоров’я країни Ернст Койперс заявив про припинення локдауну, хоча і визнав ризики, але водночас зазначив що заходи, які перешкоджають повсякденному життю голландців, також шкодять здоров’ю та суспільству.

  1. Данія

У середу,26 січня, влада заявила про припинення з 1 лютого всіх обмежень з огляду на на меншу тяжкість варіанту Omicron та високий рівень вакцинації.

  1. США

27 січня, у четвер, заступниця держсекретаря Вікторія Нуланд заявила, що якщо Росія вторгнеться в Україну «Північний потік-2» буде заблоковано.

  1. Гондурас

У четвер, 27 січня, Ксіомара Кастро склала присягу як перший президент Гондурасу на чотирирічний термін під час церемонії на Національному стадіоні в Тегусігальпі, на якій були присутні віце-президент США Камала Харріс, король Іспанії. Феліпе VI.

  1. США

Сполучені Штати зафіксували у 2021 році найбільше зростання з 1984 року  валового внутрішнього  продукту (ВВП) , який зріс на 5,7%, згідно з попередньою оцінкою Міністерства торгівлі.

  1. Італія

29 січня, у суботу, 80-річний Серджіо Маттарелла був переобраний на другий термін, хоча він не хотів балотуватися. Партії урядової коаліції протягом тижня не змогли знайти компромісної фігури і були змушені попросити Маттареллу переобратися. За нього проголосувало 759 депутатів при необхідних 505.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!