Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

1

comments6900

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (8 січня)

 

Бразилія

Тисячі прихильників колишнього президента Жаїра Болсонару вторглися в Конгрес, президентський палац і Верховний суд у Бразилії у неділю, 8 січня, через тиждень після інавгурації нового президента Лули да Сілви, представника лівих сил.

Згодом сили правопорядку взяли ці будівлі під контроль.

 

Бенін

Партія та союзники президента Беніну Патріса Талона, який перебуває при владі з 2016 року, отримали більшість на парламентських виборах 8 січня.

 

Понеділок (9 січня)

 

Японський прем'єр-міністр Фуміо Кісіда розпочав Францією тур країнами Великої сімки, у рамках підготовки наступного саміту, який відбудеться у травні в Хіросімі. Японія  головуватиме у G7 цього року.

 

Швейцарія

Швейцарський національний банк оприлюднив річний збиток у 2022 році в розмірі 132 мільярдів швейцарських франків (143 мільярди доларів), що є найбільшим за його 115-річну історію. Про це повідомила агенція Reuters.

 

Перу

У країні протести за відставку чинної президентки Діни Болуарте та проведення нових виборів переросли у сутички з поліцією. При спробі зайти в аеропорт міста Хуліака загинуло щонайменше 17 протестувальників, пишуть місцеві ЗМІ.

 

 

Вівторок (10 січня)

 

Вірменія

Прем’єр-міністр Нікол Пашинян на прес-конференції заявив, що Вірменія відмовляється прийняти у себе навчання Організації Договору про колективну безпеку6 які заплановані у 2023 році.

 

США

Нова республіканська більшість у Палаті представників схвалила у вівторок, 10 січня, створення «спеціальної комісії з інструменталізації» федеральних агентств, групи, відповідальної за розслідування роботи федеральних прокурорів, ФБР.

 

Середа (11 січня)

 

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на спільному брифінгу з генеральним секретарем НАТО Столтенбергом заявила про створення робочої групи для спільного захисту критичної інфраструктури.

 

Проект будівництва тунелю на дні Балтійського моря між Фінляндією та Естонією довжиною у 100 км та вартістю у 15-20 млрд. євро знайшов інвестора з Китаю.

 

Президенти Узбекистану та Казахстану офіційно відкрили неподалік від Ташкенту будівництво мультимодального терміналу для обслуговування євразійських вантажних перевезень.

 

Четвер (12 січня)

 

Молдова

Міністр закордонних справ Ніку Попеску, заявив, що Молдова буде добиватися виведення російських військ з її території.

 

США

Після підтвердження Білим домом у четвер вранці факту виявлення в будинку Джо Байдена другої партії секретних документів, міністр юстиції не мав іншого вибору, як оголосити про призначення спеціального прокурора для розслідування цієї справи.

 

Афганістан

Таліби зобов’язали власників салонів красоти закрити їх у 10-денний термін по всій країні.

 

П’ятниця (13 січня)

 

США

Міністерство оборони заявило, що у 2022 році в Сирії та Іраку було проведено 313 операції проти ІДІЛ, за результатами яких було вбито майже 700 бойовиків та понад 300 затримано.

 

Нідерланди

У порт Фліссінген із США почала прибувати військова техніка. Загалом мова йде про близько 1250 одиниць техніки, які будуть направлені у Польщу та Литву. Серед техніки, зокрема є танки «М-1 Абрамс» та бойові машини «Бредлі».

 

Казахстан

Парламент країни скасував закон, який надавав політичні привілеї колишньому президенту Нурсултану Назарбаєву.

Чехія

13 січня відбувся перший тур президентських виборів, ща підсумками якого до другого туру вийшли колишній генерал Петр Павел та колишній глава уряду Андрей Бабіш. У них майже однаковий результат, трохи більше 35%, з невеликою перевагою Петра Павела. Дануше Нерудова, яка посіла третє місце з близько 14% , вже заявила про підтримку Петра Павела.

 

Румунія

У п'ятницю НАТО оголосило про розгортання літаків спостереження Awacs в Румунії з вівторка для підтримки своєї посиленої присутності в регіоні та моніторингу російської військової активності.

 

Субота (14 січня)

 

Німеччина

За інформацією видання Bild міністр оборони Крістіна Ламбрехт подає у відставку.

 

Ізраїль

Близько 80 000 людей зібралися на площі Хабіма, виступаючи проти неоднозначного проекту реформи правосуддя, яку хоче провести уряд Беньяміна Нетаньяху. Серед протестуючих була колишня суддя Верховного суду Аяла Прокачча, яка заявила, що якщо у країні на протести виходять судді, то у цій країні перейдено всі межі.

 

 

 

 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!