Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто нагадати

0

comments3208

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто нагадати

1. Молдова

15 листопада відбувся другий тур президентських виборів, на яких перемогу отримала лідерка опозиційної партії «Дія і солідарність» Майя Санду, яку підтримали 57,74%. Чинний президент Ігор Додон отримав 42,25% голосів.

2. США

Після двох успішних тестових польотів, SpaceX відправив у неділю, 15 листопада, чотирьох астронавтів на Міжнародну космічну станцію (МКС). Троє американців, Майкл Хопкінс, Віктор Гловер і Шеннон Уокер, а також японський астронавт Соїчі Ногучі вилетіли з Космічного центру Кеннеді у Флориді.

3. Японія

Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах, після зустрічі з японським прем’єр-міністром Йосіхіде Суга, заявив у понеділок,16 листопада, що впевнений у присутності глядачів під час проведення олімпійських ігор влітку 2021 року у Токіо. Він високо оцінив боротьбу Японії з пандемією коронавірусу.

4. Перу

Депутат-центрист, 76-річний Франциско Сагасті став у понеділок, 16 листопада, новим тимчасовим президентом Перу, третім главою держави за тиждень, його обрання має припинити серйозну політичну кризу, яка потрясає країну. Він був обраний депутатами президентом парламенту і відповідно до Конституції автоматично став главою держави.

5. Бельгія

16 листопада у Брюсселі відбувся саміт послів країн-членів Європейського Союзу, на якому планувалось схвалення бюджету ЄС. У бюджеті передбачено 750 млрд.євро для фонду відновлення країн-членів ЄС після наслідків від Ковід-19. Але є пункт, який передбачає, що виділення грошей кожній країні залежить від дотримання верховенства закону. Польща та Угорщина заблокували бюджет ЄС, адже могли бути позбавлені цих грошей через критику з боку ЄС за порушення демократичних стандартів закріплених в установчому договорі ЄС.

6. США

Пентагон оголосив у вівторок, 17 листопада, що США скоротять чисельність своїх військ в Афганістані та Іраку в середині січня 2021 року. Це рішення, викликає занепокоєння не тільки у США, але й у союзників Вашингтону, які побоюються побачити на Близькому Сході посилення екстремістських груп.

7. США

Компанія Pfizer оприлюднила дані у середу, 18 листопада, що її вакцина, розроблена у партнерстві з німецькою компанією BioNTech, є безпечною та ефективною на 95% у запобіганні Covid-19.

8. Великобританія

20 листопада 1947 року Єлизавета II і Філіп одружилися. І вони 20 листопада 2020 року святкували свою 73-річницю шлюбу. У п’ятницю, 20 листопада, акаунт королівської родини в Instagram поділився фотографією Філіпа та Елізабет. На фотографії Її Величність та Його Королівська Високість розглядають листівку з привітаннями, зроблену принцом Джорджем, принцесою Шарлоттою та принцом Луї.

9. Саудівська Аравія

21 листопада під головуванням Саудівської Аравії пройшов саміт країн G20 у режимі відеоконференції. Головною темою саміту була глобальна кризи у світі, яку спричинила пандемія Ковід-19. Також багато говорили про універсальний доступ до майбутніх вакцин проти Ковід-19. На відкриті саміту король Саудівської Аравії Салман задав тон цій дискусії про доступність вакцин для всіх.

10. Грузія

21 листопада тут пройшов другий тур у 17 одномандатних округах. Всі опозиційні партії зняли своїх кандидатів, не визнаючи легітимність виборів, які пройшли 31 жовтня. Тому, кандидати від правлячої партії «Грузинська мрія» перемагають на всіх округах.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!