Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments2832

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати.

  1. Росія

17 січня російський опозиціонер Олексій Навальний був затриманий в аеропорту Шереметьєво при проходженні паспортного контролю. Він прилетів у Москву з Берліну, де лікувався після отруєння 20 серпня 2020 року. Відповідаючи на заклик Олексія Навального, десятки тисяч росіян виступили в суботу, 23 січня, вимагаючи його звільнення. Протести відбулись у понад 100 містах та 11 часових поясах, незважаючи на Ковід-19 та велику кількість поліції. У кількох великих містах, зокрема в Москві, спалахнули сутички, а 2500 учасників було заарештовано.

  1. Катар

18 січня міністр закордонних справ, заступник прем’єр-міністра, шейх  Мохаммед бін Абдулрахман Аль-Тані закликав країни Перської затоки почати діалог з Іраном, запропонувавши Катар, як посередника. Катар налагодив стосунки з країнами Перської затоки на 41-му саміті Ради співробітництва країн Перської затоки(Бахрейн, ОАЕ, Саудівська Аравія, Оман, Кувейт, Катар) 5 січня, після розриву  у 2017 року дипломатичних стосунків з Саудівською Аравією, Бахрейном, Об’єднаними Арабськими еміратами, Єгиптом, які звинуватили Катар у підтримці терористів і зближенні з Іраном.

  1. США

18 січня, за два дні до залишення посади президента США, Дональд Трамп підписав розпорядження про  відкриття США для громадян Шенгенської зони, для британців, ірландців та Бразильці з 26 січня. Прес-секретар обраного президентом Джо Байдена одразу ж розкритикував це рішення.

  1. Центральноафриканська республіка

Конституційний суд у понеділок, 18 січня, підтвердив перемогу чинного президента Туадери на президентських виборах 27 грудня.  Але Туадера зітнеться з величезними викликами, включаючи легітимність, для обраного президента з 53,16% голосів та 35,25% участі на території, майже зведеної до столиці та її околиць. У даний час країна знаходиться під загрозою наступу повстанців, розпочатого за вісім днів до президентських виборів, щоб зірвати виборчі дільниці, шістьма найпотужнішими збройними угрупованнями, які окупують дві третини Центральноафриканської Республіки.

  1. Японія

20 січня у парламенті японський прем’єр-міністр Йосіхіде Суга заявив, що суверенітет Японії поширюються на всю південну частину Курильських островів.

  1. США

20 січня відбулась інавгурація 46-го президента США Джо Байдена. Одразу  Джо Байден підписав пакет указів, що запускають основні проекти його президентства і скасовують багато рішень, прийнятих його попередником Дональдом Трампом.

  1. Китай

У день інавгурації Джо Байдена Китай ввів санкції стосовно адміністрації Дональда Трампа. Серед них  держсекретар Майк Помпео, радники Білого дому Пітер Наварро, Роберт О'Брайен та Метью Поттінгер, помічник державного секретаря Східної Азії Девід Стілвелл, міністр охорони здоров'я Алекс Азар, представник США  в ООН Келлі Крафт, також колишні радники Дональда Трампа Джон Болтон і Стів Беннон. 

  1. Ірак

Тридцять дві людини були вбиті в четвер, 21 січня, двома вибухами смертників ,які підірвали себе на ринку в центральній частині Багдада, що стало найбільш смертоносним нападом за останні три роки в столиці Іраку. Відповідальність за вибухи, які забрали життя у 32 людей та поранили 110, взяла на себе організація «Ісламська держава».

  1. Швейцарія

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) та лабораторія Pfizer-BioNTech у п'ятницю, 22 січня, підписали угоду про доставку 40 мільйонів доз вакцини Covid-19 бідним країнам. Розподіл відбуватиметься за допомогою системи Covax, яка працює для справедливого розподілу вакцини, а перші щеплення, як очікується, розпочнуться наприкінці лютого. Covax також домовився з індійським виробником вакцин, Індійським інститутом сироватки (SII), про 100 мільйонів доз вакцини, розробленої AstraZeneca / Oxford.

  1. США

Ларрі Кінг, легенда американської журналістики помер у суботу, 23 січня, у Лос-Анджелесі, у віці 87 років. Він став «іконою» журналістики завдяки своїм інтерв'ю і взяв інтерв'ю у всіх президентів Сполучених Штатів,від Форда до Обами. Більше двадцяти п’яти років журналіст вів «Ларрі Кінг в прямому ефірі», зустрічаючись з кандидатами у президенти, знаменитостями, спортсменами, кінозірками та простим людьми. Коли Ларрі Кінг вийшов на пенсію в 2010 році, він записав понад 6000 програм цього шоу.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!