Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

1

comments2027

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

1. М’янма (Бірма)

Поки протестуючі продовжують вимагати звільнення Поки протестуючі продовжують вимагати звільнення Аун Сан Су Чжі, військові провели демонстрацію сили у вихідні, вперше з початку перевороту відправили броньовану техніку до кількох великих міст. Інтернет також був перерваний протягом ночі з неділі на понеділок., військові провели демонстрацію сили у вихідні і вперше з початку державного перевороту відправили броньовану техніку до кількох великих міст. Інтернет також був перерваний протягом ночі з неділі на понеділок. Протести продовжувались протягом всього тижня. А в суботу, 19 лютого, військові, які захопили владу, заблокували сторінки інтернет-енциклопедії Wikipedia на всіх мовах.

2. Іспанія

14 лютого у Каталонії пройшли парламентські вибори, на яких переміг Сальвадор Ілла, що пішов з посади міністра охорони Іспанії для участі у цих виборах. Підтримуваний чинним прем’єр-міністром Педро Санчесом, Ілла отримав 23% голосів та 33 місця з 135 у місцевому парламенті. Але, політичні сили, які виступають за незалежність Каталонії від Іспанії, загалом посилили свою більшість з 50,9% та 74 мандатами і питання сепаратизму та референдуму за незалежність цієї автономної провінції не зникло з порядку денного в Іспанії.

3. США

Білл Гейтс, засновник Microsoft, заявив в інтерв’ю німецькому виданню Handelsblatt, що планує у найближчі п’ять років інвестувати у різні проекти, що пов’язанні з питанням глобального потепління, 2 млрд.доларів.

4. Ірак

У понеділок, 15 лютого, після ракетного обстрілу авіабази в Ербілі в Іракському Курдистані, де розміщені американські війська, загинув цивільний службовець та поранено шість людей, у тому числі американського солдата. Американська преса вважає цей обстріл першим серйозним випробуванням для Джо Байдена, як головнокомандувача. Держсекретар США заявив про необхідність розслідування та притягнення до відповідальності винних, а президент Іраку Бархем Салех у Twitter написав про небезпеку ескалації у регіоні.

5. Великобританія

Британський глава уряду Борис Джонсон на прес-конференції заявив у понеділок, 15 лютого, що підтримує пропозицію про глобальний договір про пандемію, а країни, що підписали його, обмінювались усіма даними стосовно ситуації з Ковід-19. Це потрібно для того, щоб зрозуміти, що сталося та запобігати таким ситуація у майбутньому. Ця заява є продовженням занепокоєння обмеженого доступу в Китаї слідчих Всесвітньої організації охорони здоров’я.

6. США

У США вийшов на волю 83-річний Джозеф Лігон, який був засуджений у 15 років за збройне пограбування на 68 років. Його називають самим старим неповнолітнім злочинцем.

7. Австралія

Facebook прийняв рішення про закриття з 17 лютого доступу для перегляду та обміну новинами у соцмережі через законопроект, який зобов’язує Facebook платити за ЗМІ за публікацію їхніх матеріалів.

8. США

Після семимісячної подорожі в космосі і вдалого спуску за сім хвилин, марсохід NASA Perseverance висадився на Марс у четверга ввечері, 18 лютого. Його місія полягає у тому, щоб дізнатися більше про можливу присутність минулого життя на Червоній планеті.

9. Великобританія

19 лютого відбулась відеоконференція лідерів країн G-7 під головуванням британського прем’єр-міністра Бориса Джонсона. Вони домовились про надання допомоги іншим країнам в розмірі 7,5 млрд доларів (6,2 млрд євро) для вакцинації проти Covid-19.

А президент Франції Еммануель Макрон запропонува, щоб Європа та США виділии 4-5% своїх доз вакцин найбіднішим країнам.

10. США

19 лютого держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що США знову є стороною Паризької кліматичної угоди. У листопаді 2020 року за ініціативи колишнього президента Дональда Трампа США офіційно вийшли з цієї угоди.

А президент США Джо Байден, 19 лютого, у своїй першій міжнародній промові, виступаючи на віртуальній Мюнхенській конференції з безпеки запевнив європейських партнерів у своїй відданості трансатлантичному альянсу. Він назвав партнерство між Європою та США наріжним каменем усього, чого сподіваються досягти у 21 столітті



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!