Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments3428

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. Еквадор

Колишній банкір, представник правих Гільєрмо Лассо випередив соціаліста Андреса Арауза більш ніж на 9% в кінці другого туру президентських виборів в Еквадорі.

  1. Іран

Міністр закордонних справ Ірану звинувачує Ізраїль у відповідальності за те, що він вважає терактом  на ядерному об'єкті в Натанзі у  Ірані. Коментарі Співробітників західних спецслужб у розмовах з представниками ЗМІ ніби свідчать, що Ізраїль таки був відповідальним за напад. Цей  ядерний об'єкт постраждав на наступний день після того, як там представили нове обладнання для збагачення урану. А у вівторок, 13 квітня, Іран оголосив, що планує збагатити 60% урану через два дні після інциденту в ядерному комплексі Натанзі. Це рішення  суттєво вплине на переговори щодо порятунку іранської ядерної угоди.

  1. Перу

Перші офіційні результати першого туру президентських виборів у країні, опубліковані в понеділок 12 квітня, поставили Кейко Фухіморі, доньку колишнього президента країни,  на четверте місце, але по мірі підрахунку голосів Кейко Фухіморі піднялася на друге місце (13,3% голосів). Тому кандидат популістських правих у другому турі зіткнеться з кандидатом радикальної лівиці Педро Кастільо (19% голосів). 6 червня у  Перу люди прийдуть на виборчі дільниці для проведення другого туру президентських виборів, де перед ними буде вибір між радикальними лівими з Педро Кастільо та популістськими правими з Кейко Фухіморі. Якщо він є шкільним учителем і профспілковим діячем, майже невідомим у політиці, вона є дочкою колишнього диктатора Альберто Фухіморі і балотується втретє, незважаючи на серйозні звинувачення проти неї у корупції. Лауреат Нобелівської премії  Маріо Варгас Льоса у суботу закликав проголосувати за Кейко Фухіморі, дочку авторитарного екс-президента Альберто Фухіморі, яку він вважає меншим злом проти ультралівого кандидата Педро Кастільо.

  1. США

Бернард Медофф, архітектор однієї з найбільших фінансових шахрайств в історії Америки, помер у середу у в'язниці в Північній Кароліні у віці 82 років. Розмір і тривалість шахрайства залишаються незрозумілими, перші розкриття повідомляли про 65 мільярдів доларів, проковтнутих таким чином, але врешті-решт, підрахували ніби, що пан Медофф забрав 17 мільярдів доларів у своїх клієнтів ”. У 2009 році Бернард Медофф був засуджений до 150 років в'язниці - найдовшого з можливих покарань.

  1. США

Після двадцяти років війни, найдовшої з відомих США, президент США Джо Байден оголосив 14 квітня  про виведення всіх американських військ з Афганістану "безумовно" до 11 вересня, незважаючи на побоювання повернення "Талібану". Мова йде про виведення з Афганістану 2500 американських солдатів.

  1. США

16 квітня у Вашингтоні зустрілись президент США Джо Байден та прем'єр-міністр Японії Йосіхіде Суга. Вони пообіцяли разом протистояти викликам Китаю, обговорили про зростаючу напруженість щодо Тайваню та стратегію проти Північної Кореї. Вибір японського лідера першим гостем, за яким у травні слідуватиме президент Південної Кореї Мун Чже Ін, відображає пріоритет Джо Байдена найближчим союзникам США, особливо в Азії, де проводиться змагання проти стратегічного суперника номер один Вашингтона.

  1. Франція

15 квітня Франція офіційно переступила поріг 100 000 смертей  та стала восьмою країною у світі, в якій зафіксовано понад 100 000 смертей від Covid-19 і третьою в Європі після Великобританії та Італії.

  1. Куба

Рауль Кастро,  заявив у п'ятницю, 16 квітня, на відкритті 8-го з'їзду Кубинської комуністичної партії в Гавані, що покине керівництво партії в кінці з'їзду на користь Мігеля Діас-Канеля, президента країни з 2018. Таке рішення призведе до того, що вперше з 1959 року на чолі кубинської комуністичної партії або кубинського уряду не буде Кастро.

  1. Чехія

Міністр закордонних справ Чехії Ян Гамачек 17 квітня заявив про рішення вислати з країни 18 російських дипломатів, яких звинуватили у шпіонажі та ідентифікували, як співробітників російських спецслужб..

  1. США

Президент Джо Байден планує призначити Крістін Вормут секретарем армії і у раз і її призначення Сенатом, вона стане першою жінкою, яка очолить американську армію. Секретарем армії призначається цивільна особа, яка підпорядковується міністру оборони США і забезпечує цивільний контроль дій начальника штабу армії. Армія США – сухопутний вид військ США, який є найчисельнішим і найстарішим видів збройних сил США.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!