Блог

Віталій Бала: Від неділі до неділі.

Події у світ про які варто згадати

0

comments4448

Віталій Бала

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

З 2002 року директор Агентства моделювання ситуацій

Від неділі до неділі

1. Албанія

25 квітня відбулись парламентські вибори, на яких перемогла правляча Соціалістична партія прем'єр-міністра Еді Рами, набравши за попередніми підрахунками майже 49%. На другому місці коаліційна опозиція на чолі з Демократичною партією з близько 39%. Соціалістичний рух за інтеграцію (МСІ), заснований президентом Іліром Мета, рішучим противником Еді Рами, набрав близько 7%. Албанія є офіційним кандидатом на вступ до Європейського Союзу. Правляча Соціалістична партія, яка вже при владі два парламентські терміни, заявляла про курс на вступ до ЄС. Цей курс також підтримує і опозиція.

2. Вірменія

Президент Армен Саркісян підписав указ про відставку уряду Пашиняна, який подав у відставку 25 квітня, після досягнутих політичних домовленостей про проведення парламентських виборів у країні 20 червня 2021 року.

3. США

У понеділок, 26 квітня, США оголосили, що планують надати іншим країнам світу 60 мільйонів доз AstraZeneca., після звинувачень у накопичуванні доз вакцин, які не використовуються. Згодом буде обрано країн и, які отримують вакцину. ЗМІ вже назвали це «вакцинною дипломатією» США. Спочатку планується надати 10 мільйонів доз, а у травні та червні 50 мільйонів.

4. Індія

Міжнародна допомога почала надходити до Індії, а США нарешті вирішили скасувати свою заборону на експорт компонентів вакцин, коли крематорії в столиці Нью-Делі вже ледве справляються. Індія дуже сильно постраждала від другої хвилі Covid-19, яка, за словами експертів, пов'язана з особливо заразним варіантом. У вівторок, 27 квітня, все ще було зафіксовано 350 000 випадків захворювання на Ковід-19 за 24 години.

5. Італія

27 квітня, у вівторок. Парламент Італії затвердив план відновлення прем’єр-міністра Маріо Драгі. Дві палати парламенту підтримали цей план на 222 мільярди євро, що фінансується Європейським Союзом, значною більшістю у плані. 224 голоси за, 16 проти та 21 утримався в Сенаті та 442 голоси за, 19 проти та 51 утримався серед депутатів.

6. Великобританія

Перший міністр Північної Ірландії Арлін Фостер заявила у середу, 28 квітня, що у кінці травня вона більше не буде головою Демократичної юніоністської партії (DUP), а через місяць піде з посади першого міністра Північної Ірландії. Арлін Фостер, перша жінка і наймолодший перший міністр, який керував Північною Ірландією. Причиною відставки, як пише преса, став лист підписаний 75% членів Асамблеї Північної Ірландії, що поставив під сумнів керівництво Арлін Фрстер. Фактично це означає недовіру Фостер з боку її партії. У Північній Ірландії на початку квітня почалися заворушення з протистоянні з поліцією, причиною яких став Brexit, умови якого порушили крихку стабільність у регіоні у протистоянні протестантів і католиків, як прагнуть об’єднання з Ірландією на відміну від протестантів. А приводом до початку заворушень були похорони одного з колишніх членів ІРА(ірландська республіканська армія), у яких взяли участь високопоставлені політики католицької проірландської партії «Шинн фейн».

7. США

Напередодні свого 100-го дня перебування на посаді президент США Джо Байден вперше виступив перед Конгресом. Під час виступу позаду нього були дві жінки, віце-президент Камала Гарріс та спікер палати палат Ненсі Пелосі. Преса називає цей виступ ехом Нового курсу президента Франкліна Делано Рузвельта. І президент Джо Байден цитував у своєму виступі Франкліна Делано Рузвельта. У промові йшлося про Американський план робочих місць та Американський план сімей, два плани приблизно на 2 трильйони доларів кожен Перший план повинен відновити інфраструктуру країни, а другий план, фінансувати, наприклад, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами та допомогу по догляду за дітьми.

8. Франція

У четвер, 29 квітня, президент Франції Еммануель Макрон представив план у чотири етапи зняття всіх обмежень пов’язаних з пандемією коронавірусу та надією повернення країни до звичного життя з 30 червня. Перше послаблення настане 3 травня, коли скасують обмеження на поїздки в країну та повернуть дітей до школи. 19 травня принесе справжнє полегшення та довгоочікуваний сигнал повернення до звичного життя з відкриттям терас кафе і ресторанів, непрофільних магазинів, театрів. 9 червня, якщо ситуація залишиться під контролем, ресторани зможуть знову відкритись у приміщенні, а також почнуть працювати спортивні зали. 30 червня планується повне скасування всіх обмежень, коли знову будуть дозволені зустрічі понад 1000 людей, але з пропуском про стан здоров'я (негативний тест менше 72 годин або посвідчення імунітету) .

9. Росія

На знак протесту проти санкцій, запроваджених в березні Європейським Союзом (ЄС), Росія у п’ятницю,30 квітня, включила до чорного списку кількох вищих посадових осіб ЄС, включаючи президента Європарламенту, заборонивши їм в’їзд до Росії. Європарламент, Європейська Комісія та Європейська Рада одразу у п’ятницю відреагували єдиним голосом, назвавши санкції неприйнятними та необгрунтованими, попередивши, що вони безпосередньо спрямовані на Європейський Союз, а не лише на конкретних осіб.

10. Афганістан

1 травня США розпочали завершальний етап виведення свої військ з Афганістану після 20 років війни, яка не має кінця. За словами президента США Джо Байдена, війн протягом 20-ти років забрала життя понад 2000 американських солдатів і десятки тисяч афганських цивільних осіб та коштувала на загальну суму понад 1 трлн доларів.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!