Главная Новости Досуг Мастопатія: як позбутися болю
commentss НОВОСТИ Все новости

Мастопатія: як позбутися болю

1 февраля 2010, 00:02
Поделитесь публикацией:
Мастопатія: як позбутися болю

Мастопатія — загальна назва незлоякісної патології молочних залоз. Будь-які порушення в молочній залозі (функціональні чи структурні), за винятком злоякісних утворень, можуть бути названі мастопатією. Деякі її види є просто функціональним відхиленням, як наприклад масталгія. Натомість інший її прояв — вузловий фіброаденоматоз — є серйозним передпухлинним захворюванням грудей. Тож сказати, що у жінки мастопатія — це вкрай невизначено і недостатньо.

Мастопатія розвивається у жінок молодого віку: у 20-30 років. А останнім часом певні зміни в молочних залозах спостерігаються і в дівчат, починаючи з 16-річного віку. Зазвичай мастопатія уражає обидві молочні залози.

Біль у молочних залозах — основна ознака мастопатії

Зміни в молочній залозі, їх підвищена чутливість перед місячними — це нормальний стан жіночого організму. Але коли ця чутливість перетворюється у постійну болючість, що заважає жінці нормально жити, рухатися, спати, це вже симптоми мастодинії — початкової стадії мастопатії.

Масталгія або мастодинія — біль у молочній залозі, без наявності у ній будь-яких змін. Це може бути першим симптомом розвитку мастопатії або реакцією груді на стресову ситуацію. Часто жінці здається, що у неї болить грудь, а насправді причиною може бути міжреберна невралгія, запалення жовчного міхура або спазми судин серця. Розібратися в цьому допоможе лікар.

Ущільнення при дифузних формах мастопатії не мають чітких меж і часто вражають обидві груді. Залежно від розростання у молочній залозі тієї чи тієї тканини розрізняють фіброзну, кістозну, аденоматозну або змішану форму дифузної мастопатії. При цьому жінка може скаржитися на напруження й болючість у молочних залозах за два тижні перед місячними, іноді це супроводжується головним болем, болем у попереку. У цей же період з сосків може виділятися білувата чи коричнювата рідина. На дотик тканина груді нагадує "картоплю в мішку" — під шкірою перекочуються безліч болючих вузликів різних розмірів.

Вузлові форми мастопатії — це коли у тканині молочної залози розростається сполучна тканина, утворюються кісти різних розмірів, утворення мають чіткі межі. Ці види мастопатії потребують ретельної діагностики, оскільки за ними може приховуватися злоякісна патологія груді. Тому якщо ви намацали в груді будь-які вузлики, обов`язково зверніться до мамолога.

Позитивні думки і дієта — основа лікування

Мастопатія може зникнути сама лише у тому разі, якщо зникли всі передумови її розвитку. Але таких випадків спостерігається дуже мало, тому організму потрібно допомогти.

Зазвичай лікування мастопатії — тривалий період, мінімум 3 місяці. І перше, з чого потрібно починати лікування, — це корекція психологічного стану та дієта. Позитивні емоції, відсутність образ і злості — перші кроки до успішного лікування. Заспокоїти нервову систему і нормалізувати роботу ендокринної системи допомагають прогулянки, спілкування з тваринами і квітами.

Чомусь жінки зрілого віку вважають за норму з роками повнішати. Проте з кожним зайвим кілограмом збільшується й ризик розвитку патології молочної залози, а також гіпертонії, серцевої недостатності, цукрового діабету та інших захворювань. Тому у будь-якому віці варто дотримуватись формули ідеальної маси тіла (зріст у сантиметрах мінус 100).

Крім цього, потрібно суворо дотримуватися дієти і приймати призначені лікарем препарати (седативні, гомеопатичні, ферментативні тощо).

Іноді виникає потреба повторювати курс лікування. Місцево рекомендують мазі — гормональні, ферментативні, виготовлені на фітооснові. Мазі можна використовувати лише у тих випадках, коли виникає підозра на злоякісні процеси. Тому що будь-яке подразнення, компреси, розтирання молочних залоз провокує поліпшення кровопостачання і, в свою чергу, швидкий ріст пухлин.

Мастопатія — захворювання істеричних жінок

У здоровому організмі хворої молочної залози не буває. Молочна залоза — це індикатор, який показує, що в організмі щось негаразд.

Основною причиною мастопатії є порушення гормонального стану жінки внаслідок стресів, хронічної перевтоми, порушення режиму праці та відпочинку. У старих медичних підручниках писали, що "мастопатія — захворювання істеричних жінок". Молочна залоза — це гормонозалежний орган, який реагує на всі найменші зміни в ендокринній системі. Якби жінка уважніше до себе прислухалася, то вона помітила б, що після стресу, нервового зриву обов`язково перед місячними у неї болять груди. Такі ситуації спричиняють "гормональну бурю" в організмі і, як наслідок, зміни в молочній залозі.

У молодих жінок мастопатія може з`явитися після перенесених абортів. У старшому віці — внаслідок хронічних гінекологічних захворювань, хвороб щитоподібної залози.

Основною лабораторією переробки статевих гормонів є печінка, тому порушення її функції і погіршення відтоку жовчі також є однією з причин змін у молочній залозі.

Шлаки, токсини, непотрібні гормони виходять з організму через кишечник. Проте при закрепах, що часто спостерігаються у жінок середнього і старшого віку, відбувається всмоктування всіх цих речовин у кров і накопичення їх в організмі. А жирова тканина молочної залози якраз має властивість накопичувати й утримувати у собі ці шлаки та отруйні речовини. Тож усі отруйні речовини, які потрапляють в організм внаслідок куріння, роботи в екологічно забруднених зонах, хронічних закрепів, нераціонального харчування, накопичуються саме в молочній залозі.

Ще однією причиною мастопатії може бути порушення кровопостачання молочних залоз. Внаслідок остеохондрозу, постійного носіння тиснучого бюстгальтера або відмови від нього при великій груді виникає гіпоксія (кисневе голодування) тканин груді.

До причин виникнення мастопатії також можна зарахувати неправильне харчування. Продукти з високим вмістом консервантів, різноманітних домішок, барвників негативно впливають на розвиток молочної залози. Давно вже доведено, що висококалорійне харчування є одним із чинників ризику раку молочної залози.

Як встановити дІагноз?

Кожна жінка має знати свою молочну залозу ліпше за будь-якого лікаря, бо структура молочної залози індивідуальна. Тому найголовнішим методом діагностики мастопатії є:

- пальпація молочної залози — промацування тканини груді лікарем або самою жінкою (після консультації фахівця, як це робити). Таким методом досвідчений лікар може виявити вузлики розміром до 1 см, відрізнити кісту від фіброаденоми чи злоякісної пухлини. Оглядати себе бажано щомісяця, на 7 день після початку місячних. Профілактичний огляд у лікаря достатньо проводити кожні півроку;

- термомамографія — абсолютно безпечний метод, що застосовується у багатьох країнах світу. Молочні залози фотографуються і на інфрачервоних знімках можна побачити найменші функціональні зміни, навіть на початкових стадіях. Цей метод профілактичного огляду рекомендується через кожні 6-12 міс;

- УЗД молочних залоз дає змогу виявити зміни структури тканин залози, побачити кісти, дифузні та вузлові ущільнення, відрізнити кісту від фіброаденоми. Точність діагностики залежить від того, який апарат використовується, та від кваліфікації лікаря. Для профілактичного огляду процедура рекомендується раз на рік;

- мамографія (рентгенографія молочних залоз) є найдостовірнішим засобом діагностики раку молочної залози. Однак мамографію можна рекомендувати жінкам після 40 років (1 раз на 2 роки), коли молочна залоза вже втратила пружність і має багато жирової тканини.

Що їсти і чого не їсти?

Потрібно завжди пам`ятати: якщо жінка не змінить свого харчування, то позбутися мастопатії їй не вдасться. Проте завдяки тому ж харчуванню можна певною мірою запобігти розвитку мастопатії.

Щоб не мати проблем з молочними залозами, потрібно регулярно вживати капусту будь-якого сорту і в будь-якому вигляді, хрін, редиску, чорну редьку. Регулярне вживання червоного буряку зменшує розвиток пухлин, нормалізує роботу статевих залоз, регулює обмін речовин.

Фрукти і овочі оранжевого кольору (цитрусові, хурма, морква) завдяки високому вмісту вітаміну А позитивно впливають на жіночу статеву систему.

Також корисні для роботи молочних залоз зелений чай, сухофрукти, горіхи, часник, лісові ягоди.

Щодня обов`язково випивати не менше 1,5-2 літрів рідини: чистої джерельної води, компоту з сухофруктів, соку, зеленого чаю. Це сприяє виведенню з організму ендотоксинів.

"Не люблять" молочні залози висококалорійної їжі, тваринних жирів, м`яса-гриль, копчень (одна порція копченої грудинки містить дозу канцерогенів у 300 разів більшу ніж одна цигарка), міцного чорного чаю і кави (більше 3 чашок на день).

Як позбутися болю в молочних залозах?

Масталгія добре лікується за допомогою фітозасобів, які регулюють гормональний та водно-сольовий баланс.

* Багато жінок відчувають, що молочна залоза болить менше лише після відмови від вживання міцної кави. Тому що кава, шоколад містять метилоксантини (речовини, які збільшують набряки, запальні процеси).

* Добре прикласти на грудь під бюстгальтер свіжий листок капусти і ходити так протягом дня.

* Фахівці з нетрадиційної медицини часто рекомендують робити компреси з соку червоного буряку (шматок лляної тканини змочити соком і прикладати до груді).

* Корисно також пити сік буряку: по 0,5 склянки щодня протягом 3-4 тижнів, обов`язково відстоювати перед вживанням 3-4 години.

* З профілактичною метою протягом 2 тижнів перед місячними можна вживати такий настій: змішати порівну настоянки півонії, собачої кропиви й валеріани і приймати по 20-30 крапель 2 рази на день після їди. Ввечері ліпше випити перед сном. Доза залежить від статури: якщо жінка худорлява, то достатньо буде випивати по 20 крапель. Курс лікування 3 місяці.

* Дуже добре вживати вітамін Е по 200-400 мг на добу у другій фазі менструального циклу (з 16 по 26 день від початку місячних). Курс лікування 3 місяці.

* З метою профілактики протягом місяця навесні та восени можна вживати БАДи (антиоксиданти) відомих фірм.

Важлива деталь — пiдбiр бюстгальтера

* Бюстгальтер з поролоновими прокладками не можна носити безперервно, бо це спричиняє перегрів молочних залоз.

* Бюстгальтер обов`язково має бути підібраний за розміром, ні в якому разі не терти і не стискати грудей. Хронічна травма, натирання залозистої тканини, яка продукує молоко, теж має певний чинник ризику розвитку раку молочної залози.

* Бажано, щоб бюстгальтер був з натуральної тканини, на широких бретелях, без кісточок, які травмують молочну залозу

По материалам: Панночка

 



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!