Главная Новости Политика Юрий Костенко: “Никаких конкретных должностей никому не обещали”
commentss НОВОСТИ Все новости

Юрий Костенко: “Никаких конкретных должностей никому не обещали”

1 октября 2004, 19:31
Поделитесь публикацией:
Юрий Костенко: “Никаких конкретных должностей никому не обещали”

1 октября в "proUA" состоялась чат-конференция з народным депутатом Украины Юрием Костенко.

- Ваш прогноз, кто выйдет во второй тур выборов?

- Ющенко — перше місце, Янукович — друге. За умов, коли владі не вдастся силового сценарію утримання своїх крісел. Тобто якщо влада не спровокує широкий громадський конфлікт. Але тоді вона наражається на небезпеку для себе через встановлення прямої народної влади. Такий сценарій ми бачили нещодавно в Грузії.

- Пане, Юрію, що Ви думаєте з приводу "яєшні" Янковича? Чи був він доволі артистичним? Можливо, йому краще було б поступати в театральний ВНЗ?

- Я думаю,що це була спроба влади в якісь мірі зреагувати на випадок із замахом на кандидата Віктора Ющенка і в такий спосіб відволікти увагу громадськості від цієї події. Без сумніву, дійство, виконане в Івано-Франківську, було за принципом "яка держава, такий і теракт". Як на мене Янукович зіграв якнайблискучіше цю роль.

— Як Ви ставитесь до того, що в офісі Віктора Ющенко дуже багато українців чомусь розмовляють російською?

- Відверто кажучи я не звертав на це уваги-). Я не робив би політики щодо того, хто сьогодні працює в оточенні Ющенка. Тим більше, що Україна — багатонаціональна держава. І людина, яка претендує на найвищу державну посаду, в однаковій мірі має ставитися до громадянина України будь-якої національності. Із власної політичної практики мушу також стверджувати, що багато етнічних росіян, які розмовляють російською мовою, є набагато більшими патріотами України, ніж так званий "щирий українець".

- Вчера "Неделя" обнародовала такую версию инцидента с Виктором Ющенко — ему якобы в венской клинике "заодно" с лечением обычного панкреатита сделали пластическую операцию, но "переборщили" с препаратом Ботокс, отчего и проблемы с дикцией. "Чтобы замять этот конфуз Н.Корпан мог пойти на сговор с Ющенко", — пишет "Неделя". Прокомментируйте эту версию?

- У городі бузина, а в Києві — дядько . Так такі речі можна коментувати. Я останній раз здорового Ющенка бачив після нашої поїздки до Хмельницької області.. 4 вересня. Це була людина сповнена сил, енергії, і чоловічої краси, якою захоплювалось багато жінок. Тому ще щось вигадувати для своєї зовнішності — це вже щось із сфери не те що політичних фантазій, а хворобливої уяви.

- Юрію Івановичу, як Ви оцінюєте останні рокіровки в Міністерстві оборони?

- Це тимчасова рокіровка, враховуючи той факт що у грудні після ігаугурації буде формуватись новий уряд, у том учислі це стосується і Міністерства оборони. Але ці рокіровки з політичної точки зору означають лише те, що у влади єдиного сценарію як залишитись у своїх кріслах, немає.

- Доброго дня!

1. Пане Юрію, прошу сказати, якою буде реакція штабу кандидата в президенти В.Ющенка в разі фальсифікації виборів?

2. Що робити мільйонам українців(виборців Ющенка), якщо влада зробить все, щоб він не зайняв найвищу посаду в державі?

- 1. Наша дія буде адекватною тому, що буде пробувати робити влада. 2. Тим мільйонам, які проголосують за нашого кандидата, ми будемо рекомендувати вийти на вулиці, починаючи від Києва і закінчуючи будь-яким селом. З єдиною вимогою до влади: звільнити ті місця, які їй вже не належать.

- Пане Юрію, прокоментуйте, будь ласка, останні заяви Януковича, а саме:

стосовно надання російській мові статусу другої державної та,що у разі його обрання президентом Украјна не буде інтегруватися до НАТО. Наскільки така заява є коректною – адже питання членства Украјни в міждержавних утвореннях прерогатива парламенту? Дякую за відповідь.

- Штаб Януковича вичерпав свої ноу-хау і вдається до тих технологій, які застосовував кандидат Кучма на виборах 94-го року. З точки зору реалістичності цих обіцянок, то вони не мають під собою правової підстави, тому що ці питання врегульовані Конституцією і законодавством. І сам президент не здатний все це змінити.

З точки зору самого кандидата такі заяви свідчать лише про те, що він дуже далекий від розуміння як національних інтересів України, так і тих шляхів та методів з допомогою яких ці інтереси має захищати президент держави.

Лише одне порівняння економічного характеру: уже сьогодні українська економіка майже 50 відсотків своєї продукції продає на західному ринку, країн ЄС та східної Європи. І якщо Україна не буде працювати над європейською інтеграцією, то це означатиме, що ці 50 відсотків не попадуть на європейський ринок, а отже в Україні ще збільшиться безробіття, зменшаться надходження до державного та місцевого бюджетів. Пенсіонери не отримають пенсії, тому такі заяви, які можуть дозволяти собі Вітренко, абсолютно не личить кандидату, який сьогодні обіймає пост прем"єра. Щодо статусу російської мови, то прем"єру Януковичу потрібно прочитати Закон про мови в Україні, де всі ці проблеми врегульовано із березня 90-го року.

- Вам не здається, що Януковича з цими яйцями просто хтось дуже красиво підставив? Я маю на увазі, з його ж оточення. Вся Європа з нього сміється (коментарі у випусках Євроньюз).

- Я думаю, що ця трагікомедія свідчить лише про те, що ні в команді Януковича, ні серед його прихильників, ця фантазія на тему замаху Януковича не викликає співчуття, а лише іронічну посмішку.

- Це правда, що в штабах обох головних кандидатів помінялися керівники штабів? Що Янукович зняв Тигипка, а Ющенко- Безсмертного?

- Щодо Тигипка, я інформацією не володію. Щодо Безсмертного, дійсно координаційний комітет коаліції "Сила народу" на своєму засіданні 20 вересня змінив систему управління виборчою компанією, враховуючи ті обставини, які складаються навколо нашого кандидата. І тепер керівник виборчої кампанії Зінченко очолює і штаб коаліції, а Безсмертний є його заступником по функціональній роботі, яку виконує штаб.

- Пане Костенко, інформація про те, що Ющенка отруїли рицином, пішла від вас. При цьому ви посилалися на джерела у спецслужбах, які, скажімо так, співчувають Ющенку. Перше запитання: чи є підстави довіряти цим джерелам? І друге: можливо, з цих джерел є ще якась цікава інформація? Дякую.

- Інформація дійсно була від офіцерів СБУ, чесних офіцерів. Але стовідотково говорити, що саме цю речовину застосовували ми не можемо. Тому що для цього потрібно було провести відповідні обстеження одразу ж після отруєння Ющенка. Виходячи із симптоматики хвороби внаслідок отруєння, ми будемо мати більш точну інформацію щодо можливих речовин через декілька днів.

- Пане Юрію, ви очолюєте одну з найсильніших партій в Україні та центральну у Виборчому Блоці Ющенка — УНП. На вибори 2006 чи будете формувати блок з іншими партіями, і які це можуть бути парті?. Якщо так, то в який спосіб визначатимете, хто на якому місці буде у виборчих списках?

- Ми працюємо над тим, щоб в 2006 році на парламентських виборах була єдина правоцентриська політична партія. З цією метою ми ведемо перговори з Народним рухом, Республіканською партією "Собор" та іншими політичними партіями правоцентристської орієнтації.

Якщо цей об"єднавчий процес не вдастся завершити до виборів 2006 року, то на виборах буде створена правоцентристська коаліція з найбільших правоцентристських партій. Щодо місць у списку чи у керівництві , то це прерогатива з"зду. Єдина вимога УНП до своїх політичних партнерів, щоб процес об"єднання і процедура обрання лідерів такої об"єднаної партії відповідали демократичним стандартам.

- Яка на сьогоднішній день ситуація навколо перейменування партії “Реформи і порядок” в “Нашу Україну”? Чи не вдарить таке рішення по рейтингу Ющенка? Бо Пинзеника народ добре пам’ятає як “батька трастів”.

- Дійсно ситуація з перейменуванням партіїї "Реформи і порядок" у "Нашу Україну" набула скандального характеру. Враховуючи той факт, що ця назва є власністю усіх засновників виборчого блоку Ющенка. І тому найкращимй спосіб, який було запропоновано керівництву "Реформ і порядку" — самим відмовитись від посягань на назву "Наша Україна". Але це вже юридично оформлене рішення, і тому після завершення виборчих перегонів це питання буде вирішуватись або в політичному, або в судовому порядку.

- Первый вопрос – Как здоровье Виктора Андреевича? Когда он сможет начать свои поездки?

Второй вопрос — У нас в Донецке я не вижу ни листовок, ни какой другой агитации в пользу Ющенко. Люди живут в полном информационном вакууме. По всем СМИ тотальная антиющенковская пропаганда, самого грязного разлива. Недавно во многие почтовые ящики была подброшена книжонка, без выходных данных, где такой бред написан про ВАЮ, что волосы дыбом. Но многие, особенно пожилые верят.

Вы собираетесь что-то делать?

- Стан здоров"я покращується, але Віктор Ющенко ще не може з такою ж інтесивністю проводити зустрічі, як до замаху на своє життя. Щодо активізації виборчої роботи, то після останніх організаційних рішень Координаційного комітету, ця робота буде суттєво покращена. У тому числі і в Донецькій області. Особливо в частині інформування виборців про нашого кандидата та його програму.

-Юрій Іванович, отруєння Ющенка і тиск на Тимошенко з боку Російської військової прокуратури – вам не здається, що просте співставлення цих двох фактів показує, яка країна була зацікавлена в тому, щоб у тарілці (чи склянці) Ющенка з’явилася отрута?

- Я не маю сьогодні доказів щодо прямої причетності Росії до цих подій, і тому не можу звинувачувати Росію у таких діях. Але я знаю про інший можливий сценарій, за яким стоїть лідер соціал-демократичної партії (об"єднаної) Віктор Медведчук. Відомо, що навесні цього року під час зустрічі Медведчука з Володимиром Путіним обговорювались і питання кандидата в президенти Мороза. Як найбільш прийнятну для Росії політичну фігуру. І те, що пізніше Олександр Мороз попри свої обіцянки сформувати єдину опозиційну коаліцію на чолі з Ющенком, відмовився від цієї пропозиції, і те, що саме Олександр Мороз став активним провідником так званої політреформи у редакції Медведчука, може непрямим чином підтверджувати зацікавленість усіх означених сторін в усуненні з виборчих перегонів Віктора Ющенка.

- Как чувствует себя Ющенко? К чему вся эта суматоха с пресс-конференциями австрийских врачей? По-моему, мы просто выглядим нецивилизованно,

выставляя на всю страну копания в организме кандидата в президенты.

- Це правда, що українська влада у боротьбі за своє подальше панування опустилась до середньовічних методів застосування сили до своїх політичних опонентів. І в цьому сенсі ми в черговий раз неприємно вразили увесь демократичний світ. Але істерія “Інтера” навколо цієї події свідчить лише про той факт, що після провалу цієї спецоперації проти Ющенка ця команда буде пробувати через дезінформацію виборців зменшити популярність Ющенка. Ми також очікуємо, що через тиждень-два буде запущена інша "качка" про недієздатність Ющенка на посаді президента. Але всі ці сценарії, які виходять з одного будинку на Банковій, нездатні сутиєво вплинути на результати виборчих перегонів.

- Юрий , не считате ли Вы что Наша Украина и лично ВАЮ выиграли бы, дистанциируясь от националистов ? Много кличек и грязи удалось бы избежать.

- З цього приводу Віктор Ющенко дуже чітко висловив свою позицію. Він особисто звертався і до Коваленка ( УНА-УНСО) і до Козака (ОУН в Україні) з проханням не використовувати його чесне ім"я у їхніх брудних політтехнологіях. Але я не можу також не зазначити той факт, що ті, хто найбільше б"є себе в груди і каже, що він український націоналіст, в найбільшій мірі ображають сотні тисяч уукраїнських патріотів, які віддавали своє життя за незалежність Української держави.

- Уважаемый Юрий Иванович! Как Вы прокомментируете ответ депутата-социалиста Иосифа Винского на Ваш выпад в сторону Александра Мороза? Напомню, что вы заявили о том, будто социалисты голосовали "за" отставку премьера Ющенко. А Иосиф Викентьевич предоставил информацию о том, что социалисты не голосовали против Ющенко. Кстати, информацию по голосованию можно было увидеть и на сайте ВР. Может Вы ошиблись?

- Ні, я не помилився. У 2001 році, у квітні, двічі ставилось питання про відставку. Перший раз це було 19 квітня. Проект Постанови, який передбачав відставку уряду Ющенка, не набрав необхідної кількості голосів. Але за цей проект голосували соціалісти, і Мороз особисто. І 26 квітня, за який вже проголосували і комуністи з олігархами. Для цього проекту постанови вже не потрібні були голоси соцфракції, саме тому, знаючи цю ситуацію, Мороз і не голосував. Як і його фракція.

- Сайт "Нашої України" розповсюдив інформацію про те, що Віктор Ющенко подав позов до Печерського суду проти уряду на захист власної честі та гідності у зв"язку з інцидентом у Франківську. Уточніть, будь ласка , що саме є предметом позову. Аже за нашими даними, у заявах прес-секретаря Ганни Герман немає жодних формулювань щодо прямих звинувачень "Нашої України" у киданні в прем"єра яйцями або якимось іншими предметами?

- Була заява штабу Януковича про те, що до замаху на життя прем"єр-міністра шляхом кидання яєць причетна "Наша Україна". Саме це й дає правову підставу звертатися до суду.

- Хто "підставляє" Януковича?

- Дуже цікава ситуація складається на виборах кандидата від влади, коли одна з головних партій виборчої коаліції Януковича – СДПУ(о) , маючи політичні зобов"язання підтримувати свого кандидата Януковича, тим не менше у багатьох областях, особливо тих, де виконавча влада контролюються представниками СДПУ(о), зокрема, в Черкаській чи Закарпатській, агітують на місцевому рівні не за Януковича, а за Мороза.

- Як результати виборів в США вплинуть на розвиток українсько-американських відносин?

- Принципові зміни у наших стосунках можуть відбутися лише тоді, коли в Україні до влади прийдуть представники демократичних сил. Зовнішня політика США щодо України практично не зміниться. Незалежно від того, хто стане наступним президентом: демократ чи республіканець. Усе залежить лише від політики української влади щодо Європи чи Сполучених Штатів Америки.

- Прокоментуйте, будь ласка, заяву пана Тигіпко, щодо можливості Ющенко стати прем"єром у разі перемоги Януковича. Ви зовсім не розглядаєте можливість такого варіанту?

- Цю заяву, як відомо, було спростовано самим кандидатом Януковичем буквально через декілька днів. Потрібно тому спершу розібратись у виборчій коаліції самому Януковичу. Щодо нашого кандидата, то питання про прем"єр-міністра і склад уряду буде вирішувати парламентська більшість разом із президентом Ющенком.

- Пане Юрію! Чи правда, що п.Марчуку була обіцяна посада голови РНБО при президенті Ющенко, і пан Гриценко (якому ця посада була обіцяна раніше) висловив Виктору Анрійовичу незгоду, бо були порушені попередні обіцянки, які ну зовсім не цяцяньки.Чи п.Гриценко задовільнять посадою министра оборони? Дякую за відповідь

- Я особисто вів переговорні процеси від нашого блоку з Блоком Юлії Тимошенко і Соцпартією щодо коаліційної угоди. Якою також передбачалися і принципи розподілу посад після нашої перемоги. Можу відповідально заявити, що жодних конкретних посад жодній людині не обіцяно. Коаліційна угода лише визначає пропорційність політичного представництва в органах влади на основі результатів парламентських виборів 2002 року. Тобто в основі формування будь-якої влади має лежати принцип довіри виборця до влади. Цим принципом керується весь демократичний світ.

- Як на вашу думку, чи потрібна країні політична реформа? Якщо так, то чому "Наша Україна" не розробляє власних законопроектів і не бере участі у законодавчому процесі змін до Конституції?

- Політична реформа в Україні продовжується із 90-ого року. Я є особистим учасником всіх цих подій. Наслідком політичної реформи має стати демократичнй устрій та високі стандарти життя кожної людині, що забезпечується демократією. Те, що в Україні називають політреформою — це спроба через конституційні зміни продовжити існування цієї владної команди, яка вже довела свою неефективність, ні економічну, нрі соціальну. І яка попри наявність демократичної Конституції повернула нашу державу до часів тоталітарного режиму.

"Наша Україна" у травні 2002 року запропонувала для формування парламентської більшості програму дій, яка передбачала і політреформу. Зокрема, ми пропонували терміново ухвалити ті 10 Конституційних законів ( Закон про Кабінет Міністрів, Про прокуратуру, судоустрій, імпічмент президента і т.д.) без яких чинна Конституція не може діяти в повній мірі Ми також запропонували змінити дві норми чинної Конституції щодо надання права більшості формувати уряд і щодо обрання місцевих органів влади, а не призначення їх Києвом. Це б розкрило увесь демократичний потенціал чинної Конституціїї і задіяло б усе законодавство України для розвитку демократії. Але, як відомо, наші пропозиції були перекреслені так званою адміністративною більшістю, яка розвиток демократії пробувала замінити диктатурою кланів в Україні.

- Хто має врегулювати ціни на риноку нафтопродуктів в Україні?

- В усьому світі це регулюється законами і рішннями уряду. Зокрема законами передбачається обов"язкова диверсифікація джерел енергопостачання.Наприклад, у Франції законом передбачається ввезення як мінімум 15 відсотків ядерного палива, попри те, що ця держава має власне виробництво ядерного палива.

Такі ж вимоги стосуються і щодо постачання вугілля, нафти. Два попередні скликання я особисто намагався провести такий закон у Верховній Раді. Але його навіть не допустили до розгляду у Верховній Раді.

Друга частина регулювання стосується компетенції уряду. Це здійснюється через цінову тарифну та митну політику. А також недопущення концентрації в одних руках усіх нафтопереробних підприємств. На превеликий жаль українські уряди привели до такої ситуації, що всі нафтопереробні підприємства, як і власне постачання нафти, опинилися в руках Росії. А за таких умов дуже важко регулювати ціни на ринку нафтопродуктів.

- Якою буде релігійно-конфесійна політика держави в разі перемоги В.А.Ющенка? Поширюється інформація, що блок "Наша Україна" підтримує УПЦ КП та УГКЦ, але упереджено ставиться до УПЦ. Чи відповідає це дійсності? Чи підтримує "Наша Україна" ідею реституції церковного майна?

- Тут я пошлюся на прямі слова Віктора Ющенка щодо цієї проблеми: Бог один, але кожна людина до нього проходить свій шлях. У тому числі і через ту чи іншу конфесію. Щодо реституції церковного майна та інших речей, які стосуються діяльності конфесій, то ми сповідуємо загальнодемократичні підходи і принципи, які дозволяють віруючим всіх конфесій, комфортно себе відчувати у спілкуванні з Богом.

- Наскільки активно ведеться передвиборча агітація за Ющенка враховуючи, що сам він зараз цим займатися не може? В Києві, принаймні, такої агітації не видно.

- Наша команда сьогодні проводить всі заплановані для Віктора Ющенка агітаційні заходи. У всіх регіонах України. У нас відсутня лише активність в ЗМІ, які контролюються владою і олігархами.І саме цим пояснюється так зване затишшя. Україна надто велика європейська держава — 38 мільйонів виборців. І тому, які б потужні акції на вулиці ми не проводили б, до кожного будинку чи села вони не дійдуть. Але зараз, на останній фазі виборів буде потужна інформаційна хвиля у вигляді газет, листівок та іншої агітаційної продукції

- Пане Юрій, чому австрійські лікарі відмовляються підтвердити попередній діагноз про отруєння? Невже наші спецслужби і ФСБ добралися й до Автрії?

- Австрійські лікарі повинні лікувати Віктора Ющенка, а не докопуватися до того, якими речовинами вчинили замах на нашого кандидата, Чим вони й займаються. З іншого боку у висновках медичного консиліуму, який було проведено при виписці Віктора Ющенка, зазаначалося, що той набір хвороб, який виник за одну добу у Віктора Ющенка, зазвичай не може бути обумовлений жодними продуктами харчування. Це може статися лише у випадку застосування хімічних речовин. І саме це було підтверджено позавчора на черговій прес-конференції, яку провели австрійські лікарі.

Фото с чата здесь http://www.fotolenta.com/



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!