Главная Новости Политика Три різновиди українського письменника
commentss НОВОСТИ Все новости

Три різновиди українського письменника

10 сентября 2007, 09:44
Поделитесь публикацией:
Три різновиди українського письменника

Нормальний письменник – для розваг, а не для користі. Якщо ми це зрозуміємо, Яворівський і Драч перестануть остаточно бути письменниками в масовій свідомості.

Дивно, але українська громада ще сприймає письменника якщо не за інженера людських душ, то принаймні за людину, яка знає трошки більше за пересічну людину. Проте самі письменники в свідомості громадян діляться на три категорії.

Першій не довіряють, бо вони – народні депутати України. Наскільки двадцять років тому на літераторів, котрі створили Народний Рух України за перебудову, молилися, настільки їх сьогодні піддають анафемі. Письменник у підрадянські та пострадянські часи якось непомітно перестав виконувати функції, невластиві йому. А саме – бути трибуном та виразником якоїсь офіційної думки.

Ось вам приклади. Юрій Рогоза, автор нейтрального "Буржуя", став буржуєм, лабаючи опус за опусом про свою кумирку – Юлію Тимошенко. За чутками, сама героїня його романів обрала його серед багатьох претендентів на придворного літератора, бо їй сподобався серіал про Буржуя, автором якого був Юрій Маркович.

Поет і сценарист Іван Драч, відбувши в парламенті кілька каденцій, сьогодні про це дуже шкодує, про що не раз заявляв публічно. Але від цього каяття та самобичування краще писати він не став. Так само, яке і гірше – його просто перестали сприймати як письменника, запитуючи не про творче кредо, а про політичну ситуацію в країні.

Його лаври може поділити Володимир Яворівський. Зайнявши активну громадянську позицію, він перестав бути письменником. На книжкових ярмарках його почали бачити хіба в складі офіційної делегації, та аж ніяк не на стенді, де викладені його книжки. Зрозумілий крик душі письменника: його найновіша книжка називається "Що ж ми за народ такий". І правда…

Друга категорія письменників – такі самі громадяни, але без депутатського статусу. При бажанні вони можуть розповісти вам про що завгодно, полаявши письменників із мандатами, і при нагоді не забувши ввернути: от би їх туди замість тих, хто є. Тобто, це письменники, які не при владі, але хочуть у неї. Свого часу вони не встигли сісти на парламентський поїзд і тепер наздоганяють його, полемізуючи з тими, хто годується з державної годівниці. Але їх читачі готові сприймати трошки гірше, ніж письменників при владі. Бо все ж таки ці аутсайдери не можуть вирішити нічого, а Яворівський щось-таки може – не як літератор, а як член певної партії.

Нарешті, лишається третя, найбільш численна категорія українських письменників. Їх усе більше, вони в опозиції до будь-якої влади і саме вони працюють на виставках, ярмарках, влаштовують автограф-сесії в книгарнях тощо. До них так само підходять з запитаннями про політичну ситуацію. Але вони принципово відмовляються говорити про політику. Прикро, парадоксально, але аполітичних письменників в Україні чимдалі, тим більше перестають сприймати. Ось вам роки пропаганди. Письменник, який у сучасних умовах хоче, попри все, залишатися просто автором текстів, має меншу читацьку аудиторію. Для чого, коли особисте знайомство з ним уже нічого ні для кого не вирішить?

Але в цих літераторів є одна суттєва перевага: у них дуже люблять брати автографи. Бо вони постійно серед людей, а не серед політиків, постійно готові та відкриті до спілкування і взагалі – хороші люди. Правда, користі від них, як від козла молока. Але ж знайомство з письменником і автограф на його книзі не конче мусить потім допомогти людині провести гарячу воду чи поставити нові пластикові вікна за державний рахунок! Нормальний письменник – це те ж саме, що музикант. Він для розваг, а не для користі чи політичних шаленостей. А від розваг найбільша користі, якщо це хороші розваги.

І якщо ми це зрозуміємо, Яворівський і Драч перестануть бути письменниками в масовій свідомості остаточно.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!