Главная Новости Политика «П’ята колона Кремля» чи демократична організація?
commentss НОВОСТИ Все новости

«П’ята колона Кремля» чи демократична організація?

2 ноября 2007, 15:37
Поделитесь публикацией:
«П’ята колона Кремля» чи демократична організація?

Скандально відома Євразійська спілка молоді готується провести в Криму "Російський марш". "proUA" запитав в українських політиків, якої вони думки про діяльність цієї організації.

Євразійська спілка молоді (ЄСМ) заявила про проведення у Севастополі "Російського маршу". Дійство відбудеться четвертого листопада і буде приурочене до звільнення Москви від поляків у 1612 році.

Зайвий раз "піарити" ЄСМ нам, звісно, не хочеться — тим більше, що детально про формат майбутньої акції невідомо. Але недавня подія на Говерлі змушує придивитися до цієї організації дещо уважніше. І не тільки ЗМІ, а й тих, хто є відповідальний за безпеку України в цілому та її імідж у світі зокрема. Адже приклад "євразійців" може стати "заразним" для екстремістських угрупувань різної політичної орієнтації.

Виходячи з цього, "proUA" вирішив запитати українських політиків, якої вони думки про діяльність ЄСМ.

Олег Зарубінський, Блок Литвина:

– Ну яка може бути моя думка – людини, яка народилася на Вінниччині, у центральній Україні? Питання України для мене – це питання не піару, не виборчих технологій, а внутрішнє, ментальне питання. Це вже доходить до абсурду, до маразму. Нехай би вони марширували місцями бойової слави Єрмака. Я просто в шоці, якщо відверто. При чому Крим до визволення від поляків Росії? У мене є дуже багато друзів-росіян, справжніх інтелектуалів, демократів. Тому я не поширюю поняття шовінізму на всю Росію. Але ж оця спілка, про яку ви кажете, – це просто "недоноски" якісь суспільства. Хотілося б почути російську владу стосовно її громадян, які псують стосунки між двома сусідніми державами.

А що стосується української влади, то це – питання Служби Безпеки України, хто б там що не говорив. Кордони є такі, які є на сьогодні, – і все. Це мають добре запам’ятати всі інваліди інтелектуальної праці. Треба поставити жирну крапку, як каже Віктор Ющенко, – і в даному випадку абсолютно правильно каже. Це питання національної безпеки, унітарності держави. СБУ і Рада національної безпеки та оборони – вона ж так і називається – мають займатися всіма цими речами. Позиція України повинна бути дипломатичною, чемною, але водночас жорсткою. Коли ці недоноски бачать інфантильність і млявість з боку влади, то діють ще нахабніше. Треба давати гідну відповідь, жорстко, в межах законодавства і без істерики.

Андрій Шкіль, БЮТ:

– Українська держава має бути в першу чергу державою. З усіма відповідними державними структурами, які дбають про те, щоб імідж держави був захищений. Дії у відповідь були адекватними і швидкими, а от дії на упередження були дуже слабкими. У подальшому, відтак, треба дбати, щоб були дії на упередження.

Ну а в першу чергу треба самим поважати себе. Якщо депутат Хара дозволяє собі називати Україну "публічною дівкою", яка пропонує себе цілому світові, то чому б якимсь нещастям із Росії не приїхати сюди і не поламати державні символи?

Василь Хара, Партія регіонів:

– Ви знаєте, я, чесно кажучи, нічого певного сказати не можу, тому що не знайомий з цією організацією. Я про них почув тільки після того, що вони сотворили на Говерлі. Тому говорити про це мені складно, але сам факт вчиненого є кощунством і вандалізмом. Так діяти не можна. Які б там лозунги і статути не були, такі дії не прикрашають будь-яку організацію.

Стосовно ж того, що можна зробити… Думаю, що спочатку треба досконально розібратися: що за організація, чому вона це зробила. Потрібно знати, скажемо так, внутрішній зміст цієї організації, а потім уже буде зрозуміло, що з цим робити. Бувають же випадки, коли організація – я не про ЄСМ, бо не знаю їх – має хорошу, нормальну, благородну мету, а окремі її представники роблять вчинки, які, може, несумісні і зі статутом самої організації. Тому не можна діяти з самого початку надто емоційно. Треба розібратися: самі вони це роблять чи мають чітку установку від свого керівництва і так далі. І тільки після цього можна приймати якісь рішення і вживати якісь заходи.

Наталя Вітренко, ПСПУ:

– Прогресивна соціалістична парія України ні в Києві, ні в Севастополі, ні в Сімферополі, ні в Донецьку, ні де б там не було не братиме участі у "Російському марші". Не братиме участі з двох причин. По-перше, до нас ніхто не звертався. Ніхто не заявив про мету цієї акції. Якщо я не знаю, що й до чого, то партію ніколи піднімати не буду. По-друге, наскільки я знаю ситуацію у Москві, звідки воно й пішло, то там є два різних центри. Дуже важко дати правильну оцінку тому, який вигляд отримає акція навіть у самій Москві. Якщо один центр подає цю подію як День православ’я, визволення Москви від іноземних окупантів, то інший переводить акцію у шовіністичне дійство. Ми – інтернаціоналісти, тому вважаємо, що неприпустимо говорити як в Україні "Україна – для українців", так і в Росії – "Росія – для росіян". До того ж, по-моєму, Євразійська спілка молоді не має до цього маршу ніякого відношення.

Що ж стосується Говерли – це не наші методи. Це екстремізм, хоч я і розумію, чим він викликаний. Коли у братній державі реабілітують посіпак фашистів, то це стимулює екстремістські дії. Але ми не прихильники таких дій взагалі. проблеми мають вирішуватися цивілізованим методом, методом конституційним, методом свідомого об’єднання більшості населення. Тому виправдовувати чи підтримувати дії ЄСМ я не вважаю за необхідне.

Леонід Грач, КПУ:

– Демократія дозволяє кожному, в тому числі й колективно, висловлювати свої погляди, настрої і так далі. Головне – щоб вони співвідносилися з літерою закону, із дотриманням громадського порядку, із відсутністю закликів, які можуть інкримінуватися як антидержавні. Все інше – будь ласка, право кожного. Є така організація у Криму, наскільки мені відомо, то чому б і ні?

Олег Тягнибок, лідер ВО "Свобода":

– Думаю, це не просто випадкові події, це певна низка провокацій. Не виключено, що Говерла обігрувалася, як така собі міні-Тузла. У Росії ж зараз проводиться виборча кампанія, то можна пригадати, як вони минулого разу розігрували українську карту. Тому і цього разу для російської провладної політичної сили потрібно продемонструвати свою зверхність.

P.S. Як стало відомо "proUA", справу про знущання над державними символами України на Говерлі з СБУ передано до РВ УМВС в Івано-франківській області.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!