Главная Новости Политика Завтра можна сходити на ярмарок за німецькою вищою освітою
commentss НОВОСТИ Все новости

Завтра можна сходити на ярмарок за німецькою вищою освітою

8 ноября 2007, 13:40
Поделитесь публикацией:
Завтра можна сходити на ярмарок за німецькою вищою освітою

За кількістю студентів, що навчаються у Німеччині, Україна на шостому місці. До Києва приїхало 15 вузів за новими абітурієнтами.

Доки українські чиновники від освіти виконують План дій з інтеграції вищої освіти в європейське і світове співтовариство, український студент стає бажаним і привабливим для освітнього ринку ЄС.

Чехія, для прикладу, забезпечує безкоштовне навчання для студентів при умові складання вступних іспитів чеською мовою. Польща взагалі має державну програму, а приватні вузи проводять промоційні акції для абітурієнтів із Західної України. Часом доходить до парадоксу: обдаровані діти з українських незаможніх родин, які не можуть фінансово "потягнути" український вуз – їдуть у Європу. Там часто цінують саме мізки.

Вузи Німеччини теж задоволені високою успішність українських студентів.

Мало того. Оскільки кількість українців, що прагнуть навчатись в Німеччині невпинно зростає, Освітній консорціум вузів GATE-Germany та Німецької служби академічних обмінів (DAAD) 9-10 листопада вперше у Києві проведуть Освітній ярмарок німецьких вищих навчальних закладів.

Про особливості і перспективи навчання у Німеччині корр. "proUA" порозмовляв із керівником Інформаційного центру DAAD у Києві паном д-ром Зігбертом Клее.

- Чому Німеччині вигідно запрошувати на навчання іноземців?

- Інтернаціоналізація науки та досліджень сприяє підвищенню якості освіти. За останні 10 років вузи Німеччини доклали великих зусиль, щоб їхні навчальні та дослідницькі програми стали привабливими у світі. При цьому вони мали на меті запросити до Німеччини кваліфікованих та вмотивованих іноземних студентів, аспірантів та вчених для навчання та досліджень, щоб вони потім стали партнерами та знавцями Німеччини. Перебування українців у Німеччині з метою навчання або проведення наукових досліджень дає їм можливість здобути необхідну кваліфікацію для вирішення складних завдань у науковій сфері або у сфері бізнесу, підсилює високий рівень німецької науки, забезпечує наявність трудових ресурсів для економіки Німеччини та світу, що дедалі більше глобалізується, та залучає цих молодих людей до співпраці між нашими двома країнами. Від цього академічного обміну, що слугує не задоволенню короткострокових потреб, а прагне довготривалої співпраці та партнерства на благо наших країн, виграють обидві сторони.

Зазначу, що метою DAAD є, щоб іноземні студенти та дослідники, які отримали підтримку з фонду, ставали партнерами Німеччини у своїй країні, а не залишались в Німеччині назавжди.

- Які спеціальності є найбільш популярними для іноземних студентів та молодих науковців, зокрема українських?

- За кількістю іноземних студентів у Німеччині Україна знаходиться на шостому місці. В Німеччині налічується близько 8700 студентів з України, близько 1700 з них мають німецький, а 7000 — український атестат зрілості. Таким чином, Україна знаходиться за кількістю студентів після Китаю, Туреччини, Польщі, Болгарії та Росії. Найохочіше іноземні студенти навчаються в Німеччині за такими спеціальностями, як мовознавство та культурологія (особливо германістика), економіка та право, на третьому місці знаходяться природничі науки та інформатика. Більшість українських студентів вивчають економіку, германістику та інженерні науки.

- Які стипендіальні ресурси є для незаможніх українських студентів? Скільки коштує навчання для іноземця?

- Для українських студентів, незалежно від їхнього фінансового становища, є численні стипендіальні програми Німецької служби академічних обмінів (DAAD) та інших організацій. Перелік стипендій DAAD знаходиться на сторінці www.daad.org.ua. Вартість навчання в Німеччині великою мірою залежить від того, в якому місті та в якій федеральній землі ви вирішили навчатись. Є такі дорогі міста, як Мюнхен та Штуттгарт, і є недорогі — Берлін та Бохум. У деяких федеральних землях за навчання сплачують 500 євро на семестр (на Заході), на Сході є федеральні землі, де немає плати за навчання. Для отриманні візи студентові слід довести наявність 7.020 євро на рік, для проживання в Німеччині потрібно як мінімум 700 євро на місяць. Стипендія тут дуже допомагає, крім того, поряд з навчанням можна додатково працювати в обмеженому обсязі.

- Чи німецькі комерційні структури фінансують освіту іноземців і яким шляхом (за допомогою фондів чи власних програм)?

- Фінансові засоби, якими розпоряджаються DAAD та інші посередницькі організації для надання індивідуальних стипендій та для проведення структурованих програм в Україні (Німецькі факультети, партнерство між інституціями, де вивчається германістика тощо), надходять з державного бюджету, більша частина надається Міністерством зовнішніх справ та Міністерством освіти та досліджень. Третім джерелом фінансування є Європейський Союз і його спільні програми, що фінансуються всіма країнами-членами та частково відкриті для таких третіх країн, як Україна. Частка приватних засобів для фінансування сфери освіти й науки повинна і буде зростати в майбутньому.

- Який рівень знання німецької мови є обов’язковим для абітурієнта?

- Необхідний рівень володіння німецькою мовою залежить від рівня навчання та спеціальності. Студент германістики або філософії потребує значно кращих знань німецької мови, ніж студент електротехніки. Німецькі університети пропонують багато міжнародно-орієнтованих англомовних навчальних програм. Проте початкові знання німецької мови будуть в майбутньому обов’язковими для кожного студента, випускника або науковця. Поряд з фаховим навчанням потрібно буде поглиблювати ці початкові знання. При поданні заяви на стипендію, а також для допуску до навчання у вузі Німеччини потрібен документ про знання мови, здебільшого німецької, але часом і англійської. В Україні є багато курсів та іспитів з німецької мови, також є багато молодих людей, що закінчують школу з дуже хорошими знаннями німецької мови.

До найважливіших іспитів з німецької мови окрім іспитів Гете-Інституту належать TestDaF (Тест з німецької мови як іноземної), який зараз, на жаль, можна здати лише у трьох містах України (Київ, Одеса, Полтава). Випускники шкіл, де видається Диплом про володіння німецькою мовою, не повинні здавати подальших іспитів на володіння німецькою мовою. Для подання документів на стипендію DAAD десять DAAD-лекторів приймають в різних університетах України тести з німецької мови. Цю інформацію також можна знайти на вище зазначеній сторінці Інформаційного центру DAAD у Києві. Наступний іспит – DSH (Іспит з німецької мови для вступу до вузу) можна здати в Німеччині в Університеті.

- Чи є в Україні середні школи, що запрошує комісію для прийняття іспиту з німецької мови?

- В Україні у великих містах є загалом двадцять шкіл, в яких можна скласти іспит на отримання Диплома про володіння німецькою мовою. У 2007 році близько 200 учнів складуть цей іспит, який визнають як допуск до навчання в Німеччині. Його складають в кінці навчання в школі разом з іншими іспитами на атестат зрілості і він має необмежений строк дії. Цю важливу роботу координує Центральне управління у справах освіти за кордоном ФРН (ZfA).

- Скільки українців скористалися послугами DAAD?

- Останніми роками Інформаційний центр DAAD у Києві отримував близько 700 – 900 заяв на літні, семестрові та річні стипендії, дослідницькі стипендії для аспірантів та стипендії для наукових досліджень для вчених.

Щорічна кількість наданих стипендій складає близько 200.

Розмір стипендії становить близько 600-700 євро.

Багато українців навчається у Мюнхені. За останні 7 років кількість студентів з України в Університеті м. Мюнхен зросла більше, ніж на 160 %, незважаючи на дуже високу вартість життя у „Таємній столиці Німеччини”. Мюнхен відомий як високою якість життя, насиченим культурним життям, так і блискучими університети, що підтвердив конкурс німецького уряду на звання кращих університетів Німеччини.

Вищі навчальні заклади Німеччини – учасники Першого Освітньому ярмарку

(9-10 листопада, Київ, готель "Русь")

Інституція

Спеціальності/

Напрямки досліджень

1.

Університет ім. Мартіна Лютера м. Галле-Віттенберг

Навчання безкоштовне

Природничі і гуманітарні науки, педагогіка

2.

Спілка німецьких науково-дослідних центрів ім. Гельмгольца

Стипендія: б лизько 975 євро щомісячно (аспірант); близько 1850 євро (науковці зі ступенем)

Енергія , земля і довкілля , охорона здоров’я , ключові технології , структура матерії , транспорт і космічний простір

3.

Науково-дослідний центр м. Юліх

Спілки ім. Гельмгольца

Навчання безкоштовне

Здоров’я та мозок, інформаційні технології у фізиці, енергія, довкілля

4.

Університет ім. Фрідріха Шіллера м. Єна

Навчання безкоштовне

Правові, економічні, гуманітарні, соціальні, природничі науки, медицина

5.

Інститут м. Есслінген

500 євро на семестр

Інженерія, менеджмент, соціальна робота

6.

Технічний університет м. Кайзерслаутерн

На навчальних програмах з отриманням диплома (Diplom ) немає плати за навчання

Інженерні науки, природничі науки, інформатика і математика

7.

Європейський університет Віадріна,

Франкфурт-на-Одері

Навчання безкоштовне

Економічні, культурологічні, правові науки

8.

Baden-Wurttemberg International (bw-i) –

Освіта у Баден-Вюрттемберзі

500 євро в семестр

Гуманітарні та соціальні науки, інженерні науки, математика та природничі науки, медицина і охорона здоров’я, правові і економічні науки, мовознавство і культурознавство, аграрні науки і лісництво, музика (класична і поп), мистецтво, кіно

9.

Університет м. Фрайбург

1000 євро на рік

Природничі науки, гуманітарні

науки, економічні науки, право, медицина, інженерні науки, екологічні науки, науки про життя

10.

Вестфальський університет Вільгельма м. Мюнстер

275 євро в семестр ; при невисокому доході (приблизно до 875 євро ) не вимагається плата за навчання

Протестантська теологія, католицька теологія, правознавство, економічні науки, медицина і стоматологія, соціальні науки, гуманітарні і культурологічні науки, математика, інформатика і природничі науки

11.

Технічний університет Гірнича академія м. Фрайберг

Навчання безкоштовне

- Математика і прикладна інформатика

- Прикладна хімія

- Науки про Землю , гірничо-інженерна справа, геоекологія

- Будівельні ґрунти , спеціальне підземне будівництво , будівельні машини , будівельні матеріали , економіка будівництва

- Машинобудування , техніка автоматизації , технологія процесів , технологія елементарних частинок

- Постійне енергопостачання і перетворення енергії

- Матеріалознавство і технологія матеріалів

- Матеріали напівпровідників

- Економічні науки , ресурсна і інновативна економіка

- Екологічні науки , екологічна технологія і економіка довкілля

12.

Фахова спілка "Німецька мова як іноземна"

Залежно від інституції 0 — 1000 євро за 100 академічних годин

Курси німецької мови для підготовки до вступних іспитів до ВНЗ, літні курси, курси підвищення кваліфікації для вчителів німецької мови як іноземної, навчальні програми з німецької мови як іноземної

13.

Фонд ім. Отто Бенеке e . V .

Плата різна, залежить від наданих послуг

Консультації та підтримку для навчання в Німеччині

14.

TU9:

TU Dresden,

RWTH Aachen,

LU Hannover

до 1000 євро на рік

Всі напрямки інженерних і природничих наук, включаючи різноманітні спеціалізації

15.

Університет м. Білефельд

350 євро в семестр ( стан на 2007 рік )

Природничі науки , гуманітарні науки , соціальні та економічні науки , правові науки

Інформація надана Інформаційним центром DAAD у Києві



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!