Главная Новости Политика Витя прости, Витя прощай
commentss НОВОСТИ Все новости
15 апреля 2009, 17:51
Поделитесь публикацией:
Витя прости, Витя прощай

Сегодня Виктор Ющенко заявил, что он таки идет на выборы президента. И в пробютовской части НУНС мгновенно нашлись полтора десятка "предателей", готовых выйти из коалиции с, как оказывается, "ненавистной" им Тимошенко.

Сегодня, 15 апреля 2009 года, президент Украины Виктор Ющенко впервые публично заявил о намерении бороться за свой пост на выборах. Также он будет по списку "Нашей Украины" (партии, не блока) бороться за место в парламенте. Заявление вышло одновременно в украинской и российской газетам "КоммерсантЪ", чем президент лишний раз указал на целевую аудиторию мессиджа.

Однако, условный пропрезидентский лагерь оказался подготовленным к этой новости.

По данным источника в "proUA" во фракции НУНС, уже две недели идет сбор подписей за отставку главы фракции Николая Мартыненко, давно занявшего последовательную пробютовскую позицию. На сегодня есть 22 подписи из необходимых 37 (половина плюс один голос от состава фракции). Из них около полутора десятка нардепов готовы выйти из коалиции с БЮТ и Блоком Литвина, что является первым шагом к отставке Кабмина Тимошенко и возможному роспуску парламента (через несоздание новой коалиции).

Впрочем, украинские политики не были бы сами собой, если бы у этой акции была бы только чисто политическая подоплека. Источник увязывает сбор подписей с бизнес-конфликтом между Юлией Тимошенко и Игорем Коломойским (группа "Приват") по поводу "Днепрэнерго", недавно переданного в руки Рината Ахметова с легкой руки премьер-министра.

Именно после этого события начался сбор подписей за отставку Мартыненко. Причем, акцией заведует "приватовец" Игорь Палица, тот самый, кто осенью собирал подписи за его назначение, а также вхождение НУНС в коалицию с БЮТ и БЛ. В последние дни Палица проводит много времени на Банковой, демонстрируя лояльность и подписи. Среди них:

- четыре "приватовца" (Палица, Третьяков, Зейналов, Геращенко) и примкнувшие к ним Князевич и Ключковский (Эдуард Зейналов опровергает свою причастность к сбору подписей и группе "Приват" );

- пять из шести членов УНП Юрия Костенко (за вычетом донецкого угольщика Александра Клименко, недавно попавшего в правительственную программу по выплате зарплат шахтерам);

- несколько неприкаянных личностей типа Тараса Стецькива, которому на поверку оказалось некомфортно пребывать в коалиции, принимающей решения по согласованию с коммунистами и "регионалами".

Среди подписантов нет группы "За Украину" Вячеслава Кириленко. Хотя эти 17 депутатов вкупе с вышеназванными 22-мя могли бы сразу сформировать новое большинство во фракции и развалить коалицию. Другой источник "proUA" в этой группе оправдывается тем, что сбор подписей нацелен именно на шантаж Тимошенко для решения бизнес-вопросов Коломойского.

- Если бы они хотели все переиграть в пользу президента, то в само заявление внесли бы пункт о выходе из коалиции. А его там нет. То есть нас просто использовали бы в "приватных" интересах, а Тимошенко осталась бы премьером, — рассказал "proUA" член группы "За Украину".

В любом случае Тимошенко сегодня получила мощнейшего конкурента на выборах в лице действующего президента. Она давно и успешно вытесняла эту проблему. Но ее спикеры и сателлиты из НУНС, Партии регионов и Компартии слишком долго внушали мысль о стремящемся к нулю рейтинге президента. И все вместе оказались неготовыми к такому развитию сюжета.

После утреннего интервью президента в течение светлой части суток только Мартыненко смог повторить мантру "Ющенко не нужно баллотироваться на следующих президентских выборах". Да бютовец Сергей Мищенко напомнил статью закона о выборах президента, запрещающую кандидату в нардепы баллотироваться в президенты в случае одновременных выборов.

Однако, кто сказал, что выборы будут в один день? Тот же "Единый центр" без устали говорит о совмещении избирательных кампаний и возможном голосовании с разницей в пару месяцев.

Других реакций пока не случилось. Это может быть связано с тем, что креативные штабы еще не успели разработать новые "темники" для "говорящих голов". По сути, многомесячное выжидание Ющенко свелось к тому, что за это время четко обозначились все, кто из его окружения на чью победу работал в это время. Судя по намерению реанимировать "Нашу Украину" зачистка предстоит жесткая. А Тимошенко придется выполнять обещание обеспечить всех своих сателлитов из президентского лагеря проходными местами в списке БЮТ. По некоторым оценкам, она уже наобещала в полтора раза больше, чем может провести в парламент.

"proUA" по горячим следам записал интервью с одним из самых известных членов группы "За Украину" Андреем Парубием непосредственно после того, как он прочел интервью Ющенко.

- Чи стала для вас новиною заява про балотування Ющенко в президенти?

- Так, ми чекали цієї надзвичайно важливої заяви. Вважаємо, що сьогодні Ющенко це не просто президент України, не просто один з кандидатів на наступні президентських виборах. Це є ціла концепція. Концепція, яка уособлює в собі державницький потенціал, захист національних інтересів, національну гідність і багато іншого. Для нас це важливий сигнал для активізації своєї роботи.

- Під своєю роботою ви маєте на увазі створення організаційної структури "За Україну" чи політичну поведінку групи?

- "За Україну" є громадським рухом і разом з тим більшість з нас є членами керівних органів Народного союзу "Наша Україна". Як сказав наш лідер В’ячеслав Кириленко, буде у Ющенко два проценти рейтингу, чи сорок два, ми завжди будемо його підтримувати, бо він уособлює державницьку концепцію. Тому громадський рух "За Україну" і партійна організація "Наша Україна" будуть повністю підтримувати президента. І думаю, що ми і будемо тим локомотивом передвиборчої кампанії на президентських перегонах.

- Чи приймали ви участь у засіданні президії НСНУ під керівництвом Романа Безсмертного цими днями? Коли приходили старі "любі друзі" та йшла мова про їх повернення до керівництва партією.

- Ні. Я не член президії, я член політради НСНУ. Але я знаю про президію. Обговорювалось одне з ключових питань – чи "Наша Україна" підтримує партійців, що входять в коаліцію всупереч позиції президента, чи тих людей, що відстоюють позицію Ющенко в Раді. Я маю на увазі "За Україну". Ця дискусія має відбутись демократично. Спочатку на раді партії, потім на з’їзді. Я думаю всі крапки над "ї" будуть поставлені, у партії відбудеться оновлення. І після очищення партія відновить свій авторитет у суспільстві.

- Давайте називати речі та людей своїми іменами. Очищення стосується Миколи Мартиненко, Олександра Третьякова та інших членів коаліції?

- Якщо політична сила має свою чітку позицію по важливих питаннях, зокрема по входженню до коаліції, то її представники в Раді мають два шляхи – підкоритись рішенню партії (бо тільки завдяки партії вони мають депутатський мандат), або покинути лави партії. Якщо вибір не буде здійснений самостійно, то партія зробить це сама.

- Чи йде мова про повернення В’ячеслава Кириленко до керівництва в НСНУ?

- Сьогодні він в політраді партії і очевидно на найближчому з’їзді одне з ключових питань буде формування ради партії. Це питання, яке не було завершено на останньому з’їзді. Йдеться й про скорочення політради, це ідея президента і багатьох членів ради. У мене немає сумнівів, що після оновлення політради та президії президент буде пропонувати Кириленко стати головою політради і зайняти ключову позицію в партії. Я думаю ця пропозиція прозвучить, але кінцеве рішення буде за з’їздом, політрадою і В’ячеславом Кириленко особисто.

- Відомий факт, що "Єдиний центр" створив всеукраїнську сітку штабів, які можуть розгорнутись під будь-які вибори. У президентському таборі жодна інша сила поки не може похвастатись таким ресурсом. Чи стане це приводом для об’єднання з ЄЦ?

- Створення штабів, це, очевидно, їх партійна концепція. І мабуть вони мають давати відповідь по тим штабам. Сьогодні є багато політичних сил, які можуть підтримати президента. Але він очолює тільки одну – з назвою "Наша Україна". І на моє переконання саме вона є найбільш розгалуженою структурою серед всіх пропрезидентських партій. У мене немає сумнівів, що президент буде опиратись на НСНУ, що він і підтвердив в інтерв’ю.

- Якщо на з’їзді постане питання про якусь співпрацю з ЄЦ чи включення окремих членів цієї партії до лав НСНУ – чи стане це для вас принциповим моментом в сенсі "або ми, або вони"?

- На це питання вже дали відповідь і з’їзд, і президент в інтерв’ю. Ми розчаровані створенням блоків. На жаль багато партій напередодні виборів клянуться об’єднатись, але після виборів забувають про обіцянки і керуються виключно меркантильними інтересами. Тому "Наша Україна" прийняла рішення про відмову від будь-яких об’єднань. Хто має бажання долучитись до нашої політичної сили, той має в індивідуальному порядку писати заяву про вступ до партії.

- На чию фінансову підтримку спирається НСНУ? Тільки прошу не говорити про "членські внески мільйонів партійців".

- Я розкажу на прикладі моєї рідної Львівщини. Кожен район, маса підприємців забезпечує фінансування місцевої організації.

- Тобто на відміну від БЮТ, де фінансування йде з Києва до низу, у вас навпаки – знизу до гори?

- Не у всіх областях, але на Західній Україні, у Львівській області – так. Недавні труднощі з фінансуванням стосувались центрального виконкому. Звичайно, що після негативних процесів – входження частини депутатів в коаліції всупереч волі президента – будь відтік партійних інвесторів.

- Цих інвесторів-коаліціантів всі знають на прізвище…

- Я ніколи не був втаємничений в деталі фінансування партії. Але впевнений, що після активного включення президента в партійний процес до підтримки долучаться і старі, і нові інвестори.

- У інтерв’ю президент уник відповіді на питання про можливого наступника. На вашу думку, участь президента у виборах приведе до його перемоги або хоча б участі у другому турі?

- Я думаю на перемогу є величезний шанс. І участь у другому турі – це вже величезний шанс на перемогу.

- Як ви поясните можливість виходу у другий тур, коли маса людей розчаровані у президенті?

- Звичайно це так. Але зважте на те, яка інформаційна атака була здійснена проти Ющенко, і не тільки українськими політиками, а й з поза меж України. Зокрема, вся дисциплінована інформаційна машина Російської Федерації, керована Путіним, була спрямована на дискредитацію Ющенко. На певному етапі це дало результат. Але чим більше проходить часу, тим більше людей починають усвідомлювати, що Ющенко є особою, здатною стабілізувати ситуацію в державі. І особливо на Західній Україні починають розуміти, що Ющенко це єдина людина серед вищих державних чинів, здатна чинити супротив інформаційно-політично-економічній агресії Росії. Не зважаючи на свій рейтинг.

- Тобто ви говорите про повернення старого електорату?

- Державницький мотив залишається вагомим у виборі багатьох людей. Тому вважаю, що добавиться і новий електорат, який буде голосувати за стабільність. Це в сенсі можливого об’єднання двох мегапартій і перекроювання країни "на двох", спроби чого ми бачимо в парламенті щоденно.

…Я впевнений, що нинішні рейтинги досить дискусійні. Зараз у лідерів е тенденція до падіння. Тому у найближчі місяці ситуація зміниться.

- Тимошенко у своїй риториці повторює ці "закордонні" месиджі?

- Безсумнівно! Є цілий ряд політиків, які бачать головним завданням сподобатись сусідам з Кремля. Тут і Симоненко, і Литвин, і Тимошенко, і Янукович. Ющенко єдиний цього не робить.

- Тим самим він відштовхує від себе виборців не з Західної України.

- Ми бачили на всіх виборах, що більшість людей стоять на державницьких позиціях. Говорити про Східну Україну як проросійську вже не доводиться. Але найголовніше, що наш мотив кінцево полягає не в тому, що наш кандидат має перемогти. Ми допускаємо, що може бути й програш. Але разом з тим, це не може бути питання підтримки чи не підтримки. Ющенко є уособленням правого патріотично-державницького флангу. Якщо він не переможе, то буде мобілізований правий електорат. І на парламентських виборах НСНУ може здобути серйозне представництво в Раді. Мотив підтримки ідейний, а не кон’юнктурний – переможе наш кандидат чи ні. І вже другий мотив – ми будемо робити все для перемоги нашого кандидата.

- Є приклад Арсенія Яценюка, який не так радикальний у своїй риториці. Тому він користується підтримкою на Сході і Заході, і за даними соціологів вже знаходиться на третьому, а той навіть другому місці в президентському рейтингу.

- Бажаю йому успіху. Але є багато питань, по яким я не можу його підтримати. Це коли він говорить, що питання УПА і НАТО сьогодні передчасні і їх не треба виносити на передній план. Для мене це чіткий сигнал, що цей політик не усвідомлює фундаментальних речей державного буття і того вибору, який стоїть перед Україною. Адже ці речі є ключовими для існування української держави. Вступ до НАТО – це не просто забаганка, це гарантія національної безпеки держави. УПА – це історична справедливість. Тому бажання сподобатись всім – це ілюзорна річ, що створює віртуальні рейтинги.

- Чи може заява Ющенко про балотування призвести до того, що частина депутатів, "здрейфувавших" до лав Тимошенко, повернуться в лоно президента?

- Звичайно. Я думаю це буде відбуватись після засідання політради партії 16 травня, де кожному з них доведеться вибирати на яких позиціях вони стоять. Багато з них розчаровані порушенням коаліційної угоди.

- Ви можете назвати прізвища?

- Ні, це приватні розмови, тому я не можу розголошувати. Але я стверджую про такі факти. Таких людей близько 15. І це розвалить цю коаліцію. Поки що цих людей стримує страх перед дочасними парламентськими виборами і пошуками шляхів до потрапляня до наступного парламенту.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!