Главная Новости Политика У Чернівцях під вибори затіяли «комунальну війну»
commentss НОВОСТИ Все новости

У Чернівцях під вибори затіяли «комунальну війну»

13 сентября 2010, 14:44
Поделитесь публикацией:
У Чернівцях під вибори затіяли «комунальну війну»

"Регіонали" придумали, як змусити "вічного мера" Миколу Федорука або співпрацювати з ними, або посунутися

Вже тиждень вода до квартир чернівчан надходить з перебоями – по кілька годин на добу. Стосунки між водоканалом та обленерго увійшли у критичну стадію. Енергетики заявляють, що не готові далі закривати очі на борги комунального підприємства, які лиш за цей рік зросли більш ніж на 5 млн. грн. і зараз становлять майже 29 млн. грн. Комунальники ж традиційно скаржаться на "унікальний водогін", старі технології та своїх боржників.

Звісно, проблема з водопостачанням у Чернівцях стара, майже як саме місто. Ще радянська епоха з її дармовою електрикою подарувала обласному центру водозабір із річки Дністер – за 50 кілометрів від міста. Якби мова стосувалася якоїсь пустелі Сахара, такий водогін, ймовірно був би доречним, однак, коли Чернівці розташовані на березі іншої ріки – Прут – логіка будівничих, м’яко кажучи, не зрозуміла. Як і те, чому за два десятиліття нової держави і за 16 років головування діючого мера Миколи Федорука будівництво нового водозабору з Прута не просунулося далі проектів та намірів. Та й то, про які починають говорити переважно напередодні чергових виборчих баталій.

Так було завжди – обленерго час від часу відключає рубильник, труби течуть, керівники водоканалу міняються, чернівчани сплачують чи не найвищий тариф і не розуміють – чому у кранах немає води. Однак досі усі конфлікти між двома підприємствами вдавалося залагоджувати, чи хоча би пригасити зусиллями мерії. Та цього року ситуація змінилася. Хто тепер в домі хазяїн показали останні публічні переговори між головою ВАТ "Чернівціобленерго" Ярославом Команяком, начальником водоканалу Дмитром Чикановським та директором департаменту житлово-комунального господарства міста Олександром Шумейком. Бо у підсумку вони нічим не завершилися. І справа, мабуть, не стільки у спрацюванні принципу "ранком гроші – увечері стільці", як у впевненості, з якою цю фразу у новій політичній ситуації тепер можна продиктувати діючому меру. Адже, як відомо, обленерго належать господарям, яким безпартійний мер куди менш цікавий ніж вказівки діючої партії влади.

Саме тому показова позапартійність Миколи Федорука (планує висуватися від малопомітної ПППУ) мало вписується у принципи партійної вертикалі влади, яку демонструє та втілює Партія регіонів. Через що на цих виборах Чернівці, мабуть, таки вимушені будуть отримати партійного мера. Можливо, це буде той же Федорук, але уже з "біло-голубим" партквитком. А може і якась "темна конячка" з ПР. Той же начальник УМВС Микола Харабара, приміром. Адже у кулуарах головний буковинський міліціонер якось вже говорив журналістам, що навести порядок у комуналці, "як на приклад – у міліції", для нього — справа техніки.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!