Главная Новости Политика Алла Шлапак: «Європу в Україні ми можемо створити тільки самі»
commentss НОВОСТИ Все новости

Алла Шлапак: «Європу в Україні ми можемо створити тільки самі»

За чотири роки після підписання Угоди про Асоціацію із ЄС Україна змогла імплементувати документ лише частково

29 июня 2018, 16:02
Поделитесь публикацией:
Алла Шлапак: «Європу в Україні ми можемо створити тільки самі»

Через чотири роки після підписання політичної частини Угоди про Асоціацію із Європейським Союзом Україна змогла забезпечити виконання документу лише у частині доступу бізнесу до світових майданчиків та створення реального конкурентного середовища. Проте, країна ще досі має серйозні проблеми у сфері права та освіти, а відкриття кордонів спричинило масову трудову міграцію. На це звернула увагу політичний експерт, лідер "Соціальної справедливості" Алла Шлапак, підсумовуючи результати України по імплементації Угоди під час прямого ефіру на каналі "Прямий".

- Я переконана, що Україна зробила правильний вибір, підписавши Угоду про Асоціацію із ЄС. Водночас, питання полягає у тому, які саме переваги ми отримали, і наскільки ми взагалі були готові до імплементації угоди на території України. Наприклад, ми були абсолютно не готові до Асоціації з ЄС у частині ставлення до трудових ресурсів, що спричинило масову трудову міграцію – як інтелектуалів, так і "робочих рук", — підкреслила політик. — Держава зі свого боку це ніяк не контролювала. Тут не створювалися умови для отримання нормальної заробітної плати та забезпечення роботи, і люди безконтрольно від`їжджали.

Лідер "Соціальної справедливості" принагідно наголосила, що ініціативи, пов`язані із позбавленням трудових мігрантів права на пенсію не вирішують ситуацію, а можуть її тільки погіршити.

Алла Шлапак звернула увагу на те, що першим на підписання Угоди зреагував і отримав переваги український бізнес.

- Про український бізнес довідалися, він став у один ряд із європейськими компаніями. Зацікавлені у розвитку свого бізнесу отримали реальні конкурентні умови, — зауважила політик. — Ці власники бізнесів розуміють, що мають покращувати роботу своїх компаній, створювати умови для своїх працівників. Ось це і є імплементація тих європейських стандартів, до яких ми прагнули.

Водночас Алла Шлапак застерігає від ставлення до Угоди як до панацеї.

- Єдине, на що я маю звернути увагу – дійсно, дуже багато людей думали, що після підписання Угоди ми одразу почнемо жити, як у Європі, — сказала політик. — Європу в Україні можемо створити тільки ми самі. Тому те, хто і якою ручкою підписав Угоду, не має вже жодного значення. Має значення те, наскільки ми хочемо бути Європою. І ми маємо її будувати тут і зараз, кожен на своєму робочому місці. На моє глибоке переконання, Україна здатна виробити і знайти свій власний шлях. Тому що копіювання чужих реформ не працює. Я багато років кажу про те, що Україна здатна створити своє власне економічне диво. У нас є люди, у нас є територія, у нас є ресурси. У нас не вистачає політичної волі. Але політики у нас еволюціонують трішки повільніше, аніж суспільство. І це ж, власне, призвело до Революції Гідності 2014 року. Те, що суспільство визріло і цінності суспільства відповідали європейським, а політики вважали інакше.

Алла Шлапак зазначила, що українське суспільство ще потребує значної роботи над рівнем політичної культури. Проте вона сподівається, що найближчі вибори стануть якісним маркером змін в Україні.

Нагадаємо, що 27 червня 2014 року Україна підписала політичну частину Угоди про Асоціацію з ЄС.

Перед цим екс-президент Віктор Янукович відмовився підписувати Угоду у Вільнюсі 29 листопада 2013 року, що спричинило масові протести українців, які згодом переросли у масштабну Революцію Гідності. 



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!