Главная Новости Политика Гриценко вызывает Медведько на теледебаты
commentss НОВОСТИ Все новости

Гриценко вызывает Медведько на теледебаты

19 октября 2006, 11:05
Поделитесь публикацией:
Гриценко вызывает Медведько на теледебаты

Министр обороны Украины Анатолий Гриценко вызывает Генерального прокурора Украины Александра Медведько на теледебаты в прямом эфире. Об этом говорится в заявлении Гриценко по итогам заседания коллегии Генеральной прокуратуры Украины, текст которого есть в распоряжении "proUA".

В заявлении Гриценко констатирует, что коллегия ГПУ на тему “О состоянии прокурорского надзора за соблюдением законодательства относительно сохранения жизни и здоровья военнослужащих, государственного имущества в Вооруженных Силах и Министерстве обороны Украины” под председательством Александра Медведько не смогла всесторонне разобраться в ситуации, оценить ее беспристрастно и объективно.

„Я настойчиво предлагаю Генеральному прокурору Украины Александру Медведько выйти вместе со мной в прямой эфир на любом центральном телеканале и провести теледебаты по этим вопросам”, — заявил Гриценко, прибавив при этом, что граждане Украины имеют право на получение полной и объективной информации о ситуациях как в Вооруженных Силах Украины, так и в Генеральной прокуратуре Украины.

Подаем полный текст заявления руководителя оборонного ведомства по итогам заседания коллегии Генеральной прокуратуры Украины.

„Необхідність бути присутнім на засіданні Уряду унеможливила мою особисту участь в роботі колегії Генеральної прокуратури. Тому з доповіддю і матеріалами виступів я ознайомився вже після її завершення.

Змушений констатувати, що колегія ГПУ під головуванням Олександра Медведька не змогла всебічно розібратися в ситуації, оцінити її неупереджено і об’єктивно. Очевидними є свідоме перекручування фактів, маніпулювання статистичними показниками, намагання підігнати їх під заздалегідь сформульовані негативні висновки.

Я обурений непрофесійним аналізом ситуації у Збройних Силах, неспроможністю виявити справжні причини порушень закону, небажання визнати очевидні прорахунки в роботі Генеральної прокуратури по дотриманню вимог закону. Висновки доповіді сфальсифіковані і не відображають дійсного стану справ в армії. А тому виникає питання, чим керувався Генеральний прокурор України Олександр Медведько готуючи засідання колегії: політичним замовленням по дискредитації Міністра оборони України чи бажанням розібратися у ситуації та допомогти армії?

Мені неодноразово доводилося критикувати бездіяльність Генпрокуратури і особисто Генерального прокурора Олександра Медведька. Протягом півтора року я робив це на засіданнях Уряду, Ради національної безпеки і оборони України і навіть публічно в засобах масової інформації. Однак помітних зрушень на краще не відбулося.

Власними силами Міноборони були виявлені сотні фактів зловживань в ході численних перевірок і мною на адресу Генерального прокурора України негайно направлялися матеріали для правової оцінки і притягнення винних до відповідальності. На жаль належної підтримки у боротьбі з порушеннями від Генеральної прокуратури я не мав і не маю сьогодні.

Документи вивчаються місяцями або повертаються взагалі з пустими відписками, без реагування, за підписами заступників Генерального прокурора України або керівників структурних підрозділів ГПУ. Олександр Медведько обачливо уникає ставити свій підпис під пустими відповідями на адресу Міністерства оборони України.

Я сподівався, що за допомогою Генеральної прокуратури тисячі гектарів земель, украдених шляхом махінацій, у тому числі буквально за місяць до мого призначення на посаду Міністра оборони України, будуть повернуті державі, що високо посадовці Міноборони, винні у розкраданні майна, нецільовому використанні десятків мільйонів бюджетних коштів, сидітимуть за гратами. На жаль так не сталося.

З дрібними порушеннями Генпрокуратура бореться досить ефективно. Це не важко і не страшно. Але жоден з високих чинів, які спричинили багатомільйонні втрати, так і не отримав належного покарання.

Привертає увагу та обставина, що колегія Генеральної прокуратури, яка то переносилася, то відмінялася, була дуже оперативно проведена саме тоді, коли Міністр оборони своїм наказом припинив криміналі зовану діяльність Державного підприємства “Південь” на відомому одеському ринку “7-ий кілометр”. Утворене задовго до мого призначення на посаду Міністра оборони, це так зване підприємство обслуговувало ринок і через нього відмивалися сотні мільйонів, якщо не мільярди коштів, які спрямовувалися не в бюджет Міноборони, а в кишені шахраїв.

Не дивлячись на мої неодноразові звернення особисто до Олександра Медведька, Генпрокуратура чомусь так і не знайшла „підстав для прокурорського реагування”. Чи не дивний збіг обставин?

З боку керівників СБУ, МВС я відчуваю підтримку і бажання надати практичну допомогу, бажання надати Міністерству оборони допомогу у боротьбі з порушниками закону. Спільними зусиллями з Ігорем Дрижчаним, Юрієм Луценком нам вдалося попередити чимало серйозних порушень, виявити злочинні схеми. Глибоко переконаний, що якби на чолі Генеральної прокуратури стояла професійна і відповідальна людина, то досвідчені слідчі ГПУ мали б можливість спільно з Міноборони набагато більш ефективно викорінювати злочинність і корупцію у Збройних Силах.

Не стану приховувати, що корупція і злочинність в армії є, але ми розгорнули рішучу боротьбу з цими ганебними явищами. І свідченням цього є збільшення кількості зафіксованих порушень там, де з ними не борються, де їх приховують.

Я наполегливо пропоную Генеральному прокурору України Олександру Медведьку вийти разом зі мною в прямий ефір на будь-якому центральному телеканалі і провести теледебати з цих питань. Громадяни України мають право на отримання повної і об’єктивної інформації про ситуації як у Збройних Силах України, так і в Генеральній прокуратурі України. Їм недостатньо дозованих і упереджених по своїй суті повідомлень прес-служби Генпрокуратури. Зі свого боку я готовий оприлюднити факти, документи і поставити низку питань, на які Олександру Медведьку буде не просто дати відповіді. Вислухавши наші аргументи, громадськість визначиться – хто бореться, а хто імітує боротьбу з корупцією”.



Читайте Comments.ua в Google News
Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.
comments

Обсуждения

comments

Новости партнеров


Новости

?>
Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!