Блог

Кущ Олексій: Активи Татнафти передано в управління державній Укрнафті

Це суттєво посилить можливості державної компанії на ринку палива, спрямовані на гальмування зростання цін

0

comments5271

Кущ Олексій

аналітика, економіка, фінанси

Постійний автор «Ділової столиці» та інших провідних видань, лідер рейтингів медійного цитування. Має великий досвід роботи в банках та інвестиційних компаніях. Працював начальником департаменту цінних паперів, директором іпотечного центру. Багаторічний радник президента Асоціації українських банків.

Чи не вперше, у нас почали робити правильні речі в системі управління державним майном.

Я вже писав про формування пазлу енергетичної диверсифікації ризиків та формування ефективної державної політики в цьому напрямку.

Серед очікуваних рішень - передача АЗС колишньої мережі "Глуско" в управління Укрнафті, яка після тривалого олігархічного "минулого", нарешті, відновила систему ефективного управління з боку держави.

Тут ще чекаємо на єдине вірне рішення Уряду.

Але є рішення, які вже прийнято:

За пропозицією АРМА та Міненерго Уряд ухвалив рішення про передачу в управління державній компанії Укрнафта близько 100 АЗС, нафтобази та низку транспортних засобів, які належать російській «Татнафті».

Отже, управителем арештованих активів, які знаходяться в Харківській та Полтавській областях, стала найбільша нафтогазодобувна компанія України «Укрнафта».

За словами Голови АРМА Олени Думи:

"Пріоритетне завдання для управителя полягає у відновленні роботи автозаправних комплексів та забезпеченні доходів бюджету від їх комерційного використання.

Для недопущення подальших збоїв у функціонуванні активу та з метою його оперативної передачі в управління було використано спеціальну процедуру визначення управителя за розпорядженням Кабміну, передбачену ст. 21-1 Закону про АРМА.

.....Відтепер більше ста АЗС забезпечуватимуть стабільність на енергетичному ринку та прибуток державному бюджету, а не російським бенефіціарам».

До речі, гарний приклад синергії зусиль декількох державних інституцій.

Це суттєво збільшить можливості Укрнафти щодо паливних інтервенцій на внутрішньому ринку для стримування зростання цін.

Наразі, Укрнафта продає паливо за найбільш оптимальною на ринку ціною.

Крім того, Укрнафта працює зараз у білу (на відміну від часів, коли вона перебувала під олігархічним контролем) та сплачує всю лінійку податків.

Укрнафта вже має свою мережу заправок та нафтопереробку і передача їй нових активів суттєво посилить роздрібний бізнес.

Компанія зможе активно розвивати свій бренд в інтересах держави, збільшуючи регіональну присутність та гальмуючи зростання цін на паливо шляхом товарних інтервенцій.

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!