Блог

Щербина Валерій: Аптечка смерті: чим небезпечний несертифікований гемостатик "Кровоспас"?

За статистикою, 90% смертей від нещасних випадків – це саме смерть від кровотечі. Саме тому зупинка кровотечі - основний навик, якого навчають на курсах домедичної допомоги. Основу кожної тактичної аптечки складають три предмети: турнікет, бандаж і гемостатик. Вони займають відносно небагато місця, але рятують життя у критичний момент.

3

comments4406

Щербина Валерій

Аналітик

Аналітик громадської організації "Інститут моніторингу інфраструктури"

Навіть зараз, у другий рік повномасштабного вторгнення, тактичні аптечки військових – суцільний біль, і часто люди, які їх комплектують, ставляться до цього дуже легковажно. Серед основних проблем – "самопальні" турнікети, ножиці, які ламаються і не ріжуть, та неякісні кровоспинні. Час від часу в мережі з'являються фотографії аптечок бійців на передовій, укомплектовані джгутами Есмарха, кровоспинними гемостатичними бинтами незрозумілого походження або турнікетами-"ноунеймами". В аптечки кладуть все, що є в наявності, або що можна дістати за прийнятною ціною.

 

У перші місяці повномасштабного вторгнення такий підхід не викликав особливо запитань, однак зараз вимога до якісного наповнення тактичних аптечок українських бійців стає все більш актуальною. І якщо кампанія останніх років проти використання кустарних або низькоякісних китайських турнікетів повільно, але приносить свої результати, то у випадку із кровоспинними бинтами проблема навіть не намагалася зрушити з мертвої точки.

 

До прикладу, чого вартує нещодавня історія із аптечками для 82-ої бригади десантно-штурмових військ, які були укомплектовані китайськими турнікетами. Однак той факт, що аптечки містили підробку хімічного кровоспинного бинта, практично на обговорювався. Ситуація така, що ця проблема має масовий характер, однак вона губиться в тіні постачання китайських турнікетів до підрозділів Сил оборони України.

 

У випадку із кровоспинними гемостатичними бинтами, які є у кожній аптечці, досі волонтери не звертають увагу на сертифікацію і якість виробу, наявність або відсутність належного маркування на упаковці, а виходять із дефіциту, кладуть в аптечки що завгодно, аби тільки воно було. Попри те, що для даних виробів існують чіткі стандарти якості та відповідності.

 

Яскравим прикладом цього є гемостатичний засіб "Кровоспас", який до повномасштабного вторгнення вироблявся промисловим шляхом із дотриманням усіх необхідних санітарних норм, мав діючий сертифікат відповідності, і до його якості не було жодних нарікань. Саме в той період препарат набув славу якісного, і водночас дешевого вітчизняного кровоспинного виробу.

 

Однак після повномасштабного вторгнення "Кровоспас" почала виготовляти група ентузіастів кустарним способом, збираючи пожертви на усі витратні матеріали. Їхній продукт не має медичної реєстрації і його виробництво суперечить технічному регламенту щодо медичних виробів. Крім того, "Кровоспас" не сертифікований", а це означає, що він не пройшов усіх необхідних етапів перевірки безпеки для використання з відкритими ранами.

 

Виробництво кровоспинного бинта знаходиться в приміщенні, яке не призначене для виробництва медичних виробів. Умови, в яких знаходиться так званий цех, можна впевнено назвати антисанітарними. Воно далеке від усіх звичайних санітарних вимог та гігієни, які є нормою для подібних приміщень у медичній сфері.

 

Крім того, виробники даного бинта не несуть жодної відповідальності за якість виробу у випадку форс-мажорних ситуацій. Виробник не надає жодних документів або сертифікатів, які б підтверджували якість чи відповідність "Кровоспасу" стандартам.

 

Крім того, до процесу виготовлення кровоспинних бинтів залучають практично усіх охочих з вулиці. Людей на волонтерську роботу запрошують у повідомленнях та коментарях в соціальних мережах.

 

По суті, на виробництво кровоспинного засобу може прийти хто завгодно, без будь-яких перешкод додати туди сторонні речовини, що може привести до вкрай тяжких наслідків, і ніякої відповідальності така людина нести не буде.

 

За свідченнями волонтерів та медиків, які виконують завдання із медичної евакуації поранених на передовій, якість даного кровоспинного доволі суттєво знизилась. До прикладу, військовий медик Олексій Тичинський наголошує на тому, що до ефективності "Кровоспасу" є питання.

 

У волонтерській організації "Крила Перемоги", комплектуючи тактичні аптечки для військовослужбовців, також взагалі не кладуть "Кровоспас", а комплектують їх більш якісними гемостатичними засобами.

 

Зі слів волонтера організації, ефективність цього кровоспинного бинта "така собі" і залишає бажати кращого, його якість він оцінює не високо. Така оцінка пояснюється тим, що організація отримала багато негативних відгуків щодо цього кровоспинного засобу від медиків тактичної евакуації поранених бійців.

Такої ж думки дотримується військовий Сил оборони України із ніком "Страшний сєржант", з його слів, до бинта "Кровоспас" в аптечці для передової є велика недовіра через низьку якість.

 

Ще одна волонтерка, коментуючи питання "Кровоспасу", стверджує, що раніше вона комплектувала його в аптечки, виходячи з того, що брала тільки те, що вказано у списку медиків. З її слів, зараз вона комплектує аптечки тільки квіклот/целокс бинтами.

У медичній сфері суворо регулюється виробництво та розповсюдження медичних виробів для забезпечення безпеки та ефективності. Неякісні медичні вироби можуть становити небезпеку і для пацієнтів, і військових, якщо це стосується, наприклад, тактичних аптечок.

 

Несертифіковані та неліцензовані виробники можуть наражати на ризик життя та здоров'я людей, і тому такі практики є неприпустимими та незаконними у більшості країн.

 

В умовах інтенсивних бойових дій на фронті якість медичних засобів відіграє особливу роль. Виробництво гемостатичних бинтів, таких як "Кровоспас" у нестерильних умовах та без відповідного контролю та відповідальності становить серйозну загрозу для здоров'я та життя військовослужбовців Сил оборони України.

 

Бійців на передовій потрібно забезпечувати лише сертифікованими кровоспинними засобами, і під час виконання бойових завдань вони мають бути впевненими у препаратах, які знаходяться у їхніх аптечках. Як і у випадку із китайськими турнікетами, це питання життя чи смерті.

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!