Блог

Муса Магомедов: Боротьба з цивілізацією. Як російські окупанти залишили Донеччину без води

Російські окупанти у своєму стилі продовжують “визволяти” мешканців Донеччини від благ цивілізації. На початку жовтня російський обстріл критично пошкодив чергові важливі обʼєкти водопостачання області. Тепер Слов'янськ, Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка та інші населені пункти півночі Донецької області мають всі шанси залишитися без централізованого водопостачання не невизначений період, повідомляє ОВА. А це близько чверті мільйона людей. І це далеко не перший раз, коли дії агресорів призводять до того, що тисячі людей страждають від відсутності води.

0

comments725

Муса Магомедов

Народний депутат України

Депутат Верховної Ради, металург, оптиміст, серфер

Звичайно, остання атака росіян по об'єктах “Води Донбасу” - це не якась випадковість чи злочинна недбалість. Вдарити випадково по критичним обʼєктам інфраструктури та ще й так сильно, щоб вони не підлягали відновленню - це щось із розряду фантастики. Враховуючи, що це далеко не перший і не другий такий випадок, висновок простий: росіяни спеціально провокують гуманітарну катастрофу в регіоні. Їх не цікавлять проблеми, з якими можуть зіткнутися місцеві та ще й напередодні холодів. Ба більше - вони їх прагнуть, адже це створить кризу для місцевої влади, викличе нову хвилю міграції тощо. Більше хаосу, якого окупанти так прагнуть.

Дії росіян вже призвели до того, що без нормального доступу до водопостачання залишилися мільйони людей. Система водопостачання Донеччини зазнала значних руйнувань і пошкоджень ще на початку повномасштабного вторгнення рф. Канал Сіверський Донець-Донбас – головна водна артерія регіону – через бойові дії давно не може функціонувати нормально. Обладнання постійно зазнає обстрілів, знеструмлень, а робітники, що намагаються його рятувати, також постійно перебувають під атаками. 

Попри те, що до великої війни всі зобовʼязання із водопостачання регіону Україна справно виконувала, окуповані території мали системні проблеми з водою вже тоді. Централізоване водопостачання 24 на 7, що було абсолютною нормою при Україні, стало великою розкішшю при т.зв. “днр” і “лнр”, недоступною для більшості населених пунктів в окупації. Причина проста - відсутність капітальних ремонтів системи водопостачання на тимчасово окупованих територіях. За даними самого ж “днр” зношеність водопровідного господарства складає 90%. Десятки тисяч кілометрів труб банально не тримають воду, сильно втрачається і її якість. І навіть та вода, що доходить, вже є майже завжди технічною, а не питною. 

За 2.5 роки окупації Маріуполя і його показушної відбудови там досі нормально не функціонує каналізація. Донецьк, який не руйнували з землею, також не знає що таке нормальне водопостачання вже багато років. Це така ось російська фішка - знищувати цивілізацію, а не приносити її. Робити якість життя людей гірше, а не краще на окупованих землях.

Самі окупанти традиційно всю провину перекладають на Україну і намагаються вчергове кормити мешканців окупованих територій обіцянками. Зокрема піаром будівництва водогону “Дон-Донбас”, який начебто має розв'язати проблему з водою в регіоні. Реально ж мізерні обʼєми води, що постачаються через нього, жодним чином не можуть зменшити масштаби кризи з водопостачанням в регіоні.

Як держава-окупант, саме росія має нести відповідальність згідно з міжнародним правом за окуповані території. В тому числі й за надання населенню первинних благ, як то питна вода. Натомість за 10 років росія так і не спромоглася (читай, не захотіла) розв'язати цю проблему. Вона продовжує завзято робити зовсім інше, те, що в неї виходить завжди добре - руйнувати цивілізацію, як на окупованих, так і підконтрольних Україні територіях. росія продовжує систематично нищити водопостачання регіону, людей з якого по її ж заявах вона прийшла “звільняти”.

Будемо сподіватися, що створити масштабну кризу на півночі області в них не вийде, і Україна знайде виходи із ситуації. Однак сам факт, що росіяни це роблять, вчергове доводить їхню терористичну сутність. Заради своїх цілей вони підуть на будь-який злочин. А всі їх обіцянки - це чиста фальш.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!