Блог

Муса Магомедов: Ціна агресії: відповідати за злочини армії рф буде кожен росіянин

Підрив Каховської ГЕС викликав хвилю обурення у суспільстві. І не лише через саму страшну подію. Українців бентежило та не давало спокою те, що світова спільнота припустила думку про причетність до цього злочину наших військових. У нас не вкладалося в голові, як можна сумніватися в тому, що лише росіяни здатні на такий скажений крок відчаю. Але світова спільнота мала все перевірити.

0

comments4796

Муса Магомедов

Народний депутат України

Депутат Верховної Ради, металург, оптиміст, серфер

Розслідування тривало певний час. Але вже вчора депутати Європарламенту визнали, що підрив Каховської ГЕС - ніщо інше, як воєнний злочин рф. Після цього закликали Євросоюз запровадити нові санкції проти росії. Окрім того, вони наголошують на тому, що всі заморожені фінансові активи російських олігархів потрібно спрямувати на відновлення України. Відповідно, і на відбудову Каховської ГЕС у тому числі. 

Наразі точно підрахувати збитки, завдані нам російськими терористами, неможливо. Проте Україна продовжує співпрацювати з різними механізмами правосуддя. У тому числі - і з Міжнародним кримінальним судом. Ми готові надати всі можливі докази, які засвідчують, що знищення Каховської ГЕС - ніщо інше, як екоцид на українській землі. Цілком імовірно, Україна може стати першою світовою державою, яка отримає репарації за шкоду довкіллю. А ми зі свого боку будемо на цьому наполягати. 

Репарації - невід’ємна частина покарання злочинця. Адже висновки мають робити не лише верхівки, а й кожен, хто підтримує цю ганебну агресію в бік незалежної країни. 

В кінці травня цього року Польща заявила про вкрай важливу для своєї країни подію. Її Інститут військових справ просто зараз працює над звітом, в якому мають бути задокументовані всі збитки, які завдав Польщі радянський союз. Як під час Другої світової війни, так і по її закінченню. Коли вже росія гордо називає себе спадкоємицею срср, то їй і відповідати. Хоча на цю заяву поляків голова Держдуми росії В’ячеслав Володін вже висловився. Мовляв, у такому випадку, Польща теж винна гроші рф - більше 750 млрд доларів “за післявоєнне відновлення та розвиток”. Цікаво, росіяни проводили дослідження та спираються на факти й бюджет витрат чи Володін прикинув все “на око”? 

Отже, ситуація з поляками ще раз доводить: добровільно росія ніколи нікому й ні за що виплачувати не буде. Тому потрібно відбирати примусово. Нещодавно Міністерка фінансів США Джанет Єллен зазначила, що всі заморожені Сполученими Штатами та союзниками російські активи повинні залишатися такими, поки рф не відшкодує всі завдані Україні збитки. Наразі нашими союзниками іммобілізовано близько 300 млрд доларів резервів. З іншого боку - лише пряма шкода, завдана Україні росією, складає понад 140 млрд доларів. А от за даними Світового банку, реконструкція України після російської агресії обійдеться в понад 411 млрд доларів США. 

21-22 червня цього року в Лондоні відбудеться конференція “Відновлення України”. Цей міжнародний захід проводиться ще з 2017 року. Але зараз він саме покликаний бодай якось промалювати структуру нового органу реконструкції та допомогти, визначитись із керівником, який керуватиме роботою з реконструкцій. Важливо розуміти, що аби Україна не втратила набутий авторитет та довіру світу в майбутньому, всі подібні процедури обов'язково мають бути абсолютно прозорими та відкритими. Тож, боремося зі злом далі та вимагаємо для нього справедливого покарання.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!