Блог

Вікторія Гриб: Для України вкрай важлива нормалізація стосунків з Угорщиною

Нинішній візит угорського прем'єра в Київ, хоч і був завчасно неанонсованим, його водночас не варто вважати спонтанним.

0

comments2691

Вікторія Гриб

Народна депутатка України, голова підкомітету ВР з питань енергетичної безпеки

Народна депутатка України

Для України вкрай важлива нормалізація стосунків з Угорщиною. По-перше, відучора Будапешт розпочав своє піврічне головування у Раді Європейського Союзу, замінивши Бельгію. 

По-друге, востаннє угорський прем'єр приїжджав до Києва в далекому 2012 році. Утім, нинішній візит угорського прем'єра в Київ, хоч і був завчасно неанонсованим, його водночас не варто вважати спонтанним, адже тривалий час консультації та перемовини між Україною та Угорщиною велися на рівні глави Офісу президента України Андрія Єрмака та міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та із главою МЗС Угорщини Петером Сійярто. Безсумнівно, цей візит має як відкриту, так і закриту складову. 

Однак навіть те, що було оголошене публічно, чітко демонструє значне послаблення напруженості у відносинах між двома державами. Угорщина оголосила про намір допомагати Україні у період свого головування у раді ЄС та підтримає модернізацію української економіки. Ще одним важливим моментом стала публічна заява Орбана, в якій він звернувся до Зеленського з проханням про припинення вогню з Росією. 

На мою думку, ця заява відображає частину тих непублічних дискусій, які відбулися між Орбаном і Зеленським під час їхньої закритої зустрічі. Зрештою, про що насправді говорили угорський прем'єр і український президент, а також результати цих домовленостей покаже тільки час.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!