Блог

Сергій Табаков: Експорт, якого не існує – як міф про продаж електроенергії за кордон отримав в Україні друге дихання

У розпал блекаутів міф про експорт електроенергії за кордон продовжує відігравати провідну роль у спектрі інформаційно-психологічних операцій проти України. Коріння його сягає осені 2022 року, коли росіяни розгорнули масштабну кампанію ракетних ударів по об'єктах української енергетичної інфраструктури. Навесні 2024 року з початком масових стабілізаційних відключень фейк про експорт електроенергії отримав друге дихання.

0

comments3695

Сергій Табаков

Журналіст, комунікаційник

Професійна діяльність. 17 років професійної діяльності у галузі журналістики та публічних комунікацій.

В минулому Сергій Табаков – журналіст видань "Українські новини", "Вісті Рівненщини", очільник департаменту комунікацій "System Capital Media", керівник пресслужби "MysteriTag", директор зі зв'язків з громадськістю "Political Technology Group", радник керівника проєктів "Медіа Група Україна", радник голови американського благодійного фонду Ukraine Aid. 

Освіта. Магістр журналістики.

Насправді Україна зупинила експорт електроенергії одразу після масованих атак росіян на українську енергетичну інфраструктуру навесні 2024 року. У цьому легко переконатися, якщо перейти на спеціальну вкладку Scheduled Commercial Exchanges на сайті європейської мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E. Водночас на тлі дефіциту Україна навпаки отримає рекордний об'єм електрики з ЄС. У червні ми імпортували 858,3 тис. МВт-год електроенергії, що стало історичним рекордом. 

Тим не менше, міф про експорт електроенергії міцно вкорінився в українському інформаційному просторі. Так сталося, зокрема й тому, що фізичні перетоки електроенергії в межах європейської енергосистеми творці фейків свідомо видають за комерційні операції. Варто розуміти, що з лютого 2022 року Україна є повноцінною складовою об'єднаної європейської енергосистеми, де періодично відбувається переміщення електроенергії в межах енергосистем суміжних країн. 

Тому якщо з території України виходить певна кількість електроенергії, це не означає, що відбувається комерційний експорт. Це значить, що цього дня умовна Румунія транспортувала електроенергію до умовної Угорщини через українські енергетичні мережі. Але є важливий нюанс: скільки електроенергії виходить за кордон – стільки ж її одразу повертається в Україну.

Складність технічних деталей – одна з ключових причин “живучості” фейку. Пересічному громадянину важко розібратися в тонкощах роботи енергосистеми, балансуванні потужностей та особливостях транскордонних перетоків. 

Загалом відповідь на питання, чому ця дезінформаційна кампанія виявилася настільки ефективною, криється в її емоційній складовій. Тема енергопостачання зачіпає кожного українця, а сама думка про експорт на тлі зливи фейків викликає природне обурення. 

За таких умов рецепт протидії – оперативне реагування на появу дезінформації, регулярні публікації у доступній формі щодо виробництва та споживання електроенергії. 

Важливо також не просто реагувати на фейки, але й випереджати їх появу, чесно комунікувати і успіхи, і прорахунки, пояснюючи причини та наслідки тих чи інших рішень, залучаючи лідерів думок у просвітницькі кампанії щодо особливостей функціонування енергетичного сектору.

Протидія російській дезінформації в енергетичній сфері вимагає комплексного підходу та постійної роботи. Лише поєднання оперативного реагування, просвітницької діяльності та прозорої комунікації дозволить ефективно боротися з подібними маніпуляціями в майбутньому.

 

Сергій Табаков

журналіст, комунікаційник



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!