Блог

Бала Віталій: Головна подія

Візит у США

7

comments9571

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




На мою думку, головною подією цього тижня, був візит президента України у США.

Візит Володимира Зеленського був ініційований американською стороною, а саме президентом США Джо Байденом 11 грудня під час телефонної розмови.

Якщо Байден запросив, значить він мав свій інтерес у такій зустрічі. І мова, скоріш за все, йшлося про голосування бюджету, адже у січні демократи втрачають більшість у Палаті представників.

І це нормально, бо у тому бюджеті передбачена допомога Україні і добре, що проголосували.

Ми повинні бути свідомі того, що кожна країна, у першу чергу, дбає про свої національні інтереси і не варто чекати від інших країн іншого підходу.

Але дуже добре, коли їхні інтереси збігаються з національними інтересами України, як це було під час візиту президента України у США.

Візит, без сумніву, був успішним, щоб це зрозуміти, достатньо згадати, як минулого разу приймали Володимира Зеленського у США.

Про виступ у Конгресі всі вже все сказали. На мою думку, за змістом виступ був класним, про його подачу так сказати не можу. Спічрайтери, просто молодці.

Безумовно, що головною причиною успіху візиту є героїчне протистояння українського народу у війні з росією та успіхи ЗСУ на фронті. Не важко це зрозуміти, якщо подивитись на зміну позиції США та інших країн, як змінювалась їхня позиція з кожним день протистояння України а тим більше після успіхів ЗСУ, від паузи у перші тижні, до вирішення надання протиракетної системи Patriot сьогодні, про яку раніше взагалі мова не йшла.

Є велике сподівання, що у закритій частині візиту, була досягнута домовленість про надання Україні танків, літаків та далекобійних ракет і артилерії.

Також, хочеться сподіватись, що три сценарії миру, які розглядались, про що повідомили американські ЗМІ після завершення візиту, передбачають тільки один, а саме кордони Україні у межах 1991 року. Бо Заява Джо Байдена одразу після завершення візиту Володимира Зеленського, що він готовий зустрітись з путіним, якщо … і таке інше, трохи насторожує.

У будь-якому випадку, цей візит був історичним і його наслідки можуть бути переломним моментом у  війні.

 

 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!