Блог

Бала Віталій: Головна подія

В Україні хочуть привести до влади "хунту"?

0

comments6141

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




На мою думку, головною подією цього тижня була стаття у виданні Politico, в якій мова йде про існування якогось плану на випадок загибелі українського президента в умовах війни.

І мова навіть не про сам варіант ймовірної загибелі президента, чи ситуації, коли він не зможе виконувати свою обов'язки, а про те, як будуть розвиватись подій в Україні і хто буде керувати.

І саме на те, хто ніби буде керувати варто звернути особливу увагу.

Отже, хто ж на думку видання Politico прийде на заміну Володимира Зеленського?

Згідно статті 112. Конституції України, виконувати обов'язики президента у разі дострокового припинення ним своїх повноважень повинен голова Верховної Ради.

Але, у статті мова йде чомусь про якийсь колективний орган, якусь сильну команду лідерів, як зазначає у статті старший науковий співробітник Євразійського центру Атлантичної ради Адріан Каратницький.

Називаються прізвища голови ВР Руслана Стефанчука, голови офісу президента Андрія Єрмака, міністра оборони Олексія Рєзнікова і міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. Щодо головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного то Каратницький "залишає" його на посаді, хоча ми всі чудово розуміємо, що то не та компанія у якій буде генерал Залужний.

Тепер по-порядку, кого ж нам "свають" у "хунту"-сильну команду?

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук мені особисто запам'ятався скандалом з "орендою" квартири у тещі, за яку брав державні кошти, поки це не стало публічно відомо. Інших спогадів про якісь "сильні" дії цього "сильного" лідера у мене нема.

Голова офісу президента Андрій Єрмак, через близкість до президента України Володимира Зеленського займається всім і фактично виступає від імені президента. Не буде президента, у нього будуть великі проблеми, бо стільки ворогів собі нажити, то треба мати талант. Я вже не кажу про підозри стосовно впливу на нього з боку рф і дуже негативне його сприйняття в українському супільстві.

Міністр оборони Олексій Рєзніков, то взагалі навіть не мішно і називати його сильним лідером, то напевно троллінг, а от "кришею" корупції у міноборони, то було б більш доречним.

А міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, то навіть не тінь, коли буде на його місті інша людина, про нього через тиждень ніхто і не згадає щодо його "сильних" дій на посаді міністра закордонних справ, хіба що якийсь час будуть пам'ятати його кросівки на зустрічі у президента США.

Ця "сильна" команда мала б ще вчора бути відсторонена від влади, а по справам деяких цих "лідерів" мали б проводитись слідчі дії спеціальних органів. 

Навіщо Politico опублікувало такий матеріал?

Чия це була ініціатива?

Чи не з України попросили таке написати?

Чи Зеленський знав про це?

Варіанти відповідей на ці питання можуть бути різними, але точно зрозуміло одне, якщо такий матеріал з'явився, значить хтось в Україні дуже хотів його прочитати.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!