Блог

Оленка Клочко: Гра в одні ворота

Безумовно, будь-який конфлікт із Варшавою грає на руку Москві. Однак і сором'язливе ігнорування антиукраїнської риторики в польському суспільстві також шкодить Україні та її громадянам.

0

comments4194

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



Скандал навколо теми Волинської трагедії набирає обертів у Польщі: майже одночасно з ультиматумом міністра оборони Владислава Косіняка-Камиша президент футбольного клубу "Chełmianka Chełm" Якуб Банашек заявив, що, починаючи з наступного сезону, на формі гравців буде напис "Волинь 43 Ми пам'ятаємо".

 

Очевидно, що обидві події абсолютно невипадково збіглися, вони означають початок чергової популістської істерії в Польщі. Річ у тім, що правляча коаліція Дональда Туска очікувано опинилася на межі розколу через союз із такими персонажами, як Косіняк-Камиш. Саме він, крім випадів у бік України, піддав жорсткій критиці уряд Туска, а роль своєї партії в коаліції позначив словами "вона не була, не є і не буде нічиїм васалом". Загалом, популісти явно мають намір почати новий раунд боротьби за владу і вже зараз щосили експлуатують свою улюблену тему "Волинської різанини".

 

Відповідь з боку нашої влади виявилася передбачуваною: висловився малозначущий у цьому питанні член комітету з гуманітарної та інформаційної політики Микола Княжицький і нині просто нардеп Володимир В'ятрович. Обидві заяви були зроблені непублічно - Княжицький написав у соціальній мережі, а В'ятрович у статті для УНІАН. Пост Княжицького вражає своєю дитячою простотою, і його сенс - питання Волинської трагедії не існує; В'ятрович же написав у стилі "хлопці, давайте жити дружно, а то все це на руку росіянам". Утім, навряд чи в офіційної Варшави є час на читання постів і статей українських нардепів, тим паче у Владислава Косіняка-Камиша.

 

Безумовно, будь-який конфлікт із Варшавою грає на руку Москві. Однак і сором'язливе ігнорування антиукраїнської риторики в польському суспільстві також шкодить Україні та її громадянам. Йдеться про створення негативного образу нашої країни, чи не більш зловісного, ніж у кремлівської пропаганди. І польський виборець одного дня може обрати якогось польського Віктора Орбана, який, до речі, теж полюбляє експлуатувати тему зловісного "українського націоналізму", що пригнічує угорців в Україні...

 

Коли хтось звинувачує тебе в чомусь, а ти заради уникнення конфлікту робиш вигляд, що нічого не відбувається, то це "гра в одні ворота". Гра, яка неминуче призведе до програшу.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!