Блог

Гончаренко Юрій : Хвилі на поверхні та підводні камені мобілізації: хто винен та що з цим робити

Отже, як і обіцяв, про мобілізацію. Допис буде досить великим, буде і про Ковель. Готував його кілька днів, правив, викидував інформацію, якою володію, але поки вважаю що оприлюднювати передчасно. Хоча і за цей текст мені може боляче прилетіти, бо неодноразово погрожували й навіть робили спроби реалізувати погрози. Також я розумію, що гостра критика певних інституцій може завершитися для мене також трагічно. Я знаю в якій державі живу, і що для багатьох у владі я давній ворог.

1

comments4702

Гончаренко Юрій

Правозахист, медіа, міжнародні стосунки

CEO Дослідницько-аналітичної групи InfoLight.UA, громадський діяч, експерт з суспільно-політичних питань

Але спочатку загальне.

Зараз поточний стан справ такий, який можна назвати "стабільність перед вибухом". Оскільки в розвиток подій закладено кілька мін.

1. Ті, хто хотів це зробити, але не оновив дані до 16 липня, особливо ті, хто це не зробив через непрацюючий коректно Резерв+ - чекають, або сховавшись, або всі свої появи в публічному місці захищають за допомогою жінок чи великих компаній. Ситуація максимально абсурдна, оскільки до 16 липня ці люди не були ухилянтами. Вони й зараз не відмовились б від повістки, але платити штраф без вини не планують. І це найбільш вразлива для російського впливу аудиторія. Якщо, наприклад, як на Одещині забрати чоловіка з машини з неповнолітніми дітьми, бо здалося що документи підробні. А особливо якщо на офіційній сторінці ТЦК визнати саме такий перебіг подій.

Сьогодні з'явилася інформація від Дмитра Наталухи. Що в підпілля пішло 800 тисяч чоловіків. Не знаю як цю кількість оцінював він, мій розрахунок інший: не оновили дані орієнтовно 6 мільйонів, 2 мільйони — за кордоном, умовно ще два — в ЗСУ. Решта, 2 мільйони — і є ті, хто наразі ховається...

2. Очевидно що потенціалу мобілізації серед тих хто оновив дані дуже мало, оскільки оновилися передовсім непридатні та з відстрочками/бронями — і саме через це "бусифікують" людей, які все зробили згідно з законом. ТЦК не бачить тих, хто не оновив, а план ніхто не скасував.  Тому і йде безглузда та жорстка вулична мобілізація. По суті, законодавство, яке запрацювало 18 травня, ігнорується з боку держави та передовсім ТЦК. І було використано, щоб тимчасово підсилити мобілізацію добровольцями. Останньою хвилею.

3. Мережі протидії мобілізації не тільки керуються з москви, вони ще й під патронатом СБУ. Інших пояснень чому лідерів з помпою затримують і тихо відпускають — в мене  немає. Мар'ян Чава, Жан Новосельцев, Остап Стахів, Олексій Оскер та інші — були затримані, на них відкрита справи, але всі спокійно вийшли під заставу чи в інший спосіб, а справи потихеньку розвалюються. Моє припущення полягає в тому, що в СБУ діє російська агентура, яка змогла переконати керівництво в ідеї толерувати діяльність цієї мережі в обмін на якісь профіти. Далі керівництво доповіло на Ставці що все під контролем. Проте не додало, що контроль — російський. А зараз не доповідають реальну ситуацію, бо це означає взяти на себе відповідальність за найбільшу проблему в державі, фактично визнати, що СБУ її створило. Разом з НАЗК.

4. Бо саме НАЗК створило передумови та можливості для корупції в ТЦК. Ще в травні 2022 року вже було достатньо чуток про стрімке збагачення окремих військкомів. Я особисто чув історії, наприклад, про люксовий автопарк та використання посади для зведення рахунків. НАЗК, згідно з законом та своїх повноважень, має моніторити спосіб життя таких осіб і реагувати, якщо з'являється якась ознака недоброчесності. В підсумку, за деякий час це почали робити журналісти, вивчаючи інстаграм, наприклад, родини Борисова та інших. Але на той момент в ТЦК вже відчули безкарність та смак великих грошей. І важко зупинитися, коли вже відчув смак грошей, які не бачив ніколи в житті. А почалося все з бездіяльності НАЗК.

5. Проте сьогодні новини про інше. Квінтесенція — новини з Тернопільщини та Ковеля.

"Аби змусити військовозобовʼязаних платити, працівники ТЦК вдавались навіть до погроз, побиття та викрадення людей" - пише поліція офіційно. За словами заступника начальника ГУНП в Тернопільській області Андрія Ткачика наразі відомо про шістьох людей, які, відповідно до закону, не підлягали мобілізації. Проте підозрювані їм також погрожували та залякували, вимагаючи кошти.

Після таких новин рано чи пізно виникає Ковель, коли в цілому під тисячу людей збирається під ТЦК, приносять шини й попереду одним з лідерів є чоловік на милицях, явно комісований ветеран. Це вже максимальний рівень звіздеца — фронтові ветерани-інваліди проти ймовірно фронтових, але які в ТЦК. Лишилося тільки перестрілок дочекатися.

Зараз знову пішла хвиля дописів, які, припускаю, ініціював якийсь СтратКом, з наративами, які знаходять відгук у бійців в ЗСУ, але ще більше створюють прірву між ЗСУ і тилом. Не знаю, що ще має статися, щоб з'явилося розуміння простого факту: більшість тих, для кого "Україна понад усе" - на фронті, або залучені до Сил оборони в тилу. Вони не штурмують ТЦК, не чинять спротив, не записують відео проти мобілізації. Там — звичайні українці, які, як і сто років тому, за першої можливості погодилися на мир і розійшлися по домах. Щоб потім в їх хати прийшли більшовики, звісно. І ці ж більшовики їх агітували це зробити, як нащадки більшовиків це роблять сьогодні. З чого така впевненість, що їх вийде переконати? Люди не змінилися.

До того ж комплекс наведених вище факторів та інші нюанси створюють в українця в тилу наступну картинку: "Воюють і воюватимуть не всі. Попри жертовність бійців ЗСУ, держава свідомо створила таку систему, коли маючи зв'язки або гроші можна відкупитися та вільно почуватися. В ТЦК працюють корупціонери та бандити, які грабують, викрадають, знущаються з інвалідів та не дотримуються законодавства". І це підсилюється заголовками новин, на кшталт "Банда з ТЦК викрадала людей", як нещодавно посилаючись на заяву поліції, написали всі провідні ЗМІ.

Але в першу чергу проблема в тому, що держава не виконує проголошених в змінах до законодавства норм щодо мобілізації: не працює Резерв+, затримуються на вулиці люди, що виконали всі вимоги законодавства і мали б розраховувати, що їм дадуть хоча б добу на вирішення домашніх справ. ТЦК не встигли охопити всіх охочих оновити дані, і тепер мільйони людей не розуміють чому вони мають сплатити чималі штрафи. Абсурд ситуації в тому, що штрафи загрожують і тим, хто після 24.02.2022 року був в ТЦК, але якого змусили оновлювати дані повторно. В такий спосіб ухилянтами зробили тих, хто не хоче платити штраф, оскільки ні в чому не винен.

З іншої сторони, лояльність СБУ до російських мереж протидії мобілізації легітимує їх діяльність. Ті, хто читає відповідні канали, дивиться ролики — бачать, що ніхто не сидить. Жоден з лідерів цих мереж наразі не перебуває за ґратами. Що не може не формувати думку про те, що оскільки не садять — вони діють в межах законів та не говорять нічого неправильного.

 

Що буде далі?

Найбільш ймовірно, що в найближчі два-три тижні ситуація вибухне. В Ковелі, наскільки я побачив, зібралося, можливо, під тисячу людей, які дуже довго не розходилися, хтось привіз шини, люди проривали очеплення і начебто "звільнили" тих, кого забрали в ТЦК. Публічна реакція самого ТЦК була максимально неправильною. Ситуація вже давно минула ту стадію, коли публічне приниження викликало правильну реакцію. З однієї сторони, повторюся, серед адресатів допису фактично немає тих, на кого подібні слова можуть вплинути правильно. З іншої — поглиблення розколу, неготовність до діалогу — прямий шлях до конфронтації. Озброєна меншість проти накрученої, спровокованої та розлюченої більшості. Зрозуміло, що це шлях до крові. І якщо хтось думає, що це когось зупинить — це глибоку та трагічна помилка. Навпаки, перша кров активізує російських диверсантів, які під виглядом народних месників почнуть вбивати військових, а далі спіраль насильства буде не зупинити.

Я хочу всім прихильникам "стріляти в ухилянтів" нагадати про таку річ як легітимність. Що означає не законність, а, якщо спрощено, суспільне схвалення. І якщо в росії вдалося спровокувати настрої серед військових, які клеять на автівки написи "я не ТЦК", то, відповідно, суспільна довіра до ЗСУ вже давно не поширюється на ТЦК. А втрата легітимності януковичем призвела до втрати влади й втечі, пори те, що він лишався законно обраним президентом. тільки народ його позбавив легітимності, щоб займати цю посаду.

І в фіналі своєї спецоперації росія чекає на свій головний приз — отримати внутрішній конфлікт в Україні, після чого захопити всю територію буде справа кількох тижнів. Так, через деякий час і переважно в еміграції до активних учасників подій дійде усвідомлення наслідків своїх дій, але на той момент вже буде пізно.

 

Що треба зробити?

Попри всю очевидність цих кроків, буду ще раз наголошувати, що потрібно:

1. Зупинити вуличну мобілізацію. Заборонити примусово доставляти в ТЦК будь-кого. Проте надати поліції право затримувати та доставляти В ПОЛІЦІЮ тих, хто перебуває в розшуку. Після цього — суд, адміністративне покарання, передбачене законом — і тільки тоді в ТЦК. При цьому чоловік має право на залучення адвоката та надання родичами всіх необхідних довідок.

2. Людський ресурс, який з'явиться через зупинку вуличної мобілізації, скерувати на внесення військовозобов’язаних в Оберіг, який має збігатися з Резерв+ та на розсилку повісток й пошук ухилянтів адресно.

3. Почати карати за корупцію в ТЦК, на ВЛК, в МСЕК. При цьому непотрібно супроводжувати цю боротьбу щоденними інформаційними зведеннями. Демонстрація кадрів де КОРД штурмує Тернопільський ТЦК — помилка. Заголовки в медіа про "банду ТЦК" - майже злочин.

4. СБУ має припинити толерувати російську агентуру та пояснити хоча б на рівні Ставки які в них були плани й чому все пішло не так. Перевірити тих хто придумав толерувати російську агентуру чи не є вони самі агентами.

5. Залучити до протидії російським мережам тих, хто за ними слідкує від початку. Так само оновити СтратКом по цьому напрямку.

Можливо це і зухвальство, але наша команда виявила цю проблематику в травні 2022 року та системно веде по сьогодні. Можемо допомогти державі. Хочемо допомогти державі..

6. Почати жорстко реагувати на масові заворушення, але тільки після виконання попередніх пунктів. Руйнація монополії на силу в умовах війни - шлях до національної катастрофи.

 

Чи є шанси?

Попри всю складність ситуацію, я думаю що виправити її можна. Все ж таки ми витримали тиск, хоча ризик посипатися був у листопаді 2023 року. Проте чим більше зволікання з радикальними кроками — тим менше шансів.

 

П.С. Розуміючи що за цей текст можу отримати наслідки, одразу повторюю наявну в мене ситуацію, де здоров'я станом на зараз:

- підтверджений вузловий зоб з ознаками злоякісності. Потрібно дообстеження.

- лицьові м'язи після видалення пухлини в слиновій залозі до кінця не відновилися. Знову зростає якийсь набряк. Сплю третій місяць з привідкритим оком.

- збій щитовидки на рівні гормонів.

- запалення щелепи, кожна їжа йде з кров'ю. На знеболювальному.

- повернулися наслідки травми 2007 року. Знову крутиться голова.

- тахікардія.

- якась нова біда зі шкірою, злазить як віск шматками...

Це тільки нагальні, критичні проблеми. Про те, що в дружини онкологія та інвалідність — не забуваю. Але паралельно я мушу боротися з державною бюрократією, бо з Резерв+ мене поки що обдурили. На штраф я схоже попав. І перебуваючи на вулиці я поза законом. А стояти в спеку день в черзі — для мене гарантовано заїхати на лікарню, якщо не померти.

Тому якщо раптом я “вчиняю якийсь злочин”, зникаю зі зв'язку або стається щось з життям та здоров'ям — це наслідок цього блогу. Також додатково нагадую, що я не вживаю алкоголь, наркотики, не пов'язаний з криміналом тощо…

Можливо я і перебільшую, але підстави думати що ті, кого я згадав в тексті, почнуть активні дії, в мене є. І напевно максимальна публічність є максимальним захистом.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!