Блог

Алексей Буряченко: Картонний макет Су-75. Провал російськго ВПК

Санкції в дії. Криза воєнного авіабудування в рф.

5

comments8131

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

В ці дні, в росії 15-17 серпня, проходив Міжнародний форум «Армія-2022» де рф як притаманно їй, з імперськими амбіціями, представляла свої нові види озброєння. Як заявив путін на відкритті форуму, «Росія має багато союзників і партнерів у світі, і вона готова запропонувати їм найсучасніші види озброєнь. Ми щиро дорожимо міцними дружніми відносинами з державами Африки, Азії та Латинської Америки». На його думку, як було ним заявлено, російська зброя «на десятиліття» випереджає закордонні аналоги, а за тактико-технічними характеристиками значно перевершує їх. «Йдеться про високоточну зброю та робототехніку, про бойові комплекси, засновані на нових фізичних принципах». Ну що ж, як ми бачимо життя у паралельній реальності росіян і їхнього лідера путіна продовжується. Зауважу, за даними Стокгольмського інституту вивчення проблем світу (SIPRI), у 2017–2021 роках росія продавала озброєння до 45 країн. Найбільшими покупцями російських озброєнь були Індія, Китай, Єгипет та Алжир. Крім того, на рф припадає більше половини імпорту військового озброєння Іраку та В'єтнаму. Москва продавала бойові літаки (48% загального обсягу), за якими йшли двигуни, головним чином авіаційні (16%), а також ракети (12%). Разом з тим, за останні п'ять років обсяг продажів озброєнь рф знизився на 26% [SIPRI].

 

Наразі, за заявами Чемезова (голова «Ростех»), -- «…портфель Рособоронекспорту складає ₽3 трлн., з яких ₽1трлн. нові контракти, укладені цього року, -- заявив він на тому ж форумі «Армія-2022», -- Вплив спеціальної військової операції на постачання не впливає». Відмічу, останнім часом ми постійно чуємо на численні повідомлення про зриви контрактів. Так, у квітні Індія відмовилася від купівлі гелікоптерів Мі-17, у червні аналогічні машини відкинув уряд Філіппін. Приміром, американська розвідка вважає, що «Рособоронекспорт» не зможе виконати контракти з африканськими країнами із-за повномасштабної війни, яку росія розпочала проти України, де армія втратила сотні танків, літаки, гелікоптери, дрони та артилерію. «Ми прогнозуємо, що у них буде реальна проблема з постачанням обладнання, враховуючи те, з якою швидкістю вони втрачають його в Україні», [Foreign Policy].

 

Отже, хоч росія і намагається «надувати щоки», постійно наголошуючи на своїх досягненнях у сфері російської оборонної промисловості. І багато хто в світі на фоні повномасштабної війни в Україні і російських військових «досягнень» вже розуміє, що озброєння «made in Russia» це такий же міф як і «друга армія в світі». Черговим підтвердженням цьому факту є новина, що в уряді рф визнали зрив термінів проекту першого в росії винищувача п'ятого покоління. А саме, перший політ легкого винищувача п'ятого покоління Су-75 Checkmate довелося перенести з 2023-го на 2024 рік. Про це повідомив в інтерв'ю «Інтерфакс» голова Мінпромторгу, віце-прем'єр рф Денис Мантуров. Хоча на МАКС-2021 (Міжнародний авіаційно-космічний салон) путіну обіцяли, що літак підніметься у повітря 2023 року, а з 2026 року розпочнуться серійні поставки.

 

*Для інформації. Су-75 -- легкий одноруховий винищувач п'ятого покоління Checkmate розробки компанії «Сухий» (входить до ОАК держкорпорації Ростех), орієнтований на експорт, зокрема на країни Африки, Індію та В'єтнам. Легкий тактичний літак (ЛТС) Су-75, широко розрекламований під англійською назвою як Checkmate (Шах і мат) став головною новиною на МАКС-2021. Вартість в районі $25-30 млн. Максимальна безфорсажна швидкість - 1,8 маху, стеля - 16 500 метрів, бойове навантаження - 7 400 кілограм, дальність дії - 2 800 кілометрів. Як наголошували розробники, Су-75, мовляв, завдяки цим перевагам успішно конкуруватиме з китайськими літаками на ринках Азії, Африки та Латинської Америки.

 

На той час, незалежні експерти новинку «Сухого» досить скептично. Так як всі задалися питанням, Що реально за тактичний літак показали на МАКСі? Макет літака в ангарі з тактико-технічними характеристиками, відомими лише розробникам. Отож, Су-75 на сьогодні, можна сказати, свого роду кіт у мішку. Але це не дивно, враховуючи, що вся російська політика -- «кіт у мішку». 

 

Цікавою була реакція представників самих російських ПКС (Повітряно-космічні сили рф) на представлений літальний апарат. Вони просто відмовчалися. Адже, наскільки відомо, авіатори не люблять однорухові літаки через їхню меншу безпеку. Повітряне судно з двома двигунами краще. Пізніше звісно у публічному просторі з'явилася інформація, що якусь кількість Су-75 ВКС все-таки закуплять. Адже, якщо літак не стоїть на озброєнні в країні-виробнику, як зауважують експерти у військовій сфері то він має мало шансів виграти закордонні тендери. Конкретний приклад із МіГ-35, який російські ВКС закупили у кількості… аж 6 штук. МіГ-35 у 2010-му програв тендер в Індії, поступившись «Єврофайтеру» та «Рафалю». Як виправдовувалися тоі розробники, на той момент це був сирий, недопрацьований прототип. Навіть цікаво, продавати недопрацьований прототип, це так «по російськи».

 

Зазначу, довгий час, законодавцями моди у військовій авіації, традиційно виступають американці. У переході від одного покоління повітряних військових суден до іншого, підкреслю першість завжди була за винищувачами. США у 1970-х роках створили високотехнологічні машини 4-го покоління F-15 та F-16. Бойовим літакам часто дають пташині найменування, і F-15 з F-16 не виняток. Першого назвали Eagle (Орел), а другого — Fighting Falcon (Бойовий сокіл).

 

Основний, на сьогодні винищувач російських ВКС -- Су-35С, по суті глибока модифікація Су-27, що відноситься до покоління 4++. На серпень 2021 року Су-35С у росії налічувалося 124 одиниці.

 

Трохи про військові винищувачі для порівняння і розуміння чергової створеної російської міфологеми. Слід зауважити, росія хоч і подовжує лозунг СРСР (догнати і перегнати США) але серйозно просіла в неофіційному змаганні з американцями щодо найновіших винищувачів, маю на увазі, звичайно ж, 5-е покоління. Гордість США - важкий багатоцільовий винищувач п’ятого покоління F-22 Raptor (Стерв’ятник), розроблений кооперацією американських авіакомпаній Lockheed Martin, Boeing, General Dynamics, для боротьби з авіацією супротивника, прикриття військ та тилових об'єктів від ударів з повітря у будь-яких метеоумовах. Приблизно за 10 років, з кінця 1990-х, було зроблено та поставлено на бойове чергування близько 200 літальних апаратів. Вартість однієї одиниці - 146,2 млн доларів без витрат на НДДКР (Науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи). Зауважу, винищувач вважався в Америці настільки секретним, що його заборонялося продавати найближчим союзникам. (2020 року зробили виняток. США схвалили продаж 50 F-22 Ізраїлю на загальну суму $10,4 млрд.). 

 

Досить широкого поширення також отримала спрощена версія F-22 як легкого винищувача F-35 Lightning II («Блискавка II»). Основний автор літака – корпорація Lockheed Martin. F-35 є малопомітним багатофункціональним винищувачем-бомбардувальником 5-го покоління в трьох варіантах. F-35A вартістю $83,4 млн. виконує функції наземного винищувача і стоїть на озброєнні ВПС США та їх союзників. Модифікація F-35B в цьому ряду найдорожча - $108,1 млн. Його перевага в короткому зльоті та вертикальній посадці. Призначення – вогнева підтримка Корпусу морської піхоти. F-35C (93,3 млн) є палубним винищувачем. Зліт здійснюється за допомогою катапульти, а посадка на палубу авіаносця - з використанням аерофінішера. 

 

Світовий портал новин Business Insider визначив F-35 Lightning II як «одне з найпотужніших озброєнь країн НАТО». І це твердження, впевнений, справедливе. На сьогодні «Блискавка II» у США та їхніх союзників налічується 820 екземплярів. Плюс 200-250 F-22. У сумі колективний Захід має в своєму розпорядженні армаду в 1000 літаків 5-го покоління. Нагадаю, у росії Су-35С (покоління 4++) – 124 одиниці.

 

Також, для прикладу, зупинюся ще на китайських винищувачах. Так як, останнім часом росія стала дуже «любити» Китай і навіть покладає на нього всі свої економічні сподівання. Отож,  Китай також з кінця 1990-х років працював над програмою створення винищувача 5-го покоління, і створив. Chengdu j-20 («Могутній дракон») -- розробка Chengdu Aerospace Corporation (корпорація Військово-повітряних сил Народно-визвольної армії Китаю) рахується третім у світі діючим винищувачем-невидимкою 5-го покоління після F-22 і F-35. Свій перший політ здійснив у січні 2011 року, а у березні 2017-го вже надійшов на озброєння НВАК. Зараз на озброєнні Китаю їх налічується приблизно 150 одиниць.

 

Слід, зауважити, Пекін має ще один винищувач 5-го покоління. Офіційно називається Shenyang FC-31 («Кречет»), розроблений компанією Shenyang Aircraft Corporation (SAC), більш відомий як j-31. Той самий літак, з яким на ринку країн, що розвиваються, зібрався конкурувати російський гіпотетичний Су-75. Фахівці називають j-31 аналогом американського F-35, хоча за зовнішнім дизайном він більш схожий на F-22. Російський двигун РД-93 планують замінити на вітчизняний WS-13E із тягою 100 кН. Передбачається кілька модифікацій літального апарату, у тому числі як палубний винищувач-бомбардувальник, оскільки в Китаї, сьогодні, розгортається програма масштабного будівництва авіаносців.

 

Тепер повернуся до росії. В 2010 році свій перший політ здійснив перспективний авіаційний комплекс фронтової авіації (ПАК ФА), який пізніше отримав назву Су-57. Американці дали йому прізвисько Felon, тобто «Злочинець». Розробник -- компанія «Сухий» -- позиціонує його як «малопомітний багатоцільовий винищувач 5-го покоління». Зауважу, це російський аналог переважно F-22 і меншою мірою F-35. Було укладено контракт на постачання 76 літаків, якими наприкінці поточного десятиліття мали укомплектувати три полки ВКС. На травень 2022 року збудувати 10 машин для випробувальної ескадрильї. Літак пройшов бойове хрещення у Сирії та у нас в Україні. Хоч росіяни заявили, що випробування пройшов «успішно» але здається мені, що в Україні випробування були невдалими. 

 

Слід зазначити, на сьогодні програма зі створення російського винищувача 5-го покоління зазнала серйозного удару. Так як Індія заявила про вихід із спільного проекту FGFA. ВВС Індії заявили, що Су-57 не відповідає технологічно окресленим параметрам, а також його бойова авіоніка, радари та датчики російського виробництва не відповідають стандартам літака 5-го покоління. Також, незважаючи на бравурні заяви росіян, проект постійно переносився. Перший раз Су-57 обіцяли запустити у серійне виробництво 2016 року, потім 2018-го. У результаті запустили лише 2020-го, і то мізерною серією як я вже зауважив.

 

Як підсумок, через вихід Індії з проекту трапилося його недофінансування. Іще одна проблема -- відсутність нового двигуна. Су-57 поки що літає на АЛ-41Ф1 -- турбореактивному двоконтурному з форсажною камерою та керованим вектором тяги. Дуже близька модифікація до Су-35С, а це вже явно не 5-те покоління.

 

Ну що ж, як бачимо з 5-им поколінням винищувачів у росіян не заладилося. Су-57 поки на паузі, а проект з будівництва Су-75 поки на рівні «макету». А науково-технічний прогрес не стоїть на місці.  І поки росіяни до ладу не освоїли п'яте покоління авіаційної техніки, а в спину дихає вже шосте. Лідирують, зрозуміло, американці, у яких минулого року з’явився перший льотний прототип. У рамках програми NGAD (Next – Generation Air Dominance) відпрацьовуються основні технології перспективного винищувача 6-го покоління. Попередня назва літального апарату -- FX. Зауважу, це версія для BBC, а ВМС варіант F/A-XX. Американський супервинищувач матиме гіперзвукову швидкість -- шість тисяч кілометрів на годину, може безперервно перебувати в повітрі до 50 годин. Як зброя передбачається використання лазерних та електромагнітних установок. Для подолання систем протиповітряної та протиракетної оборони створять спеціальний пристрій із зараження радіолокаційних станцій вірусами. Програма NGAD задіяла обидві основні американські компанії авіакосмічного двигунобудування - General Electric та Pratt & Whitney. Перша працює над двигуном XA 100, а друга XA 101. Найцікавіше те, що  перший льотний зразок повністю спроектований за допомогою комп'ютерних технологій. Зазвичай новий літак створюється протягом 10-15 років. Продемонстрований американцями революційний метод дозволяє прискорити процес вдвічі. Зокрема, над винищувачем 6-го покоління зараз працює Європа. Програма Team Tempest включає компанії із Франції, Великобританії, Німеччини, Італії та Швеції. Поява першого прототипу планується до 2035 року. До речі, в росії тільки замислюються над проектом російського винищувача 6-го покоління як заявила ОАК (Об’єднана авіабудівна корпорація, яка входить до «Ростеху»).

 

Відмічу, на днях британська розвідка заявила, що постачання російського озброєння за кордон опинилися під загрозою зриву. Російський військово-промисловий комплекс (росВПК) зазнає значного навантаження, а довіра до нього підірвана невдачами у повномасштабній війні, яку росія розпочала проти України, зауважує Міноборони Великобританії. Так, вже зірвалася програма модифікації танків Т-72Б у Білорусі, яку мав провести «Уралвагонзавод»Уряд Філіппін відмовився купувати 16 російських військово-транспортних вертольотів за $227 млн., оскільки влада країни побоюється, що угода з росією, яка перебуває під санкціями через війну в Україні, призведе до економічних обмежень проти самих Філіппін, заявив колишній міністр оборони країни Делфін Лорензана. Посол країни в США Хосе Мануель Ромуальдес повідомив, що угода з росією могла підпасти під дію «Закону про протидію противникам Америки через санкції», ухваленому США у 2017 році. Раніше Індія призупинила переговори про придбання 10 гелікоптерів радіолокаційного дозору Ка-31 за $520 млн. До речі, Індія є одним із найбільших у світі покупців російської зброї (за оцінками американського дослідницького центру Стімсона частка російського озброєння в індійській армії становила близько до 85%.

 

Отож, росія завжди пишалася і наголошувала на своїй оборонній сфері як однієї із стратегічних сфер у зовнішній політиці, особливо своїми винищувачами. Слід відмітити, росія залишається другим найбільшим гравцем на ринку озброєнь. За даними, все того ж Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру, на експорт з рф припадає 19% світового ринку. Більше тільки у США -- 39%. Акцентую, щоб перемогти Росію, треба не тільки знищити її військову техніку, а й позбавити можливості виробляти нову. На чому неодноразово наголошував Президент України Володимир Зеленський. Потрібно віддати належне нашим партнерам, західні країни ввели проти країни-окупанта ембарго на постачання зброї і технологій подвійного призначення, що стало основним ударом, адже експортний контроль обмежив доступ росВПК до передових технологій, які є критичними для виробництва сучасної військової техніки, але які сама Росія не виробляє і не може придбати в інших країнах. Це, зокрема, напівпровідники, мікроелектроніка, верстати та програмне забезпечення. Застосування зазначених заходів суттєво вплинуло як на виробництво військової техніки, озброєння для використання російською армією та експорту, так і на постачання запасних частин та боєприпасів замовникам-імпортерам. Постає питання, чи може Росія в такій ситуації виступати надійним партнером з експорту зброї, а з огляду на її втрати в Україні, чи матиме вона хоч якусь репутацію на ринку виробників зброї? Впевнений, вже ні!

 

Швидка окупація України, як сподівалася росія, мала б стати великою вітриною для російської зброї, однак невдачі російської армії зробили цю війну великою антирекламою їхнього оборонного комплексу. Раніше клієнтів агресора вражала робота російських винищувачів у Сирії, що підігріло інтерес до їх авіації. Однак в умовах повномасштабної війни виявилося, що наші мотивовані ЗСУ здатні збивати навіть Су-35 радянськими системами ППО та винищувачами. Отож, наші військові зробили гарну антирекламу російському озброєнню. Ми можемо сказати, що Україна поставила крапку на росії як другого експортеру озброєння в світі. І як би путін «не дорожив дружніми відносинами з країнами Африки, Азії та Латинської Америки» але як показують останні події важелі на світовому ринку озброєння колихаються не в сторону росії. Ну що ж, як говорить народна мудрість – «За що боролись, на те і напоролись». А наші Збройні Сили України продовжують стабільно і наполегливо вести на полі бою антирекламу російського озброєння.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!