Блог

Кушнир Светлана : Контрнаступ літньої кампанії 2023: ми діємо адекватно ситуації на ЛБЗ

Захід все більше скептично тлумачить дії ЗСУ в літній кампанії 2023 року по лінії бойового зіткнення, але краще було б не словами підганяти нас, а виконувати зобов'язання щодо постачання зброї.

0

comments4620

Кушнир Светлана

Политический эксперт, экономический обозреватель

Все возможно,  если сделать первый шаг.

У відомому китайському трактаті “Мистецтво війни” Сунь-цзи написав аксіому, яку, чомусь, наші партнери по коаліції чи то не читали, чи то підзабули. 

 

Якщо армія не має обозу - вона гине;

якщо не має провіанту - вона гине;

якщо не має запасів - вона гине.

 

З огляду на той факт, що по лінії півдня російські окупаційні війська створити значну смугу перешкод для Сил Оборони України,  до слів відомого військового філософа з точки зору сучасної війни треба додати: якщо армія не має достатньо спецзасобів для розмінування - вона гине.

 

Контрнаступ України триває і ми вже маємо важливі успіхи на тому ж Бердянському та Мелітопольському напрямках. Щоб зв'язати поступ ЗСУ та стримати просування вглиб території,  російські керманичі в ГШ ЗСРФ вирішили розпорошувати сили українських військових,  завдаючи ударів на східному напрямку фронту. 

 

Зазначемо для політиків заходу, що для нас успіх міряється не лише кілометрами та кількістю звільнених населених пунктів, а й знищенням ворожого військового потенціалу. Кримський міст, мости на Перекопському перешийку, бази особового складу росармії, резервуари паливо-мастильних матеріалів, сховища з набоями, зброєю, ракетами - все це засоби ведення війни з “обозом” , про що казав Сунь-цзи більше двох тисячоліть тому, тобто із забезпеченням росіян вести війну супроти нас.    

 

У той же час, наші ЗСУ конче потребують переваги у повітрі (літаки-винищувачі), систем ППО та ПРО, важкої артилерії, ракет великої дальності, ATACMS, бронетехніки,  боєкомплектів у значній кількості… Якщо би це було забезпечено,  то  і рух українців по очищенню захоплених територій відбувався значно швидше.

 

Але є одна дуже значна деталь, про яку варто особливо сказати: оперативне розмінування. 

Українські війська на “нулі” потерпають від відсутністі спеціальної техніки , яка б пришвидшила розмінування десятків кілометрів мінних полів, що “наслідили” росіяни. 

Це необхідні нам уже зараз трали, бронемашини на базі танкової техніки, апарати дистанційного керування розмінуванням. Поки що все українські сапери роблять  на ЛБЗ фактично вручну, ризикуючи життям,  знаходячись під шквальний вогнем ворожої артилерії. Надання такої технічної підтримки збереже і життя, і боєздатність наших оборонців. Та й літній контрнаступ став більш швидким. 

 

Найголовніші битви Сил Оборони України ще попереду, але висновки з попередніх місяців війни ми зробили  - нам потрібно робити запаси. Ті самі, про які йдеться в книзі “Мистецтво війни”, бо без створення їх значних за обсягами,  може статися те, що армія буде гинути. Не допустити втрат особового складу БТГ- це і є один з пріоритетів українського вищого військового та політичного керівництва.  

 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!