Блог

Муса Магомедов: “На фронті без змін”. Два сценарії української оборони у 2024 році

Йде третій рік великої війни. Після закінчення битви за Авдіївку у лютому 2024 року ситуацію на полі бою можна було б описати, перефразуючи Ремарка, як “на фронті без змін”. Досі не отримавши військової підтримки США, Україна вимушено знаходиться в стратегічній обороні. Окупанти ж продовжують наступальні дії на багатьох ділянках фронту – від Купʼянська до Роботіно.

0

comments2313

Муса Магомедов

Народний депутат України

Депутат Верховної Ради, металург, оптиміст, серфер

Маючи перевагу в живій силі, техніці, боєприпасах, активно застосовуючи авіацію з керованими авіабомбами, ворог продовжує тиснути по всій лінії зіткнення. Проте про жодні його успіхи навіть оперативного рівня не йдеться. Сил для нового наступу, на кшталт тих, які проводилися силами рф на Бахмут чи Авдіївку, окупанти ще не зібрали. Натомість посилився повітряний терор проти цивільної інфраструктури України. Енергообʼєкти по всій країні, а також населені пункти Харківщини й Сумщини знаходяться під ракетно-бомбовими ударами. росія прагне перетворити прифронтові регіони на випалену землю, спровокувавши новий потік біженців.

В умовах переважаючих сил супротивника, головною задачею України зараз є зведення нових ліній укріплень та посилення старих. На фортифікаційні заходи уряд нещодавно надав ще 5.6 млрд грн додатково до 20, що були виділені раніше. Військові, місцева влада, бізнес – над лініями оборони працюють всі в режимі 24/7. І це єдине правильне рішення в умовах гострого дефіциту боєприпасів, в якому зараз перебуває Україна.

Головна битва дипломатичного фронту – за військову допомогу від США, що досі блокується республіканцями в Конгресі. На жаль, Україна перебуває в заручниках внутрішньоамериканської передвиборчої боротьби. Інтенсифікація європейських зусиль у військовій підтримці України хоча й надважлива, але не здатна наразі покрити колосальні потреби українського війська. 

Саме позиція США – ключовий фактор впливу на подальший хід бойових дій. Чи надасть Америка Україні військову підтримку, а також коли та в яких масштабах – саме це визначатиме, як наші Сили оборони діятимуть на полі бою.

Песимістичний сценарій: американська допомога так і не буде надана до проведення виборів у США восени цього року. Україна вимушено залишатиметься в стратегічній обороні. На якісь зміни на полі бою на нашу користь можна буде розраховувати тільки після введення в стрій нових потужностей українського й європейського ВПК, розгортання яких наразі триває. Тобто не раніше наступного року. 

Оптимістичний сценарій: американська допомога буде нарешті розблокована найближчим часом, ми подолаємо “снарядний голод”, що дозволить зупинити тиск ворога, і почнемо концентрувати сили для вже свого(-їх) контрудару(-ів).

Проте варто зазначити, що жодних обʼєктивних підставин для сценаріїв стрімкого “обвалу” фронту наразі немає. Одна тільки Авдіївка коштувала росіянам десятки тисяч вбитих солдат і сотень одиниць спаленої техніки, а бої за неї велися пʼять місяців. Завдяки фортифікаціям, масовому застосуванню дронів та підтримці Європи Сили оборони здатні стримувати наступ ворога й не допускати різких проривів.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!