Блог

Ігор Чаленко: Навіщо путіну нова примусова мобілізація

В росії роздумають над новою хвилею примусової мобілізації. Український Генштаб у нещодавньому зведенні прямо озвучив імовірні цифри, що збирається робити окупант. За різними оцінками вона може охопити від 400 до 700 тисяч осіб.

1

comments3485

Ігор Чаленко

Політолог

Голова Центру аналізу та стратегій

В росії роздумають над новою хвилею примусової мобілізації. Український Генштаб у нещодавньому зведенні прямо озвучив імовірні цифри, що збирається робити окупант. За різними оцінками вона може охопити від 400 до 700 тисяч осіб. Раніше очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов вже озвучував число у 450 тисяч додаткової партії російських чорних пакетів. Дані, вочевидь, знаходять нові підтвердження.

 

Сьогодні росія опиняється перед складним вибором проведення чи непроведення нової мобілізації. Попереду вибори путіна. Так, як йде війна сьогодні проти України, в жодному разі не може радувати її ініціаторів в кремлі. Путін має показати себе сильним навесні, щоб отримати хоча б видимість народної легітимності. Хоча на болотах народ настільки в омані, що кількість божевільних зашкалює.

 

Не оголосиш мобілізацію - допустиш тотальну поразку від Сил оборони України. Успіхи українських захисників зараз мають накопичувальний ефект. В особливій зоні ризику для окупанта - південь, зокрема ризик втрати Криму. Нова надуспішна операція спецпризначенців по захопленню "Вишок Бойка" підкреслила, що росія планомірно втрачає контроль.

 

З іншої сторони, кількість бурятів та інших представників малих народів в російській федерації невпинно зменшується. Так само серйозні питання до залучення ЗЕКів, яких вже не мобілізуєш в такій кількості. До того ж “подвиги” вже ліквідованого ПВК "Вагнер", який втратив у Бахмуті 80% живої сили переважно із засуджених, ще є тією "рекламою". Тобто якщо мобілізовувати сотні тисяч - то з великих міст в європейській частині росії, що загрожує, у свою чергу, зменшенням рівня довіри путіна. Звичайно, витягнули з рукавів тему мігрантів, але це інформаційний шум та прикриття. 

 

Паралельно із псевдовиборами на окупованих територіях в росії відбувся "Єдіний день голосованія". Попри високі проценти єдиноросів, ЛДПР і комуністів зверну вашу увагу на важливий показник. Це явка виборців, яка загалом не досягла і 45%. На окупованих територіях, до речі, намальовано до 95 процентів. Що означає ця наднизька явка на виборах в рф? Це німий протест росіян та недовіра чинному кремлівському режиму. 

 

Звичайно, знайдуться захисники і скажуть, що це все ТЕГ - термінали електронного голосування. Але як так виходить, що дистанційне голосування обрали 80% в столиці. 20-25% ще виглядає реалістично, але не 80%. Неприкриті фальсифікації.

 

Оголоси зараз мобілізацію, ситуація може перетворитися у броунівський рух. Як з точки зору майбутніх виборів, так і збирання сотень тисяч невмотивованих солдат, які можуть в перспективі долучитись до антипутінської фронди. Якщо ви вважаєте, що зачистка всередині рф досягла ефективного результату, то я вас із приємністю розчарую. Зерно, посіяне пригожиним, проросте. 

 

Путін вкотре через свого прессекретаря пєскова передав меседж, що реальних перемовин він не бажає. А отже, думаю, вони все ж схиляються до варіанту з мобілізацією. Вбивчою для росії, але що таке майбутнє рф у порівнянні з его путіна. 

 

У цьому руслі можна розглядати візит Кім Чен Ина в рф та можливу угоду про військову співпрацю. Це північнокорейське екіпірування та устаткування, це озброєння включно з артилерією радянського зразка. По перше, для кремлівського режиму потрібно сьогодні знайти ресурс для збереження активних дій на передовій. По-друге, одягти нові орди смертників.

 

Як на мене, всі ці рухи ще більше закопують режим путіна. Він не просто нищить сьогодні національні меншини своєї держави. Він не просто здійснює акти геноциду проти українського народу. Він морить голодом сотні мільйонів людей на планеті. Рашизм не має майбутнього, його очікує свій Нюрнберг.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!