Блог

Ігор Чаленко: «СВЯЩЕННА ВІЙНА»: РПЦ ПРОВОКУЄ ЦИВІЛІЗАЦІЙНИЙ КОНФЛІКТ

Через Російську Православну Церкву, а також Російську асоціацію центрів з вивчення релігій і сект (РАЦИРС) роками насаджували наративи про «сатанізм» у нашій державі, «нацизм» та «сектанство».

4

comments1269

Ігор Чаленко

Політолог

Голова Центру аналізу та стратегій

Широкомасштабна агресія росії проти України – це не лише військові дії із застосуванням сотень тисяч путінських військовослужбовців заради виконання цілей т.зв. «СВО». Це гібридна кремлівська атака протягом десятиріч, зокрема і в когнітивному аспекті. 

 

Особливу роль в цій діяльності займає культурно-релігійний вимір. «Рускій мір, що не має кордонів». «Священна війна», що апелює до самопожертви народів Радянського Союзу під час Другої світової та водночас наділяє невмотивовану агресію надприродною місією. 

 

Квінтесенцією доктрини рашизму, як на мене, можна вважати Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору «Сьогодення та майбутнє руського світу», під яким стоїть підпис Патріарха Кіріла.

 

Між тим, на днях натрапив на дуже цікаву відеороботу американських незалежних журналістів з Actfiles. Документальний фільм «Вплив» («The Impact») протягом восьми годин хронометражу досліджує такий феномен, як глобальний альтикультизм.

 

Батьківщиною цього явища, як неважко здогадатись, є саме російська федерація. У фільмі по кістках розібрано, як через Російську Православну Церкву, а також Російську асоціацію центрів з вивчення релігій і сект (РАЦИРС) роками насаджували наративи про «сатанізм» у нашій державі, «нацизм» та «сектанство». 

 

Чітка та системна робота на різні аудиторії – російську, українську, західну – все спрямоване на тотальну демонізацію жертви агресії. А зважаючи на те, що «абсолютним злом» у меседжах вже є не лише Україна, а й Європейський Союз та Штати, то цілком зрозуміло обрання наступних цілей.

 

Автори стрічки приходять до висновку, що злочини росії проти України є лише частиною глобальної загрози. Наводяться факти роботи мережі антикультизму, що провокує громадянське протистояння у США, ініціює подальшу терористичну діяльність і навіть готує світ до цивілізаційної війни. Документалка точно варта до ознайомлення. (P.S. Відео з українським перекладом: https://youtu.be/yZpdWz2Um3Q?si=J9oJmUc-5g_jLxJj&t=13982 ; Оригінальна англійська версія: https://actfiles.org/the-impact-groundbreaking-documentary/ )

 

Україна здійснила серйозний крок для захисту від вказаного впливу, прийнявши закон «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій». Ним, нагадаю, заборонено діяльність РПЦ на території нашої держави. Однак це питання точно не вирішити на національному рівні, воно потребуватиме ширшої комунікації на світовій арені. 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!