Блог

Кушнир Светлана : Підрив Каховської ГЕС: російський теракт у центрі Європи має бути жорстко засуджений міжнародною спільнотою

Рукотворна катастрофа, якої не сталрсь би, якби не збройна агресія російських окупантів,матиме страшні і довготривалі наслідки, осмислення яких до багатьох в Європейському Союзі прийде згодом. Цей акт техногенного, екологічного, гуманітарного злочину РФ має бути засуджений щонайшвидше міжнародними судами.

0

comments4418

Кушнир Светлана

Политический эксперт, экономический обозреватель

Все возможно,  если сделать первый шаг.

Наразі Україна бореться з наслідками санціоновпного росіянами підриву дамби і машинного відділення Каховської гідроелектростанції, а також розливу річки Дніпро самотужки. На стороні відомо, що вода з Каховського водосховища затопила прилеглі низини лівого берегу на 68%, в той час як Правобережжя постраждало у двічі менше - 32%.  За цими відсотками - долі десятків тисяч мешканців Херсонщини по обидві боки Дніпра.

 

Першочергове завдання  - порятунок людей та евакуація їх у безпечні райони України, не дивлячись на те, що російські війська навіть за таких умов продовжують обстріли  Херсону. Зараз бачимо, як вся громада країни долучилася до рятувальних робіт, тимчасово розміщення та реабілітації постраждалих. Але питання набагато глибше - повернутися ці люди найближчим часом не зможуть, бо поведінки відтепер стануть звичним явищем.  Постає питання і обчислення компанії за втрачене майно.

 

До слова, мешканці східного берега потерпають від байдужості росіян та невиконання міжнародних конвенцій щодо рятування людей, що потрапили у водну ловушку.

 

В одному ряді буде і відновлення, чи то пак - нове будівництво дамби на місці зруйнованої (її довжина була майже 4 км), що затягнеться на декілька років за умови режиму тиші. Україна наполягає на тому, аби російського окупанта не було на нашій землі . Спеціалісти віртуально не можуть дослідження нижнього ярусу дамби вести - потрібно провести детальні підводні дослідження. Лише після цього стане зрозуміла вся ситуація та інженери зможуть запропонувати спосіб та швидкість відновлення та будівництва. Все впирається у безпекові та фінансові можливості. Приблизний час будівництва може сягнути за три роки.

 

Ще одна вагома проблема - це екологічні наслідки та шляхи усунення їх. Так, вже зрозуміло,  що після падіння нижче критичного рівня води у Каховському водосховищі в зону небезпеки потрапляює Запоріжська АЕС, до мінімуму впала водоносність Північно-кримського каналу, що живив водою з Дніпра частину Генічеського району і Автономну республіку Крим.  

 

В районі водозабору в Таврійську із-за підтоплення було вимкнено електронасоси і прокачка води до Криму фактично припинилася.

Окрім того в районі села Любимівка, де знаходиться управляння Каховського водканалу, теж унеможливлено водозабір і прокачку водогону. Це означає,  що сотні тисяч гектар Запорізькою,  Херсонської, Дніпропетровської, Донецкой областей залишаються без зрошення, отже, вироблення зернової продукції не буде. Немає хліба - нічим годувати людей в Африці і в частині сходу.Це означає втрату майже 20 тис га поливних полів овочівництва. Тобто , ООН має усвідомити масштаби катастрофи, які вплинуть навіть на здатність Україна виконувати свої договори з постановою зернових і бобових культур у найбідніші країни африканського континенту.

 

Забруднення акваторії Чорного моря, кліматичні зміни і опустелення, гниття та знищення ендеміків флори і фауни степової Таврії. Тут наслідки взагалі важко порахувати.  

 

Теракт знищення Каховської ГЕС має бути не лише засуджений цивілізованим світом, але й мають бути введені жорсткі економічні санкції та розпочато процесс повернення Україні у якості компенсації арештованих російських активів.

 

Наразі відомо, що в ЄС почали запуск Механізму цивільного захисту Євросоюзу ( EEAS). Україна стала 36 країною-учасницею  ЕЕАS у квітні 2023. Це найбільша у світі система надання міжнародної координованої оперативної допомоги в разі надзвичайна ситуацій, стихійного лиха.

 

Коли ЧП стається, відкриваютьчя можливості реагування країн в Європі та за її межами, ця країна може звернутися по допомогу через Механізм. Європейська комісія відіграє ключову роль у координації реагування на катастрофи в усьому світі. З моменту заснування у 2001 році Механізм цивільного захисту ЄС був задіяний для реагування на більш ніж 600 надзвичайних ситуацій і криз всередині ЄС і за його межами. Механізм цивільного захисту ЄС спрямований на зміцнення співпраці між 27 країнами ЄС і тепер 9 державами-учасницями (Ісландією, Норвегією, Сербією, Північною Македонією, Чорногорією, Туреччиною, Боснією і Герцеговиною, Албанією та відтепер Україною) у питаннях цивільного захисту спрямованих на покращення запобігання, готовності і реагування на катастрофи.

 

Від партнерів по ЕЕАS ми очікуємо фінансової підтримки на порятунок людей та субсидійованої допомоги по ліквідації наслідків знищення гідротехнічного та енергетичного об'єкту Каховської гідроелектростанції. 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!