Блог

Муса Магомедов: Поїзд рушив? Чи справді російські гроші поїдуть в Україну

Після, фактично, “мертвого” літнього періоду у питанні репарацій та передачі російських активів на відновлення України, нарешті помітний прогрес. Відразу декілька урядів європейських країн почали досить предметно розглядати варіанти, як правомірно перенаправити кошти в Україну. І навіть закріпили зміни законодавчо.

0

comments4108

Муса Магомедов

Народний депутат України

Депутат Верховної Ради, металург, оптиміст, серфер

Прогрес підкреслив і Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Більше того, під час виступу на Київському міжнародному економічному форумі він виказав упевненість, що в наступному році Фонд відновлення України наповниться конфіскованими російськими активами, які наразі знаходяться на Заході, у країнах-партнерів. Це буде суттєва сума - від 300 до 500 мільярдів доларів, і її скерують на проєкти українського відновлення.

Самі заморожені кошти юридично передати іншій країні неможливо. Але відсоток за використання – так. Крім того, їх можна використовувати як заставу для страхування воєнних ризиків.

До необхідності якомога швидше почати використовувати заморожені резерви російського центрального банку, США стали активніше схиляти уряди європейських країн. Річ у тім, що в самій Америці зосереджена досить незначна частка цих заморожених активів: з 300 мільярдів доларів лише 5. Більшість знаходиться в країнах Європейського Союзу та Японії.

Раніше керівники центральних банків європейських країн відверто тягнули з прийняттям цього рішення. Адже, на їхню думку, просте вилучення цих грошей тягне за собою юридичні проблеми і серйозні фінансові ризики. А за більш оптимістичними прогнозами, перенаправлення цих активів може зайняти місяці і навіть роки.

Проте інша справа - перенаправлення прибутку від оподаткування - з тим простіше та швидше. Головне знайти механізм, як утримувати гроші стільки, скільки знадобиться.

Днями уряд Естонії схвалив законопроєкт про використання російських заморожених активів. Відповідно до нього, правовий простір Естонії буде організовано ширше, щоб фінансові установи мали всі інструменти у впровадженні та нагляду за санкціями. 

З початку російського вторгнення в Україну сама Естонія заморозила активів на 38 мільйонів євро. Згідно з законопроєктом, про передачу грошей поки не йдеться. Але заморожені російські активи залишатимуться замороженими доти, доки не будуть відшкодовані нам збитки від війни. Саме так заявила Міністр закордонних справ Естонії Маргуса Тсахкна. Ще вона додала, що Естонія планує стати першою країною ЄС, яка легалізує конфіскацію пов’язаних з кремлем активів для фінансування відновлення України. 

Отже, річ тут, можливо, не стільки у грошах, скільки у прецеденті. Естонія стала першою країною ЄС, яка внесла необхідні зміни до свого законодавства спеціально, аби вирішити юридичну колізію щодо питання замороження активів. 

Слідом за Естонією - Бельгія оголосила про передачу Україні всього прибутку від оподаткування заморожених російських активів. Прем’єр країни Александер де Кроо запевнив, що 2024 року Україні буде передано 1,7 мільярдів євро. 

Звичайно, дуже шкода, що від таких колосальних “російських” сум, які наразі можуть бути вилучені на користь нашої держави, Україні дістаються буквально копійки. Адже потреби, які необхідно перекривати під час війни, набагато більші. Але ми розуміємо, що для вирішення цього питання потрібні зміни в законодавствах країн-партнерів. І добре, що Естонія наважилась прокласти цей шлях. Сподіваємось, інші держави її підтримають.  

А як росія реагує на ці новини? Уряд країни-агресорки нещодавно звернувся до західних інвесторів з пропозицією викупити заморожені в рф активи своїх компаній за рахунок власних знерухомлених коштів. По суті - обмінятися замороженими активами. Але жодних домовленостей так оголошено й не було. Натомість російські активи в Україні планують пустити з молотка. Йдеться про нерухомість та бізнеси на суму 80 мільярдів гривень. 

Фонд держмайна готується провести перші приватизаційні аукціони з продажу майна, вилученого у російських олігархів: Демурінського ГЗК, Ocean Plaza та інші. Такий аукціон може стати прецедентом у світі, бізнесмени, що підтримують війну з Україною, понесуть фінансові збитки. Можливо, цей приклад трішки нівелює побоювання країн, які не наважуються продавати російське арештоване майно задля допомозі нашій державі. Час покаже.

Але куди підуть гроші з продажу, і як розподілятимуться надходження з-за кордону? Під час Форуму оборонних індустрій Володимир Зеленський повідомив, що в Україні планують створити спеціальний оборонний фонд, наповнений грошима з російських активів. Цей спецфонд забезпечить додаткові ресурси, зокрема для розвитку воєнних виробництв та підтримки відповідної співпраці для створення нових воєнних об’єктів та програм, які потрібні для оборони та для турботи про наших воїнів. За словами президента, Фонд буде наповнюватись за рахунок дивідендів від державних оборонних активів та прибутку від продажу конфіскованих російських активів. Здається, поїзд рушив. Залишається чекати, наскільки впевнено він набиратиме швидкість.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!