Блог

Вікторія Гриб: Польща могла б виробляти електроенергію для України, спалюючи українське вугілля

Україна має надлишок вугілля, яке накопичується на складах через пошкодження об'єктів теплової генерації.

0

comments2932

Вікторія Гриб

Народна депутатка України, голова підкомітету ВР з питань енергетичної безпеки

Народна депутатка України

Польща могла б виробляти електроенергію для України, спалюючи саме українське (!) вугілля, або принаймні його частину. Такий варіант набагато краще відповідає нашим інтересам, порівняно з пропозицією, яку озвучив Дональд Туск. 

По-перше, Україна має надлишок вугілля, яке накопичується на складах через пошкодження об'єктів теплової генерації. Як наслідок, неможливо реалізувати вугілля на внутрішньому ринку.

По-друге, маємо зростання заборгованості із заробітної плати перед шахтарями. Нарешті, проблема має ширший соціально-економічний вплив. Бюджети міст, економіка яких зав'язана на вугільній промисловості, недоотримують великі кошти. Це, своєю чергою, негативно позначається на фінансуванні соціальної сфери та якості життя в цих населених пунктах.

Наразі польська сторона розглядає спалювання власного вугілля, намагаючись паралельно уникнути витрат на компенсацію викидів. Утім для України, підкреслюю – важливо дбати насамперед про власну економіку та національні інтереси. Знищити вугільну промисловість у нинішніх умовах - справа нескладна. Однак є великі сумніви, чи вдасться потім її відновити.

Однак, якщо такий підхід виявиться неприйнятним для Європейського Союзу, можна розглянути альтернативний варіант співпраці. Польща має обладнання, яке наші партнери або донори могли б придбати у Варшави та передати Києву як технічну допомогу для відновлення та модернізації пошкоджених українських теплоелектростанцій.

Така ініціатива не лише сприяла б розв'язанню енергетичних проблем України, але й зміцнила б партнерські відносини між нашими країнами та продемонструвала б солідарність у рамках європейської спільноти.

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!