Блог

Dmytro Levus: Президентський візит до Еміратів. Інвестиції, енергетика, оборонка.

Результати візиту президента Зеленського до ОАЕ.

0

comments2625

Dmytro Levus

політолог

Сфера наукових інтересів: інформаційне протистояння в умовах гібридної війни; етнополітика; «заморожені конфлікти»; електоральні проблеми; міжконфесійні відносини.

          Візит президента Зеленського до ОАЕ не був лише пропагандистською поїздкою. Так само як і чисельна делегація чиновників однозначно не стала «групою політичного туризму», оскільки загалом, за результатами поїздки меморандумів та контрактів було підписано на суму від 3 мільярдів доларів. Тобто є конкретний, абсолютно діловий результат у кількох галузях та перспективи розвитку. Деякі з результатів висвітлюються краще, про інші знають тільки фахівці. 

Основні меморандуми підписувалися українськими державні та приватні підприємства з профільною інвестиційною компанією Mubadala. Зокрема, з Фондом державного майна, у якому йдеться про розробку перспективних інвестиційних проектів у програмі приватизації держвласності в Україні. Також підписаний меморандум у аграрній галузі та енергетиці, зокрема екологічно чистій (з компанією ДТЕК). Безпосередніми підписантами з українського боку виступили Роман Лещенко, Міністр аграрної політики та продовольства України, Дмитро Сенниченко, Голова Фонду державного майна України та Сергій Цівкач, виконавчий директор UkraineInvest.

          Дещо осторонь уваги ЗМІ залишилися результати візиту для українського оборонно-промислового комплексу. А тут відбулася значна подія. Адже договір з українського боку підписаний генеральним директорами Укроборонпрому Юрієм Гусєвим та Укрспецекспорту Вадимом Ноздрєю ні з ким іншим як з директором холдингу EDGE Group Фейсалом Аль Баная. Примітно, що вказаний холдинг входить до числа топ-25 оборонно-промислових корпорацій світу. Сферою його інтересів є платформи та системи, ракети та озброєння, кіберзахист, радіоелектронна боротьба і розвідка. В даному випадку це логічний розвиток співпраці у сфері ОПК між Україною та ОАЕ, який вже був раніше, як приклад можна назвати продаж до Еміратів 90 БТР-3, які вже там стоять на озброєнні.

          За результатами візиту можна зробити висновок, що реальна багатовекторність є одним з принципів Зеленського та команди влади, особливо якщо розглядати даний візит у комплексі з попередніми, наприклад до Великої Британії та Туреччини, та які теж закінчувалися конкретними угодами. Тож і перспективи надходження інвестицій до України та розширення ринків для приватних українських компаній і в Європі, і в Азії набувають конкретних обрисів.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!