Блог

Бала Віталій: Про дискусію, чиї ракети впали на території Польщі та короткі підсумки цієї дискусії

НАТО не хоче конфлікту з росією

0

comments6071

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Президент України Володимир Зеленський наполягає на тому, що це не були українські ракети і вимагає не тільки доказів, але й допустити до розслідування українських представників.
Наші союзники у війні проти росії все впевнініше заявляють, що ракети українські, хоча одразу ж додають, що це не Україна виувата, а росія.
По-перше, у ніч з вівторка на середу МЗС Польщі заявило, що ракета російського походження. А влада Польщі різко відреагувала і навіть хотіла застосувати статтю 4 НАТО, що передбачає проведення консультацій, якщо є загроза територіальній цілісності, політичній незалежності, або безпеки. 
По-друге, всі у світі заговорили про серйозну ескалацію ситуації і якою буде відповідь НАТО. Весь світ був в очікування офіційної позиції НАТО і США, зокрема.
Що ж сталося потім?
На мою думку, ні НАТО, ні США, не хочуть вступити у конфлікт з росією.
Тому, президент США досить швидко заявив, що вірогідність запуску ракет з росії дуже невелика.
Потім влада Польщі повідомила, що не має необхідності застосувавати саттю 4 НАТО.
І вчора, і сьогодні лунають заяви представників країн-членів НАТО, що ракети українські, але досі не має реальних фактів і аргументів, хоча і зовсім не означає, що ракети не можуть бути українськими.
Тверда позиція Володимира Зеленського, що ракети не українські, на мою думку, не дуже подобаються США і НАТО.
Тому Україна має наполягати і добитись допуску українських представників на місце падіння ракети, мотивуючи це саме заявами про те, що це україгські ракети.
Крім того, слід розуміти, що небажання НАТО і США вступати у конфлікт з росією демонструє слабку позицію НАТО, тому и лунають заяви, що то нещасний випадок з українськими ракетами.
Наскільки тверда позиція України у запереченні має під собою грунт, ми не знаємо, але дуже сподіваюсь, що Володимир Зеленський розуміє наслідки його категоричних заяв. Сперечатись з союзниками не кращий варіант, особливо, якщо буде доведено, що ракети таки українські.
Але, якщо ракети не українські, це треба обов'язково довести, хоча це дуже не сподобається деяким країнам-членам НАТО.
Отже, на мою думку, Україна у цій ситуації опинилась у заручниках половинчатої реальної позиції наших союзників і у першу чергу США, яка демонструє небажання докласти всіх необхідних зусиль для поразки росії, хоча на словах вони про це заявляють.
З цієї ситуації Україна має "вижати" все можливе. А саме, додаткову зброю, включно з танками, літаками та ракетами більшого радіусу дії. Категорисно ставити питання закриття неба, або надання ефективних систем ППО для закриття неба.
Вимагати посилення санкцій, ще раз наголосити на виключенні росії з G20, а також посилити дискусію міся росії у Раді безпеки України.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!