Блог

Бала Віталій: Про конкурс на посаду посла

МЗС України перетворюють на конкурс "Розсміши коміка"

0

comments7005

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що МЗС України вирішило шукати кандидатів на посади послів України через конкурс.

На мою думку, такі рішення є профанацією і дискредитацією професії дипломат.

Навіщо існують тоді відповідні навчальні заклади, де готують саме фахівців для роботи у системі міністерства закордонних справ.

Навіщо дипломати, які вже працюють, будуть намагатись робити кар’єру, якщо будь-хто може стати послом, як це було з призначенням на посаду посла України у Болгарію людини, яка зеленого поняття  не має стосовно цієї роботи, бо і дня не працювала у МЗС, та й з освітою там великі питання, не кажучи вже про незнання болгарської мови.

Напевно той конкурс потрібен для того, щоб уникати критики від таких недолугих призначень. Тепер через конкурс можна буде спокійно призначати кого-попало і пояснювати це тим, що призначення відбулось через перемогу у конкурсі.

Так званим новаторам хочу пояснити, що у дипломатії це такне працює, якщо дбати про національні інтереси України.

На посаду посла потрібно призначати фахову людину з відповідною освітою, знаннями і великим досвідом роботи у цій сфері.

Випадкові люди не мають не тільки відповідної компетенції, але й необхідних для такої роботи особистих контактів серед іноземних колег.

Сьогодні Україна, як ніколи потребує на посадах послів України фахівців найвищого гатунку, а не ноунеймів. Такі ноунейми у Верховній раді вже продемонстрували на що здатні, гіршої і некомпетентної Верховної Ради, ніж чинна ВР в Україні не було.

В Україні є достатньо фахових і досвідчених дипломатів яких можна повернути у МЗС і які можуть зробити багато корисного для України.

Але, вони ж не будуть прислужувати і виконувати різні вказівки з офісу президента.

Фактично сьогодні роль МЗС зведена до обслуговування ОПУ, а не проведення зовнішньої політики в інтересах і для інтересів України.

А цей конкурс тільки продовжить знищення МЗС України як головного зовнішньополітичного органу країни, бо таке «новаторство» точно нічого спільного із кадровою політикою для МЗС України не має.

МЗС України перетворюють на конкурс "Розсміши коміка"



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!