Блог

Бала Віталій: Про підсумки і рейтинги

Рівень життя людей - найкраще характеризує успішність дій влади

0

comments12663

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




У кінці року, всі кому не ліньки, підводять його підсумки. Найцікавіше читати і слухати підсумки політиків. Опозиція, як правило, тільки критикує владу, а влада, навпаки, звітує про свої досягнення.

На мою думку, найкращим показником успішності чи провалу діяльності любої влади протягом року є рівень підтримки дій влади народом. Всі інші варіанти звітування у підведенні підсумків є заангажованими і грунтуються на різних політичних інтересах.

А якщо подивитись на підтримку чинної влади на початку року і у кінці року, можна зробити висновок про її успішність чи не успішність.

Володимир Зеленський на початку року мав підтримку у 23%, згодом у нього було, ніби збільшення рейтингу, на мою думку, без об’єктивних на це причин. Його рейтинг весною і літом, за результатами опитування деяких соціологічні компанії, був близько 30%, але на кінець року знову опустився до рівня початку року. Такий результат фактично демонструє відсутність жодних досягнень, успіхів, але й також провалів у діяльності президента Зеленського. Хоча, на мою думку це не зовсім так. Адже на кінець року у Володимира Зеленського – найвищий антирейтинг серед політиків і складає 30,7%(за даними КМІС). А рівень балансу довіри-недовіри з мінус 18% у лютому у грудні став мінус 33%(дані Українського інституту майбутнього). Крім того, серед найбільш актуальних проблем громадяни відзначають низький рівень зарплат, пенсій, віну на Донбасі, корупцію та високі комунальні тарифи. Саме ці пункти були найважливішими у передвиборчій програмі Володимира Зеленського і його партії «Слуга народу» і вплинули на вибір громадян на виборах.

І саме головне, на мою думку, це показник підтримки руху країни. На початку року трохи більше 50% вважали, що події у країні розвиваються у неправильному напрямку. А на кінець цього року вже близько 70% характеризують напрям розвитку подій в Україні, як неправильний. А за останнім соціологічним опитуванням, яке провели спільно фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Центр Разумкова з 17 по 22 грудня, Володимир Зеленський у другому турі вже програє Дмитру Разумкову. За Зеленського проголосували б 22% усіх опитаних або 44% тих, хто візьме участь у виборах та визначився, а за Разумкова – відповідно 30% та 56%. Зеленський вже навіть не виграє у другому турі у “старого політика” Петра Порошенка, вироком якого він себе називав.

Отже, якщо робити висновок стосовно підсумків 2021 року, не звертаючи увагу на заяви політиків, ситуація у країні погіршилась, підтримка влади зменшилась.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!