Блог

Бала Віталій: Про Шевченківську премію

То не справа влади визначати лауретів премії імені Тараса Шевченка

0

comments6916

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Спочатку лауреатів вперше за 60 років не оголосили 9 березня, на день народження Тараса Шевченка, хоча згодом таки оголосили через широке публічне обговорення цього неподобства.
Потім у відставку подав голова Комітету з Шевченківської премії Юрій Макаров
А вчора 13 членів Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка підписали заяву у якій висловились проти запровадження нової номінації у 2023 році з додатковим конкурсом "За внесок у перемогу", а також подали у відставку.
Взагалі, ситуація з визначенням лауреатів преміїі мені Тараса Шевченка цього року продемонструвала,що чинна влада або не розуміє, або не вважає за потрібне зрозуміти, що то не її справа і компетенція визначати лауретів преміїї.
Все, що відбувалось і відбувається досі навколо премій імені Тараса Шевченка, виглядає, як непросто втручання влади у визначення лауретів, а фактично спробу взяти підконтроль і визначати тих, хто є лояльним до влади, що не має жодного стосунку до критеріїв згідно з яких мають визначатись лаурети.
На мою думку, члени Комітету з Національної премії імені Тарасак Шевченка мали б не подавати у відставку, а відстоювати їхню позицію, а відставкою вони полегшили чинній владі робите все, що їй заманеться. 
Не знаю чи президент Зеленський підписав указ, вчора ще такого указу не було, можливо уночі підписав чи сьогодні вранці. 
Але не підписання указу якраз і підтверджує думку, що влада втрутилась і на жаль нічого з того доброго не вийшло, бо і немогло вийти, коли влада намагається втручатись і намагатись перебирати на себе непритаманні їй функції, що останнім часом видно не озброєним оком, на жаль.
 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!