Блог

Алексей Буряченко: Псевдоеліта на лаві підсудних – справа Гринкевичів

Корупція під час війни: виклики та відповіді.

2

comments1077

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Є в Україні уже, без перебільшення, символи новітньої «корупції на крові». Серед них і Свинарчуки, і «куля в лоб, так куля в лоб», і, звичайно, Гринкевичі з обкраданням армії на постачанні неякісного одягу і «мазня» Морозюк яку усі любили і хотіли собі в друзі та партнери.

 

Що в цих показових кейсах спільного — шокуюча вседозволеність, показовий лоск елітності і обдурене суспільство, яке  в чергове створило собі лже-кумирів!

 

Адже, нагадаю, що Гринкевичі в публічному просторі позиціонували себе, як меценати, благодійники та громадські діячі, які спати не можуть, тільки думають як армії допомогти! Для них були відкриті усі двері, від високих кабінетів міністерства оборони та Львівської ОВА, з керівником якої підписано показовий меморандум про співпрацю, до Львівської та Київської богеми, де «мазня» Морозюк видавалася на «голубому оці» за витвори високого сучасного мистецтва.

 

Як легко та неперебірливо ми готові створювати собі «героїв нашого часу». Ми думаємо, якщо молоді, красиві, кажуть гарні правильні слова, успішні, багаті, ще і мають свій благодійний фонд по допомозі армії — це нова українська еліта! А потім Верховна Рада, міністри і нові прізвища в списку Форбс... Невже ми такі дурні та наївні, що не здатні розгледіти правду? Питання риторичне.

 

Разом з тим, як повідомили нам сьогодні провідні українські ЗМІ, в тому числі NV: «ДБР завершило розслідування справи Гринкевичів щодо постачання неякісного одягу для ЗСУ» і це, звичайно, гарні новини. Оскільки суспільство вимагає законної «показової порки» для подібних любителів швидких грошей під час війни.

 

Так, нагадаю, що правоохоронці встановили, що львівський бізнесмен створив злочинну організацію, яка уклала договори з Міноборони на постачання військового одягу для потреб ЗСУ на суму понад 1,8 млрд. грн.

 

«Очолив оборудки підприємець зі Львова, який залучив до неї свого сина та інших осіб», — зазначають в Державному бюро розслідувань (ДБР).

 

Протягом 2023 року за договорами з компанією Гринкевича Міноборони отримало одягу на суму майже 1,2 млрд гривень. ДБР зазначає, що поставлене майно, відповідно до висновків експертиз, не відповідало технічним вимогам договорів через свою низьку якість та не могло використовуватися за своїм цільовим призначенням. Через це збитки держави склали 1 млрд 167 млн. грн!

 

ДОВІДКА. Львівському забудовнику, бізнесмену Ігорю Гринкевичу повідомили про дві підозри:

  • - Перша стосується епізоду, коли він нібито хотів дати хабар одному з керівників ДБР у 500 тис. доларів. Суд відправив його під варту з альтернативою у вигляді застави в розмірі понад 420 млн грн.
  • - У другій йдеться про створення злочинної організації для протиправного заволодіння бюджетними коштами. Для цього, за даними слідства, Гринкевич уклав договори з Міноборони на постачання неякісного військового одягу. Це, як оцінюють правоохоронці, завдало бюджету України збитків на майже мільярд гривень. За це загрожує до 12 років тюрми.

 

Сам Гринкевич-старший був одним з найбільших постачальників Міноборони. Правоохоронці з’ясували, що підконтрольні йому підприємства, які постачали одягу ЗСУ, раніше займались будівництвом та не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речей для потреб Міноборони. Іншими словами, були звичайними перекупами-шахраями.

 

А 22 січня сина бізнесмена — Романа Гринкевича затримали в Одесі під час спроби незаконного перетину кордону. Цього ж дня Печерський райсуд Києва відправив його під варту. Йому інкримінують участь у злочинній організації та шахрайство в умовах воєнного стану. Він п’ятий фігурант справи про злочинну організацію, яка поставила ЗСУ неякісний одяг на суму близько 1 млрд грн. Чотири інших підозрюваних, зокрема Ігор Гринкевич, також перебувають під вартою.

 

ВИСНОВОК. Злочини родини Гринкевичів гучні та резонансні. В них фігурують і гучні фамілії і величезні кошти. А їх цинізм, дійсно, вражає — нанести збитки державі, постачаючи неякісний одяг для військових під час війни на 1,2 ярди гривень! Це просто верх цинізму! Я уже мовчу, про намагання «вирішити питання» з працівником ДБР, пропонуючи йому хабар в пів мільйона доларів США! Благо, що той встояв, респект.

 

Просто уявіть собі, які шалені корупційні кошти зараз «гуляють» в оборонній сфері, аж голова іде обертом... А потім ці люди розповідають нам про свою успішність та дієвість на різних форумах, а ми мріємо щоб такі мега-успішні менеджери працювали уже і в державному секторі, пропонуючи їм міліонні зарплати та премії, ну щоб, не дай Боже, їх рівень доходів від переходу на державну службу не постраждав і вони часом не втратили мотивацію... Аж бридко про це писати і скільки ще таких?..

 

Правоохоронці (ДБР) свою справу зробили, тепер справа за судом. А бій це буде «не на життя, а на смерть», це абсолютно очевидно.

 

На цьому етапі суспільство та правоохоронці вийшли переможцями і «усі як один» змогли протистояти колосальному впливу сім’ї Гринкевичів. Тепер м’яч буде на полі суду, побажаємо і йому також встояти перед спокусами і забезпечити справедливе та правосудне рішення.

 

Тримаймо стрій!



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!