Блог

Оленка Клочко: Річка Тиса - врата в інший світ для тих, хто тікає від мобілізації

Річка Тиса - найбільша ліва притока Дунаю...

0

comments2195

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



Річка Тиса - найбільша ліва притока Дунаю, довжиною 966 км. Вона протікає територією України, Угорщини, Сербії, а також є кордоном між Україною, Румунією та Угорщиною...

Її географічне положення зумовило сумну сьогодні популярність. Саме через неї, вплав, сотні українських чоловіків намагаються втекти від мобілізації, яка стає дедалі жорсткішою і жорсткішою. І все частіше в новинах з'являються новини про нових потонулих "ухилянтів", поповнюючи сумну статистику жертв цієї війни. Загалом же працівники Держприкордонслужби України затримали майже 8000 чоловіків, які намагалися незаконно перейти кордон поза пунктами пропуску.

Ні для кого не секрет, що сьогодні цей маршрут дуже популярний серед чоловіків призовного віку (а таких віднедавна дуже багато) - багато хто ділиться своїм успішним досвідом форсування річки в інтернеті. Але є серед них і ті, кому не пощастило, і фото з їхніми тілами, що потонули, розходяться чатами під злі смішки. Найстрашніше, що ні до кого з цих загиблих чоловіків немає співчуття: їх засуджують, і навіть жартують над померлими в гумористичних передачах. Ми не повинні черствіти і звіріти, особливо щодо своїх співгромадян. І нехай часи важкі, важливо залишатися людьми. Не всі можуть собі дозволити відкупитися, і не всі відчувають себе готовими до бойових дій, їх можна зрозуміти...

Назва річки Тиса, за однією з версій, походить від слова "тис", яке в давнину рясно тут росло. Тис - це хвойне вічнозелене дерево, відоме своїми властивостями. Усі частини рослини, крім ягід, містять алкалоїди, токсини, вкрай отруйні для людини. Отруєння ними призводить до зупинки серця і смерті.  У стародавніх кельтів це дерево асоціювалося з безсмертям, а порожнисті стовбури вважали воротами в інший світ. І ніби успадкувавши з етимології біологічні властивості, а з кельтської культури призначення, річка Тиса продовжує забирати людські життя в інший світ. 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!