Блог

Алексей Буряченко: Різке збільшення бюджетного дефіциту рф та його секвестр. Чекаємо дефолт?

Санкції в дії.

5

comments7581

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Вторгнення Росії в Україну призвело до однієї з найсильніших економічних криз у сучасній російській історії. Падіння економіки, різке зміцнення рубля та втрата Європи як головного ринку збуту вуглеводнів – змушують російський уряд запускати секвестр бюджету. Тобто, у найближчі три роки мінфін рф пропонує скоротити витрати федерального бюджету на 1,6 трильйона рублів, «пустивши під ніж» майже всі держпрограми та непрограмні напрямки діяльності (59 із 62), з посиланням на план «оптимізації», розроблений мінфіном [BBC]. 

 

Отже, так звана «оптимізація», а реально скорочення зачепить:

  • - держпрограми з розвитку транспортної інфраструктури, куди входили мегапроекти будівництво доріг, високошвидкісних магістралей та розвитку мережі аеропортів у регіонах -- скорочення на 390 млрд. рублів за три роки; 
  • - держпрограма з розвитку промисловості, згідно з планом мінфіну, буде урізана на 200 млрд рублів, незважаючи на втрату постачання імпорту та анонсовані плани замінити іноземні товари внутрішнім виробництвом;
  • - на держпрограмі «науково-технічний розвиток росії» планується заощадити 150 млрд рублів за три роки; 
  • - у 2023 року «під ніж» підуть держпрограма розвитку Криму (-15,8 млрд рублів), витрати на космос (-21,4 млрд рублів), держпрограми розвитку інноваційної економіки (-11,5 млрд рублів) та підтримки сільського господарства (- 25 млрд рублів). 

 

Без секвестру залишаться витрати на оборону (+27 млрд рублів) та держпрограма «Соціальна підтримка громадян», в рамках якої бюджет має профінансувати індексацію пенсій та допомоги по інфляції, близьку до рекордів за 20 років. Хоча б, я не був такий оптимістичний, війна триває і санкції продовжуються.

 

Додатковим поштовхом до такого рішення уряду рф, як зауважують експерти, призвели нафтові доходи бюджету росії, які  впали до мінімуму з початку війни. Експорт російської нафти через морські порти впав на 20% за тиждень, (до 24 червня), додавши «болю» федеральному бюджету, який уже тріщить по швах через зростання курсу рубля. Щотижневі збори експортного мита на нафту впали до $123 млн, за підрахунками Bloomberg на основі даних мінфіну рф та статистики танкерних перевезень. [Порівняно з піками квітня, потік нафтодоларів «пересох» майже вдвічі і став мінімальним з початку війни. У рублях бюджет отримав ще менше: курс долара з початку червня впав на 7,5 рубля, а 5 липня знову переписав мінімум за 7 років – 52,5750 рубля.] Щоб звести кінці з кінцями, бюджету потрібна нафта $100 за барель, зауважують фахівці, але покупці Urals на такий цінник не погоджуються. У травні російський сорт продавали в середньому по $78. (Вартість без скидки 30%).

 

Зауважу, що подушка безпеки російської економіки Фонд національного добробуту (ФНБ) теж зазнає збитків. Так, з початку року валютні активи ФНБ зазнали 2,8 трлн рублів збитку через зміну курсів, за даними мінфіну рф, на 5 липня. Отож, тільки в червні розмір ФНБ скоротився на 1,7 трлн рублів, або 14%, при тому що реальні витрати фонду виявилися в 31 рази меншими: 50 млрд рублів уряд виділив на докапіталізацію Газпромбанку і 4 млрд - фонду ЖКГ. Головним болем для Мінфіну виявилися курси валют, що падають. Євро, в який вкладено майже третину ліквідної частини ФНБ, у червні подешевшав на 17%, а з початку року - на 25%. Тільки це завдало втрат на 1,6 трлн рублів з початку року. Юань від початку року подешевшав до рубля на 26%. Сукупний збиток в іноземній валюті та в золоті в ЦБ за період з 1 січня по 30 червня становив 3,449 трлн рублів.

 

Отож, вакханалія на валютному ринку викликає паніку, що погано приховується в уряді. За червень курс долара впав ще на 11 рублів, вперше з 2015 року торкнувся позначки 50. І тут,  «залишається лише останній захід із важкої артилерії», як заявив міністр фінансів рф. Мінфін, за його словами, хоче повернутись до інтервенцій на біржі, скуповуючи валюту на додаткові нафтогазові доходи бюджету.

 

Але, щоб не робила російська влада - зниження ставки, скасування обов'язкового продажу валюти - нічого не приводить до тями рубль. А кожні 5 рублів зниження курсу долара відрізають від доходів російського бюджету 800 млрд. рублів на рік. «Купувати долари та євро на біржі Мінфін не може через санкції, -- визнав міністр фінансів рф., -- все, що можливо, це скуповувати валюти «дружніх країн», наприклад, китайські юані або індійські рупії. І впливати на рубль через крос-курси».

 

Втім, питання -- звідки на ринку візьметься стільки рупій та юанів? Але з юанем виявилося все не так просто. Так, 4 липня реальним епіцентром падіння рубля став, саме, ринок юаня. Курс китайської валюти до російської із 29 червня підскочив на 20%, зокрема на 9,5% за один торговий день 1 липня. «Фактично на внутрішньому ринку сформувався потужний дефіцит юаня», - зазначає керуючий директор Газпромбанк Сусін. Зараз в росії юань коштує майже на 10% дорожче, ніж у Китаї: виходячи з курсу до рубля, його вартість до долара становить 6,2 юаня за долар, тоді як реальне котирування форексу - 6,7. Як скаржаться російські резиденти, що вони намучившись з доларом і євро, транзакції з якими блокуються санкціями та обмеженнями на коррахунки, починають переключатися на юань. Але, як ми бачимо із ситуації, достатньої ліквідності юаня на російському ринку немає. Тай звідки їй взятися, за даними ЦБ, на кінець 2021 року лише 16% експорту до Китаю оплачувалося у валютах, відмінних від долара та євро. З цього обсягу 8,5% припадало на рубль, а 7,1% на інші валюти, включаючи юань.

 

Як стало відомо, за інформацією Bloomberg ЦБ відчайдушно шукає способи фіксації рубля. Центробанку може бути завдання таргетувати курс у потрібному діапазоні. А це вже схоже на «крик розпачу». Щоб рубль прийшов до тями, необхідне зростання імпорту, а з цим в росії проблеми і світла в кінці тунелю поки не видно. 

 

Отже, оптимізм, зведення бюджету з профіцитом на 2022 рік, як ми бачимо, до кінця року стане дефіцитним (на 1,6 трлн рублів) і залишиться таким як мінімум до 2025 року, накопичивши дірку діаметром 6 трильйонів рублів. Але, це тільки припущення, я б сказав навіть «оптимістичні» припущення. Так як, враховуючи продовження дії і накладання нових санкцій на росію, поступове продовження закриття російської економіки -- отож, до кінця року не факт, що уряду рф не прийдеться знову проводити секвестр бюджету. А як я завжди повторюю, за все потрібно платити і за забаганки путіна теж. Хоча вони занадто дорогі, як на мене, але сліпа любов росіян до вождя(путіна) як ми бачимо -- безмежна. 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!