Блог

Бронжуков Артем: Що далі після першої хвилі націоналізації?

Нещодавно українське суспільство стало свідком рішення держави про націоналізацію «Мотор Січі» Вячеслава Богуслаєва, «Укрнафти» Ігоря Коломойського, «АвтоКрАЗу» Костянтина Жеваго та інших важливих підприємств. Враховуючи той факт, що власники стратегічних підприємств йдуть на співпрацю з окупантами, саботують державні замовлення та намагаються шляхом незаконних оборудок збільшити свої статки, держава може вдаватися до таких кроків.

0

comments5629

Бронжуков Артем

Політичний експерт

Політичний експерт

Та питання національної безпеки насправді не єдина причина подібних радикальних, але необхідних для країни рішень. Під час війни серйозних втрат зазнає національна економіка. В таких умовах націоналізація таких важливих підприємств є справді дієвим інструментом, який реально працюватиме на користь держави. 

Одразу після цього інциденту в суспільстві почали виникати питання проте, які рішення приймуть відповідні державні органи для захисту  держави та її громадян у цей непростий час. І на жаль справ, які ми маємо вирішити негайно вистачає. 

Однією з таких справ є ситуація пов’язана з тим самим Костянтином Жеваго. Як ми знаємо олігарх-утікач Костянтин Жеваго винен вкладникам банку та державі «Фінанси та кредит»  понад 25 мільярдів гривень. За понад сім років з моменту визнання банку неплатоспроможним олігарх так і не був притягнутий до справедливої відповідальності. 

І тут ми маємо поставити питання Фонду гарантування вкладів: «Чому маючи всі необхідні повноваження, щоб повернути гроші, які Жеваго вкрав у людей та держави, він поки що цього не робить?». 

Приміром Високий Суд Англії та Уельсу у 2021 за позовом цього ж самого Фонду вже визнав наявність достатніх підстав для того аби дозволити всесвітній арешт активів Жеваго. Наступним кроком Фонду мало б бути стягнення визначеної суми коштів з даної особи, однак позов так і не був пред’явлений попри їх намір позиватися до українських судів. 

Замість того Фонд гарантування вкладів ініціював позов щодо стягнення 2, 5 млрд гривень з громадянина Демченка О.І., котрий був помічником тодішнього нардепа Костянтина Жеваго. Оскільки, як вважається, він виступав лише формальним бенефіціаром компанії Nasterno Commercial Limited, на яку олігарх вивів більше ніж 100 млн доларів США. Тому питання щодо того чи дійсно такими заходами можна роз’язати цю проблему на користь людей та держави залишається відкритим.

Сьогодні, коли в нашій країні йде війна, ми маємо використовувати увесь передбачений законом інструментарій для негайного розв’язання таких проблем. Хочеться сподіватися, що все ж вдасться повернути кошти ошуканим вкладникам банку «Фінанси та кредит» та державі, яка зможе використати ці кошти на нагальні потреби. Іншого варіанту в нас просто немає.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!