Блог

Екатерина Одарченко: Що приховує новий державний бюджет?

Бюджет 2021

0

comments1282

Екатерина Одарченко

Політтехнолог.

Політтехнолог. Голова політичної партії "Національна платформа". Партнер компанії "SIC Group Ukrainе", Member of International association of political consultants (IAPC). Президент Institute for democracy and development "PolitA". 

  

В України з приняттям бюджету настпує цікавий час. Кожна політична сила та політики хочуть урвати свій омріяний шматок від державного бюджету. З урахуванням складної економічної ситуації через коронавірус, бюджет на 2021 рік має бути направлений на всебічне подолання кризи та виходу на стабільну позицію. Наголошу, що він має бути спрямований на всебічне стимулювання національного виробника - економічний протекціонізм.

Бюджет 2021

Нещодавно Кабінет Міністрів розробив проект бюджету на 2021 рік. Аналізуючи його положення можна говорити про те, що він кращий, ніж попередні бюджети. Він враховує як інтереси платників податків так і необхідність вирішення багатьох соціальних питань. Звичайно, не всім бюджет здається хорошим. Його критикують за об’єм дефіциту бюджету, вважаючи, що він занадто великий. Хоча в порівнянні з 2020 роком він менший на 1,5% за результатами роботи уряду Гончарука. Зазначу, що об’єм бюджету не є екстремальним. Наприклад, аналогічний дефіцит - 6% закладений у бюджет Польщи, у багатьох країнах Європейського Союзу він більше. У більшості випадків це вимушений крок в умовах світової економічної кризи і спрямований він на те, щоб уникнути різкого підвищення податків. Тому закладений в проект українського бюджету розмір дефіциту дозволяє уникнути підняття податків і при цьому істотно збільшити витрати на медицину, соціальні програми та програми стимулювання підприємницької діяльності.

На що будуть витрачені кошти?

Значні кошти закладені на медицину, і це не дивно, зважаючи на ситуацію з Covid - 156 млрд., що на 27, 5 млрд більше, ніж у попередньому бюджеті. Це дозволяє підняти зарплати медичним працівникам на 30% та забезпечити всім необхідним медичні установи. Також на 34 млрд грн збільшилися витрати на освіту. Усього 24,4% виділено на соціальних захист та забезпечення, 12,8 - освіта, 11,5 - на охорону здоров’я, 12, 1% - громадський порядок, безпеку та судову владу, 10,5 - економічна діяльність, 9,5% - оборона. Крім цього, уряд запланував зростання мінімальної заробітної плати до 6000 грн, а з липня - 6500 грн. Це сприятиме зростанню споживчого попиту, що позитивно позначиться на економіці. У проекті держбюджету-2021 закладено виділення 150 млрд на великі інфраструктурні проекти, зокрема на дорожнє будівництво, що допоможе створити нові робочі місця та частково відновити економіку.

На мою думку, з огляду на економічну ситуацію в України, державний бюджет має бути середньостроковим. Адже проблеми багатьох галузей потребують довгих та середньовікових стратегій розвитку , планів їх розв’язання, а не кожного року експериментувати над українською економікою.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!