Блог

Ігор Чаленко: Трухін має відповісти

Все потаємне стає відомим.

1

comments7259

Ігор Чаленко

Політолог

Голова Центру аналізу та стратегій

Все потаємне стає відомим. Цей постулат нардеп Трухін вирішив обійти. Пам’ятаєте, як одразу після аварії імовірно люди, які діяли в його інтересах, істерично зачищали ЗМІ від новин про аварію. Хтось спокусився на швидкий заробіток, а хтось лишився принциповим. Якщо ти не Бубка, то не варто брати олімпійську висоту у стрибці з жержиною. Інакше падіння буде чутно на іншому континенті. Що і сталося з пом’ятою репутацією Трухіна після розслідування УП.  

 

Я щоразу радію, коли подібні відео стають надбанням громадськості. Тому що публічність, як гільйотина, ріже нахабність та бажання порєшати. Не важливо, тут прізвище Трухін, чи Мерцгер, чи Юрченко, чи інша особа, яка поставила себе вище інших.  

 

У мене питання одне. Шановні панове з ДБР, ви понад п’ять місяців копирсаєтесь у питанні, був, чи не був за кермом народний депутат в той злощасний день 23 серпня. Звичайнісіньке питання ДТП. Виходячи з відео, тепер вам розбиратися вже по статті 369 Кримінального кодексу, адже пропозиція хабара прозвучала цілком пряма. А бодікамери поліцейських – це сертифіковане обладнання, що без проблем визнається у суді доказом. Скільки громадянам чекати правди та справедливості? Роки? Дуже хочу помилятися, але судячи по відносності часу перебігу цього кримінального провадження десь нагорі вже домовилися правильні люди..  

 

Але не все Трухін передбачив. Судячи із запису, він хотів набрати Монастирського. Нагадаю, новий на той час міністр внутрішніх справ ще нещодавно був колегою по парламенту на керівній посаді профільного комітету. Не виключено неформальне спілкування. Але в останнього, як мені видається, спрацював інстинкт самозбереження. І зробив Монастирський, щоб його не підвели під монастир (каламбур сам напрошується), все по закону, передавши справу в ДБР. Така підслідність. Можливо, десь зрадів один «кент», на якого хотіли все повісити.

 

Взагалі у мене виникло стійке внутрішнє відчуття, що поліцейські на записі доволі нещиро відмовлялись від «солоденького». Очевидно, побоялись «незнайтись» пізніше і втратити «золоту рибку» з вдячністю. У Держбюро розслідувань вже заявили, що вперше побачили запис УП. Думаю, така сама реакція була і в МВС. Далі поліції, вангую, цей файлик вище не піднімався. Пам’ятаєте кейс з нардепом Миколою Галушком, відео з яким з’явилось лише через РІК після резонансного випадку з поліцейськими. Можу помилятись, але тут аналогічний інструмент по витягуванню грошей. Лише у ситуації з Трухіним низова ланка погрожувала передати відео в ДБР, що значно погіршило б ситуацію нардепа.

 

Арахамія ініціює позачергове засідання по всім резонансним випадкам з обранцями. Не розумію, який сенс в позачерговому засіданні парламенту? Але якщо такий чарівний пендель змусить ДБР, а також інші антикорупційні органи нарешті працювати, то я тільки за. Колективний «Трухін» має відповісти, адже депутатська недоторканність лишилась у минулому.

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!