Блог

Юлія Ярмаркіна: У Києві відбулася Міжнародна науково-експертна конференція “Виклики для України та майбутнє російської імперії” за участю відомих політиків, науковців і міжнародних експертів

28 серпня 2023 року в центрі столиці України відбулася унікальна Міжнародна науково-експертна конференція “Виклики для України та майбутнє російської імперії”, яка зібрала навколо себе цілу когорту відомих діячів, науковців та експертів.

0

comments3071

Юлія Ярмаркіна

Журналіст

Журналістика - це хобі яке стало роботою, тому я не працюю, а насолоджуюсь.

Півтора роки тому Україна, а разом із нею і весь цивілізований світ, зіткнулися із повномасштабною російською агресією,  яка кинула виклики всім демократичним державам світу. 

Сьогодні наша країна виступає щитом для Європи від тоталітарного режиму москви. Наша боротьба відбувається не тільки на фронті, але й у політичному, економічному та культурному міжнародному полі. І зараз, як ніколи, важливо донести консолідовану думку науковців та експертів щодо необхідності формування державного бачення по відношенню до росії, її територій та народів, що її населяють. А також сформувати розуміння майбутньої ролі України в Європейському просторі, Чорноморському регіоні як важливої складової НАТО.

Саме ця важлива тема об'єднала навколо себе фахівців, які свою увагу звернули на обговорення майбутніх викликів для України на шляху до Вашингтонського саміту НАТО, пошуків можливих сценаріїв та майбутнього російської імперії.

Конференція була організована Інститутом політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України за підтримки Інституту світової політики організовує спеціальну конференцію. 

Ідейним натхненником події став народний депутат, автор багатьох законопроєктів та законодавчих ініціатив постійний спікер міжнародних форумів з економічних та безпекових  питань в Європі та світі,  Олег Дунда.

Одне із важливих питань, які Олег Дунда активно підтримує в інформаційному полі -  це процес контрольованого розпаду російської федерації на національні держави. Захід мав на меті продовжити формування спільної дипломатичної позиції всієї західної демократичної спільноти щодо російської воєнної агресії проти України.

Виступаючи на відкритті конференції, Олег Дунда подякував усім, хто долучився до дискусії і наголосив на важливості теми обговорення: “Ситуація, в якій знаходиться наша держава, вимагає системності, системних рішень, розуміння нашого шляху і, що дуже важливо, розуміння нашого ворога. Це дасть нам можливість зрозуміти, як найбільш ефективно чинити опір, як в Україні, так і в країнах західної Європи, які теж, по суті, знаходяться в стані війни”.

Із вітальним словом-відкриттям виступив Віктор Шлінчак, Інститут світової політики, голова правління, який відзначив актуальність тематики конференції: "Кожного року ми проводимо різного роду дискусії. Але зараз прийшов час залучити справжніх фахівців, які мають безпосередній практичний досвід вирішення даних питань".

Основна мета події ґрунтувалась на тому, щоб такі системні рішення відпрацювати і перевести у практичну площину. Бо сьогодні існує нагальна потреба переходу до дорослих дискусій, обговорення з фахівцями та спеціалистами зважених речей, які мають досвід і можливості цей досвід передати наступним поколінням.

У межах обговорення було запропоновано чотири тематичні панелі: “Що очікує світ та Україну на шляху до Вашингтонського саміту НАТО. Пошук можливих сценаріїв”, “Майбутнє російської імперії. Бачення України”, “Західний демократичний світ та російська імперія. Міфи та страхи, навіяні російською пропагандою”, “Безпекові, економічні та соціальні виклики для України на найближче десятиліття”.

Цей захід розпочав цикл важливих дискусій, які, безперечно, будуть цікаві нашому суспільству. Конференція стала першою у своєму роді, що несла в своїй основі міждисциплінарний підхід, поєднавши думки політиків, експертів та науковців. 

Підсумки конференції показали, що комплексний підхід дозволить більш грунтовно і аналітично підійти не тільки до оцінки теперішнього стану даного питання, але й і в умовах війни показати перспективи досягнення спільної мети. 

До участі в дискусії були запрошені: Олексій Гончарук, прем’єр-міністр України (2019 - 2020 рр.), Олег Дунда, народний депутат України, Віталій Безгін, Верховна Рада України, народний депутат, Валерій Чалий, Надзвичайний і повноважний посол України в США (2015 - 2019 рр.), Ростислав Павленко, Верховна Рада України, народний депутат, Ярослав Юрчишин, Верховна Рада України, народний депутат, Андрій Загороднюк, міністр оборони (2019 - 2020 рр.), Павло Клімкін, міністр закордонних справ (2014 - 2019 рр.), Галина Зеленько, НАН України, член-кореспондент, Завідувачка відділу політичних інститутів і процесів,  Володимир Огризко, міністр закордонних справ України (2007 - 2009 рр.),  Павло Жовніренко, дипломат, радник секретаря РНБОУ, Ірина Павленко, Національний інститут стратегічних досліджень, Андреас Умланд, політолог, фахівець з питань російського ультранаціоналізму та авторитаризму, член НЕР Комітету ВРУ з питань європейської інтеграції, 

Лариса Якубова, НАН України, член-кореспондент, науковець, Сергій Сумленний, політолог (Німеччина), директор центру European Resilience Initiative Center в Берліні, екс голова Фонду Бьолля в Україні, Євген Магда, Інститут світової політики, виконавчий директор, Олександр Білецький, Українська Військова варта, голова, Дмитро Микиша, Верховна Рада, народний депутат, Віктор Шлінчак, Інститут світової політики, голова правління, Петр Пойман, кримінолог, засновник ГО Team4Ukraine, Чехія тощо. 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!