Блог

Кирилл Сазонов: Україна перехоплює ініціативу

Війни не виграють в обороні, це факт доведений…

0

comments4473

Кирилл Сазонов

Политолог, эксперт, журналист

О политике с юмором и эмоциями

Останні новини з дипломатичного фронту боротьби України з російським агресором можна вважати помірно оптимістичними. Хоча ми поки не можемо занести до списку завершених однозначних перемог, але впевнено констатуємо – ініціативу перехоплено. Кремль більше не диктує порядок денний. Він просто не встигає за діями України, та як вимушений виключно працювати в захисті. Як боксер, якій втратив ініціативу на ринзі. Порядок денний задає саме Україна.

 

Почнемо з останніх новин. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав розпорядження про скликання позачергового пленарного засідання сьогодні, 8 вересня. Засідання скликається на вимогу 153 народних депутатів і розпочнеться відразу після завершення чергового. На порядку денному – проєкт Постанови про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО (MNNA) (№5380).

 

Нам потрібен цій статус? Так. У порівнянні підтримки України та Афганістану с боку США військовою технікою, зброєю та грошима ми програвали з розгромним рахунком. Саме тому, що Афганістан мав такий статус. НАТО – це прекрасно, та записано у нашій Конституції. Але будемо реалістами – чекати цього доведеться довго, та ніяких гарантій ми досі не отримали. Не треба недооцінювати потужне російське лобі у ЕС, та бажання деяких держав робити бізнес з РФ, а не карати її за порушення міжнародного права. То доки Кремль буде прикладати зусилля по перешкоджанню вступу України до НАТО, ми маємо шанс отримати статус союзника США, фінансування та зброю. Ініціатива – перший крок для перемоги. Йдемо далі?

 

Група народних депутатів пропонує Верховній Раді України визнати Федеральну службу безпеки (ФСБ) і Головне розвідувальне управління (ГРУ) Генштабу Росії терористичними організаціями. Ініціатори проєкту пропонують також направити відповідне звернення до Радбезу Організації Об’єднаних Націй (ООН). Це можливо? Після чергового затримання кримських татар російськими силовиками в Верховній Раді таке рішення когут прийняти. В Радбезі менш вірогідно, але! Але в Радбезі ООН, ПАРЄ та інших міжнародних структурах будуть дискутувати не про зняття санкцій з Росії, не про те, як змусити Україну йти на поступки у політичному блоці «Мінських домовленостей», а визнавати, чи ні ФСБ та ГРУ РФ терористичними організаціями. Ми перехопили ініціативу, обеззброїли врага. Кремлю не до наступу на міжнародних майданчиках – тут усі зусилля треба кидати на захист.

 

Про успіх ініційованої Володимиром Зеленським «Кримської платформи» вже написано та сказано багато до мене. Так, Крим повернувся до повістки денної міжнародної політики. Намагання РФ поки що змусити всіх визнати Крим російськім хоч не де-юре, та де-факто зірвано. Тишком-нишком обходити санкції буде набагато важче – якщо до Криму знову привернули увагу всього світу. Тут є шанс не домогтися пом’якшення санаційного тиску, а отримати нові. У комплекті з подальшим псуванням іміджу та новими звинуваченнями.

 

І вже Сполучені Штати Америки заявляють, що ніколи не визнають анексію Росією українського півострова Крим та засуджують російську агресію. Про це йдеться в спільній заяві президентів України та США, опублікованій на сайті Білого дому під час зустрічі Зеленського та Байдена. США заявили, що підтримують зусилля України щодо використання Кримської платформи для того, аби привернути увагу міжнародної спільноти та скоординувати дії щодо гуманітарних і безпекових наслідків російської окупації Криму за стандартами міжнародного права. Таким чином останнім часом Україна перейшла від захисту до активних інформаційних та дипломатичних атак на країну-агресора. Перехопила ініціативу та диктує порядок денний. І саме це шлях до перемог. Війни не виграють в обороні, це факт доведений…

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!